Kunst & Cultuur7 januari 2016

Real recognize real

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In de dubbele editie van januari en februari onderstreept Jelena het belang van tegendraadse radio-dj’s.

Ik vertel niks nieuws als ik zeg dat grote radiozenders tegenwoordig weinig meer zijn dan voorspelbare vergaarbakken van de meest irritante hits. Er zijn andere mensen, vaak oudere mensen, die er veel meer over kunnen zeggen dan ik. Mijn generatie muziekliefhebbers heeft nooit echt naar Slam FM of 538 geluisterd, hooguit tijdens een lange autorit, als de USB-kabel vergeten bleek te zijn.

Toch heb ik soms last van een vreemd soort gemis, omdat ik weet wat radio zou kunnen zijn. Een playlist vol Adele en Dotan in elkaar flansen is nauwelijks een uitdaging. Veel lastiger is het om luisteraars enthousiast te maken voor muziek waar ze nog nooit van hebben gehoord.

Afgelopen oktober was ik bij een vertoning van de documentaire Radio That Changed Lives, over de New Yorkse radio-dj’s Stretch & Bobbito. Dit illustere duo had een neus voor talent, was de eerste die latere supersterren als Nas en Wu Tang Clan draaide en bepaalde zo’n beetje waar hiphopliefhebbers naar luisterden.

Beeld: Marc Kolle - ikRotterdam

Dat waren de jaren negentig, voordat internet de macht van gevestigde radiozenders deed tanen. Maar ook anno nu zijn invloedrijke en eigenzinnige radio-dj’s nog niet uitgestorven. Neem Gilles Peterson, die tot 2012 furore maakte met zijn radioshow op BBC Radio 1. Van obscure jazzplaten tot James Blake, Gilles weet alles dat hij zelf goed vindt op de radio te krijgen zonder luisteraars af te schrikken. Draait hij je plaat, dan geldt dat als een kwaliteitsstempel.

En onze eigen Rotterdamse Gilles Peterson? Die is niet op de radiogolven te horen, maar loopt rond in BIRD. Het duurde even voordat concertbezoekers op de kennis en muzieksmaak van programmeur Guido van Dieren durfden te vertrouwen. Jaren geleden trok hij met zijn Strange Fruit-avonden soms maar een twintigtal bezoekers. Maar inmiddels weet iedereen die wel eens een bezoek aan BIRD brengt: hoe onbekend en experimenteel de artiest of dj ook is, Guido weet wat hij boekt. Real recognize real, heet dat. Niet zo vreemd dus dat juist Guido degene is die Gilles Peterson voor de zoveelste keer naar Rotterdam haalt.

Deze column verscheen eerder in de Uitagenda Rotterdam. Gilles Peterson draait op 30 januari in BIRD.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Bird, column, gilles peterson, Guido van Dieren, muziek, radio, stretch & bobbito en Uitagenda Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

kaart: Bird, Raampoortstraat, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *