voor de harddenkende Rotterdammer

Politici maken gretig gebruik van enquêtes, peilingen en ander politiek meetspul om hun gelijk te onderstrepen. Maar met de uitslag van een referendum valt niet te marchanderen. Peter van Heemst hoopt dat er meer komen.

Peter
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Waar blijft het toch? Het voorstel van D66 en Leefbaar Rotterdam om een referendum te houden over de opvang van vluchtelingen in Rotterdam. Peilingen? Enquêtes? Onderzoeken? Politici zijn er dol op. En dus zijn ze er in alle soorten en maten. Van een handtekeningenactie tot een heus referendum. Ook de Rotterdamse dames en heren raadsleden lusten er pap van. Om de haverklap voeren ze actie om mijn standpunt of handtekening los te peuteren. En ik? Ik doe er graag aan mee.
De ene keer vraagt GroenLinks om te stemmen voor of tegen de aanleg van rijksweg A13-A16. Een volgende keer stelt de VVD een meldpunt in waar ik mijn klachten over smerige en vuile straten kwijt kan. De PvdA wil graag mijn handtekening onder een petitie tegen het wegbezuinigen van Jeugdvakantieland. En dankzij D66 kon ik – en alle andere Rotterdammers van 12 jaar en ouder met mij – stemmen over de besteding van heel veel geld aan een wandelbrug of ijsbaan. En nu, nu wil de SP handtekeningen ophalen voor een referendum over het drieste plan in onze stad twintigduizend goedkope huurwoningen te slopen.
Ze zijn er dol op. Tenminste, als de lokale politici de peiling, enquête, het meldpunt of weet ik wat kunnen gebruiken om hun eigen inhoudelijke punt goed duidelijk te maken. En dus wordt de eigen achterban vaak in stilte opgetrommeld om massaal te gaan stemmen, zodat de actie geen fiasco wordt. Want stel dat een overweldigende meerderheid in de enquête van GroenLinks voor de aanleg van dat nieuwe stukje rijksweg had gestemd, zou ze dan echt à la minute van standpunt zijn veranderd? En wat als niemand, maar dan ook niemand de petitie van de PvdA had gesteund, zouden de Rotterdamse sociaaldemocraten dan zonder morren de bezuiniging op een groot kinderfestijn hebben geaccepteerd?
Met zo’n politieke actie is niks mis. Maar vaak is het niet meer dan een hulpmiddel om het eigen gelijk te onderstrepen. Iedereen doet maar wat. Iedereen rommelt maar wat. Iedereen bedenkt maar wat. Eigenlijk – maar nu zeg ik het wel erg oneerbiedig – zijn al die peilingen niet meer dan een politiek speeltje.

Bij een referendum ligt dat anders. Rotterdam heeft er een heuse verordening voor gemaakt. De spelregels zijn dus duidelijk. Het verloop is controleerbaar. Aan de uitslag valt niet te morrelen. Toch is het meer dan twintig jaar geleden dat de Rotterdammers in een referendum hun mening konden geven: 7 juni 1995. De opkomst was hoog, de uitslag overtuigend: ruim 86 procent wees het plan van burgemeester Peper af om Rotterdam op te laten gaan in een stadsprovincie.
Nog één keer leken die spannende tijden terug te keren. In 2008 wilden Leefbaar Rotterdam en een deel van de PvdA een referendum over de nieuwe burgemeester. Het voorstel sneuvelde omdat referendumpartij D66 het verrassend genoeg niet zag zitten de Rotterdammers daarover een beslissende stem te geven.
Nu, na een winterslaap van twintig jaar, lijkt het referendum te zijn herontdekt. De SP wil er een gaan houden over de grootschalige sloopplannen van het stadsbestuur. Twintigduizend betaalbare woningen moeten tegen de vlakte. De eerste stap is het ophalen van voldoende handtekeningen van Rotterdammers die zo’n volksraadpleging zien zitten. En als er een schaap over de dam is? Dan volgen er meer. Hoop ik. Want waarom peilt de ChristenUnie wel mijn mening over ‘De bochtafsnijding van de Delftse Schie’, maar niet over het nieuwe Feyenoordstadion of de opvang van asielzoekers? Waarom wil Leefbaar Rotterdam mij wel strikken voor een landelijk referendum over samenwerking met de Oekraïne, maar niet over de werkelijk belangrijke vragen in mijn eigen stad? Dus kom maar op, SP, D66, Leefbaar Rotterdam, ChristenUnie en GroenLinks. Serieuze vragen verdienen meer dan een ludieke peiling, snelle enquête, makkelijke handtekeningenactie of partijpolitiek meldpunt.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Profiel-pagina
Lees 27 reacties