Politiek4 december 2015

Onrust in, van en door Leefbaar Rotterdam

Column

De grootste partij hoort de motor te zijn die de coalitie draaiende houdt. Leefbaar Rotterdam lijkt het maar niet te lukken die rol met overtuiging op zich te nemen. Peter van Heemst weet waarom.

Peter van Heemst Beeld: Jeroen van de Ruit

Angst, naïviteit, regeerlust en laconiek leiderschap. In de politiek is dat een gevaarlijke mix. Een bron van permanente onrust. Kijk naar Rotterdam en zoom in op Leefbaar. De grootste coalitiepartij hoort een bron van rust te zijn, de motor die de coalitie draaiende houdt, een baken in roerige politieke tijden. Leefbaar Rotterdam lijkt het maar niet te lukken die rol met overtuiging op zich te nemen. De onmacht die Leefbaar Rotterdam bij tal van kwesties, op veel plekken en op verschillende momenten laat zien, is zorgelijk. En dan heb ik het niet over vervelende dingen die anderen Leefbaar Rotterdam aandoen of over tegenstanders die haar te snel en te slim af zijn. Nee. In een angstaanjagend tempo lijkt Leefbaar Rotterdam er zelf voor te kiezen de ene fout op de andere blunder te stapelen, de ene misser op de volgende misstap te laten volgen.

Laat me het geheugen opfrissen. Het gezag van politiek leider Joost Eerdmans werd al kort na de verkiezingen grof ondermijnd door een coup van Ronald Schneider, oud-fractieleider van Leefbaar Rotterdam. Hij gooide zich tegen alle interne afspraken in plotsklaps in de strijd om het wethouderschap. Dankzij een dealtje dat in de achterkamers van het stadhuis met de oppositie was gesloten, won hij die ook nog. Deze kwestie sleepte zich lang voort, maar na een maand of zes, zeven leek de rust in eigen kring te zijn teruggekeerd.

Binnen Leefbaar Rotterdam ging het weer gigantisch mis toen er in Rotterdam een azc ging komen. Er werd een dubbelstrategie bedacht. De drie Leefbaar-wethouders zouden in het college van burgemeester en wethouders tegen de komst van het asielzoekerscentrum stemmen, maar zouden achter de schermen wel aan de realisatie meewerken. Dat was, alle knappe media-acties van Leefbaar-woordvoerder Ronald Buijt ten spijt, een onhoudbare positie. Nee zeggen, en ja doen. Daar houden Rotterdammers niet echt van.

“Nee zeggen, en ja doen. Daar houden Rotterdammers niet echt van”

In diezelfde periode staakte Leefbaar Rotterdam haar verzet tegen de aanleg van een nieuwe rijksweg aan de noordkant van Rotterdam, de verbinding tussen de A16 en A13. Maandenlang hadden wijkbewoners in Ommoord hun hoop op Leefbaar Rotterdam gevestigd. Want Leefbaar Rotterdam eiste van de minister meer geld om de weg goed in te passen, zodat de hinder voor omwonenden tot een minimum beperkt zou worden. Een meerderheid in de gemeenteraad steunde deze spijkerharde opstelling van Leefbaar. Die bleek gebakken lucht. Leefbaar Rotterdam kwam er te laat achter dat de plannen al 100 procent in kannen en kruiken zaten. Ze liet haar eisen vallen. De weg komt er.

Het laatste voorbeeld: vorige week barstte de strijd over het azc opnieuw los. Dit keer niet in de gemeenteraad, maar in de gebiedscommissie IJsselmonde. Tot verrassing van vriend en vijand werkte Leefbaar Rotterdam (met 7 van de 15 zetels veruit de grootste partij) volkomen onverwacht het CDA uit het commissiebestuur. Het verhaal werd alleen nog maar bizarder toen bleek dat uitgerekend Leefbaar Rotterdam een aanbod van de wethouder had afgeslagen om in dit conflict tussen CDA en Leefbaar te gaan bemiddelen.

In de nesten komen door eigen toedoen. Het is het ergste dat je van een politieke partij kunt zeggen. De verklaring? Het laconieke politieke leiderschap van Joost Eerdmans speelt een rol. Hij is ontspannen. Te ontspannen vaak. Dan slaat het om in nonchalance. Regeerlust? Jazeker. Ook die speelt een rol. Een hele grote zelfs. Op niets, maar dan ook niets, was Leefbaar Rotterdam na acht jaar oppositie zo gebrand als op het (weer) besturen van de stad. Dus hebben ze er alles, maar dan ook alles, voor over om aan het roer te blijven. En angst is er, veel zelfs, voor de komst van de PVV naar Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Onrust in Leefbaar is onrust in de coalitie. En onrust in de coalitie is onrust in de Rotterdamse politiek. Die onrust houdt aan tot maart 2018.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:A16/A13, azc, ijsselmonde, joost eerdmans, Leefbaar Rotterdam, Ommoord, Ronald Buijt en Ronald Schneider

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuis, Rotterdam, Centrum, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *