Voor de harddenkende Rotterdammer

Ook dit jaar programmeert IFFR een aantal films die je met recht en reden Rotterdams kunt noemen. Op de dag dat de kaartverkoop van start gaat, zetten we ze voor je op een rijtje.

De Pedaalridder – Ari Deelder

De Pedaalridder_Film Still 2

Misschien wel het meest in het oog springend: De Pedaalridder van Ari Deelder. Een aantal jaar terug debuteerde Deelder als speelfilmregisseur met Toegetakeld door de liefde. Nu is ze terug op IFFR met De Pedaalridder. Geen fictie, maar een documentaire. Onderwerp is Willem Koopman, die je misschien kent van zijn vele fietsritjes door stad. Bezegeld met een flinke bochel fietst hij vaak de Binnenweg of Meent op en af.
Je zou hem misschien als een zonderling classificeren – als je niet beter wist – maar Willem Koopman heeft een rijk leven achter de rug. Als jonge snaak was hij daadwerkelijk een groot wielertalent. Tot het leven zelf langszij kwam. Een niet te missen portret van een zeer markante Rotterdammer.
De Pedaalridder is onderdeel van een duoprogramma. Voorafgaand aan de 50 minuten durende film wordt ook de korte film Vonk vertoond, met Ro Theater-acteurs Jack Wouterse en Wart Kamps in de hoofdrollen.

Edmond – Nina Gantz

EDMOND_Film Still 6

Edmond is een korte stop-motionfilm, ook wel bekend als de lastigste vorm van animatie. Beeldje voor beeldje wordt een wereld gecreëerd, waarbij engelengeduld, precisie en een vereiste dosis toverstof het gereedschap zijn om iets fraais af te leveren.
Dit festival zal het vast veel gaan over Anomalisa, de voor een Oscar genomineerde stop-motionfilm van beroepsneuroot Charlie ‘Being Johm Malkovich’ Kaufman. Maar met Edmond timmert de Rotterdamse Nina Gantz ook al aardig aan de weg. De animatiefilm leverde haar niet alleen haar diploma aan de Britse National Film and Television School op; ze hield er ook een BAFTA-nominatie, een BIFA voor beste korte film en een persoonlijke uitnodiging voor een bezoek aan de Pixar- en Disneystudio’s aan over.
Edmond gaat over een kannibaal op zoek naar liefde. Fun fact: Nina Gantz is de dochter van Loes Luca.

Culturesport - John Michael Boling & Showroom MAMA

CULTURESPORT_Still

Al twee jaar werkt de Amerikaanse kunstenaar John Michael Boling aan een anime waar nog geen enkele aflevering van uitgebracht is. Via social media geeft hij voorproefjes van de totstandkoming: futuristische taferelen vol vreemde wezens. De Rotterdamse Showroom MAMA kreeg hier lucht van en ging een hechte samenwerking aan met Boling, koppelde hem aan lokale kunstenaars en makers, en vloog hem over voor een lang bezoek aan de Maasstad.
De eerste aflevering van Culturesport is dan ook onmiskenbaar Rotterdams. Zo droegen mode-ontwerper Nada van Dalen en Rotterdam Terror Corps allebei hun steentje bij. In een parallelle wereld dreigt Rotterdam te overstromen. Alleen een nieuwe technologie, ontwikkeld door een dubieuze ingenieur, kan redding bieden.
Tijdens IFFR dompelt Showroom MAMA je onder in het bijzondere productieproces van Culturesport. De eerste aflevering gaat echter pas 2 april in première.

Stop Acting Now - Mijke de Jong

Walter-clean-air

Al drie jaar werkt Wunderbaum aan het vierjarige project The New Forest. In een reeks opmerkelijke voorstellingen nam dit Rotterdamse theatercollectief de samenleving van de toekomst onder de loep. Kernwoorden: maatschappelijke verandering, nieuwe bestuursvormen, participatiesamenleving en stateloosheid.
Maar hoe dragen de theatermakers zelf bij aan een betere toekomst? Stop Acting Now volgt in documentairestijl hun verwoede pogingen om de wereld te veranderen.  En daar blijkt iedereen dan weer hele eigen opvattingen over te hebben: van stadstuinier-app tot een felle strijd tegen onze positiviteitscultuur. De regie is in handen van Gouden Kalf-winnaar Mijke de Jong, die eerder BluebirdBrozer en Tussenstand maakte

This Is Where Reconstruction Starts – verschillende filmmakers

EF_Where Is Kurdistan Film Still

Dit is het jaar van Rotterdam viert de stad, een grootscheepse manifestatie die 75 jaar wederopbouw viert. In het licht hiervan hebben zes filmmakers uit binnen- en buitenland een reflectie gemaakt op dit thema. Op IFFR gaan de films in première.
Het beloven zes ‘filmessays’ te worden waarbij het begrip wederopbouw zeer breed is opgevat: van het Marokkaanse Atlasgebergte via de wolkenkrabbers van het Braziliaanse Recife naar Rotterdam zelf. Een van de deelnemers is Guido van Driel, striptekenaar en filmmaker. Zijn De wederopstanding van een klootzak was in 2013 de openingsfilm van IFFR.

En dan nog dit

Rotterdam Classics Wederopbouw_Film Still 1 (1)
  • Ook het verzamelprogramma Rotterdam Classics staat in het teken van de wederopbouw. In samenwerking met het Stadsarchief dook IFFR bijzonder beeldmateriaal op uit het archief. In vier filmische collages is te zien hoe het hart van Rotterdam stukje bij beetje weer werd opgebouwd.
  • Geen Rotterdamse films, wel een mooie Rotterdamse locatie: Spaces Within is een tentoonstelling van vier kunstinstallaties in De Hofpoort, oftewel het voormalige Shellgebouw. Voor je begint te stijgeren en bang bent aartsmoelijke kunst-met-een-grote-K te moeten ondergaan: programmeur Edwin Carels is al jaren een tovenaar op dit vlak.

 

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
profielfoto

Jelena Barišić

Vervangend hoofdredacteur

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) kan het heus wel over iets anders dan hiphop hebben, maar alleen als het moet. Ze groeide op onder de rook van Rotterdam en werkt nu als freelance journalist, (eind)redacteur en programmamaker. 

Profiel-pagina
Avatar-Romy-Brand

Romy Brand

Romy Brand is een typische Rotterdamse ontwerper: What you see is what you get. Met veel energie en enthousiasme voor het vak zorg ik voor een ontwerp dat zich uit in sterke vormentaal en kleurgebruik.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.