Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton wil 2500 euro ophalen met een crowdfundingactie. Dit bedrag maakt het voor onderzoeksjournalist Ronald Buitelaar mogelijk een reconstructie van de mislukte fusie tussen Albeda College en ROC Zadkine te maken. We doen dit in samenwerking met Yournalism, het crowdfundingplatform voor onderzoeksjournalistiek.

Adobe Photoshop PDF
Beeld door: beeld: Elzeline Kooy

Twee Rotterdamse mbo-reuzen, Albeda College en Zadkine presenteerden begin 2013 een plan om om samen een stuk of acht mbo-scholen te vormen. Zelfstandige, kleinschalige scholen zouden het worden, met een herkenbaar, inhoudelijk profiel en een duidelijke relatie tot de arbeidsmarkt. Medio 2015 trok Zadkine plotseling de stekker uit de samenwerking en sindsdien is het voor journalisten en beleidsmakers gissen naar waarom de kleinschalige mbo-scholen niet zijn opgericht.

albeda

Lees meer

Wat ging er mis tijdens de fusie tussen Zadkine en Albeda?

Vers Beton voert campagne om geld in te zamelen voor journalistiek onderzoek naar de…

Op maandag 11 januari 2016 start Vers Beton een crowdfundingcampagne om 2.500 euro op te halen voor onderzoek naar deze mislukte fusie door onderwijsjournalist en Rotterdammer Ronald Buitelaar. Hij schrijft voor diverse media, waaronder Vrij Nederland. Buitelaar kent de scholenwereld op zijn duimpje. In 2014 ontving hij samen met een aantal collega’s de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek voor een artikelserie over Cito. Eerder dit jaar analyseerde hij voor Vers Beton het dossier over BOOR, het Rotterdamse bestuur voor openbaar onderwijs dat aan de financiële afgrond stond.

Waarom is dit onderwerp belangrijk?

Het beroepsonderwijs verdient al onze aandacht: de studenten van nu zijn de winkeliers, secretaressen, loodgieters en kappers van straks. Goed middelbaar beroepsonderwijs is voor een jonge stad als Rotterdam en haar periferie van levensbelang. Niet alleen omdat veel leerlingen in Rotterdam vanuit het voortgezet onderwijs naar het mbo doorstromen (ongeveer 40.000), maar ook omdat het bedrijfsleven in de Rotterdamse regio sterk afhankelijk is van goed opgeleid personeel. Daarnaast presenteerde Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap eind november 2015 een plan om een einde te maken aan de ‘onpersoonlijke leerfabrieken’ in het mbo-onderwijs. Geregeld verwijst Bussemaker naar de Rotterdamse mbo-scholen, maar verzuimt daarbij te melden dat de mbo-scholen voorlopig, om onduidelijke redenen, niet worden gevormd. Onderzoek hiernaar voorkomt dat de stedelijke en landelijke discussie over kleinschalig beroepsonderwijs voorbij gaat aan de lessen uit de pilot die hier in Rotterdam is uitgeprobeerd.

Waarom crowdfunden?

Crowdfunding is een vorm van voorfinanciering. Dankzij de mediacampagne die we inzetten om 2.500 euro op te halen, staat een onderwerp waarvan wij het hoog tijd vinden dat het onderzocht wordt op de agenda. Alleen als er genoeg lezers zijn die dit onderwerp ook relevant vinden, wordt het gerealiseerd. Wij laten duidelijk zien waar het geld naartoe gaat en maken met een grote groep actieve lezers een journalistiek onderzoeksproject mogelijk.

Vers Beton is toch gratis?

Dat klopt! Een betrokken team van schrijvers, beeldmakers, eindredacteuren houdt Vers Beton, en de kwaliteit ervan, grotendeels vrijwillig in stand. We doen dit met onze samenwerkingspartners: AIR, Bureau Bolster, R’damse Nieuwe en Stichting Ondernemersbelangen. Dankzij hun bijdragen zijn wij in staat de website te runnen op het door ons gewenste niveau.
Crowdfunding biedt journalisten de mogelijkheid tijd vrij te maken om onderwerpen uit te diepen en de onderste steen boven te halen. Het helpt Vers Beton met het realiseren van de ambitie om onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken.

Wat krijg ik ervoor terug?

Jouw bijdrage maakt het onderzoek mogelijk zodra het streefbedrag gehaald is. Dit onderzoek wordt gepubliceerd op Vers Beton in een longread met een beeld erbij. Als je het onderzoek hebt mogelijk gemaakt, houdt Ronald je op de hoogte van de voortgang van het onderzoek en krijg je de daadwerkelijke artikel met de resultaten twee dagen vóór publicatie toegezonden.

Waar is het bedrag op gebaseerd?

Het leeuwendeel van het geld (1500 euro) gaat naar onderwijsjournalist Ronald Buitelaar, zodat hij aan het werk kan om dit dossier te doorgronden. Denk hierbij aan ruim 40 uur aan onderzoek- en leeswerk. Het resultaat is een lang artikel op Vers Beton. Ronald doet dit werk niet alleen. Hij wordt ondersteund door co-auteur en eindredacteur Melissa van Amerongen. Ook zij zal een deel van het geld ontvangen voor haar werk. Verder wordt er een bedrag gereserveerd voor de beeldmaker die een foto of illustratie zal leveren bij het artikel en vraagt Yournalism een percentage van het bedrag als de campagne slaagt (15 procent).
Het is ons doel om na deze pilot vaker crowdfunding in te gaan zetten om grote onderwerpen te onderzoeken. Vers Beton dient daarbij als platform om de journalist direct van een podium te voorzien en hem of haar inhoudelijk te begeleiden. Daarom reserveren we 10 procent van bovenstaand bedrag voor de stichting Vers Beton en gaat alles wat we bóven het streefbedrag binnenhalen naar ons campagnebudget voor de volgende crowdfundingcampagne.

Wat gebeurt er als het streefbedrag niet wordt gehaald?

Simpel: als we het bedrag van 2.500 euro niet halen, gaat het onderzoek niet van start en krijgt iedereen zijn geld terug. We hebben ook nagedacht over de andere optie: wat als er méér geld wordt opgehaald? In dat geval gaat alles boven de 2.500 euro naar de stichting Vers Beton als campagnebudget voor de volgende crowdfunding. We betrekken de donateurs van deze crowdfunding bij het bepalen van de volgende onderwerpen.

Waar kan ik mijn geld nog meer kwijt?

Ook als onderwijs niet direct je interesse heeft, is het zinvol te doneren als je Vers Beton een warm hart toedraagt. Zoals eerder aangegeven, is dit de aftrap van wat een serie aan onderzoeksprojecten wordt. Het moet gek lopen als daar voor jou als VB-sympathisant niet iets bij zal zitten dat wel je volledige aandacht heeft.

Houden jullie ons nog op de hoogte?

Jazeker – alle donateurs ontvangen twee keer een update over de voortgang van dit specifieke onderzoek. We betrekken de donateurs van deze crowdfundingcampagne bij de keuze voor het onderwerp van de volgende campagne. Je kunt je ook inschrijven voor de nieuwsbrief – als je die nog niet krijgt – zodat je op die manier op de hoogte blijft van de toekomstige campagnes.

Mijn vraag is niet beantwoord!

Heb je nog vragen? Heb je ideeën voor een volgend onderwerp dat we moeten crowdfunden? Stel ze in het reactieformulier hieronder, of mail naar nienke@versbeton.nl.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

2d38c04bd249ad4f0720a4736b231294

Hilde Westerink

uitgever

Hilde Westerink (1979) kan van alles een beetje, maar veel balletjes in de lucht houden is haar specialiteit. Hilde is uitgever van Vers Beton en daarnaast werkt ze als freelance communicatiemanager voor het Rotterdamse bureau Arttenders.
hilde@versbeton.nl

Profiel-pagina
Nienke Binnendijk

Nienke Binnendijk

Als zelfverklaard Rotterdammer houdt Nienke van de stad en van haar grootstedelijkheid. Voor Vers Beton denkt ze na hoe het debat over de stad nog breder en beter gevoerd kan worden.

Profiel-pagina
logodriehonderdduizendtweetien

Elzeline Kooy

Illustrator

Elzeline Kooy (Rotterdam) studeerde in 2013 af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 behaalde ze haar master aan Sint-Lukas (kunsthumaniora) in Brussel. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere magazines en online platforms, met specialisatie in beeldverhaal.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties