Vers BetonWetenschap en onderwijs11 januari 2016

Wat ging er mis tijdens de fusie tussen Zadkine en Albeda?

Doe mee met de crowdfunding en maak dit onderzoek mogelijk

Vers Beton voert campagne om geld in te zamelen voor journalistiek onderzoek naar de mislukte fusie tussen Zadkine en Albeda. Waarom ging de stekker uit deze breed aangekondigde fusie? Ondersteun de eerste crowdfundingactie van Vers Beton en help ons dit onderzoek te realiseren!

Mislukte fusie Beeld: Femke van Geffen

UPDATE: het streefbedrag is binnen!  

Maar we gaan door. Doneren aan deze crowdfunding kan nog tot 15 februari. Van het extra geld dat we binnenhalen, kunnen we de volgende crowdfundingacties betalen. Je maakt als lezer mogelijk dat wij een onderwerp uitlichten dat onderzocht moet worden én je mag meedenken over wat het volgende onderwerp wordt.

Mbo-reuzen Albeda en Zadkine vergaderden al twee jaar over de vraag hoe ze het beroepsonderwijs in Rotterdam beter kunnen stroomlijnen. Beide scholen droomden van breedgedragen, kleinschalige mbo-scholen, dichtbij de arbeidsmarkt. Na aanvankelijk enthousiasme en de presentatie van een haalbaarheidsstudie in mei 2015, brak Zadkine de voorgenomen samenwerking een maand later abrupt af. Sindsdien zit dit dossier op slot, terwijl onderwijsminister Jet Bussemaker beleid lanceert dat erg sterk lijkt op de oorspronkelijke Rotterdamse plannen. De wrijving tussen de twee ROC’s is groot en de toekomst van de verder te vormen mbo-scholen onbekend. Waarom kwamen ze er niet?

Om via gedegen journalistiek onderzoek antwoord te krijgen op die vraag start Vers Beton haar eerste crowdfundingcampagne. Dit doen we in samenwerking met Yournalism, het crowdfundingplatform voor onderzoeksjournalistiek. Help ons om de onderste steen boven te halen in dit dossier!

Waarom is dit onderzoek nodig?

Het middelbaar beroepsonderwijs is een gesloten vesting, en niet alleen in Rotterdam. We weten bar weinig over wat er achter de schermen gebeurt bij deze belangrijke onderwijsinstellingen. Rotterdam kent een relatief laagopgeleide bevolking. Goed vakonderwijs staat aan de basis van een goed functionerende stadseconomie. Het mbo verdient al onze aandacht: de studenten van nu zijn de winkeliers, secretaressen, loodgieters en kappers van straks. In een jonge stad als Rotterdam is het voor iedereen van groot belang dat organisatie en kwaliteit van het mbo zo optimaal mogelijk is. Transparantie en inzicht in hoe het bestuur functioneert kan een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. De stedelijke en landelijke discussie over de organisatie van het beroepsonderwijs is alleen te voeren als we weten welk systeem werkt en waarom. Voordat we in Nederland het ROC-model omgooien, is het belangrijk lering te trekken uit wat er in Rotterdam gebeurd is. Op 26 november presenteerde minister Bussemaker haar visie op het mbo in de brief ‘De menselijke maat in het mbo’. De minister wil naar een constructie waarin ‘zelfstandige’ mbo-scholen onder de paraplu van een overkoepelend ROC-bestuur vallen.

Hoe heeft de wens van Zadkine en Albeda om tot vorming van zelfstandige mbo-scholen te komen zich ontwikkeld? De context van de fusie is voor iedereen, zelfs voor de betrokken docenten en beleidsmakers, onduidelijk. Hoe kunnen we een les trekken uit dit experiment als we niet weten hoe het verliep en waarom het is afgebroken? Wie was bestuurlijk en politiek verantwoordelijk, welke rol speelden minister Jet Bussemaker, Zadkine-bestuurder Luc Verburgh en Albeda-bestuurder directeur Anja van Gorsel? Waarom ging het mis? Of ging het helemaal niet mis en is het maar goed dat de twee reuzen niet samengingen?

Ondersteun dit onderzoekMaak hier je bijdrage over

Wie gaat het onderzoek doen?

Ronald Buitelaar is onderwijsjournalist en Rotterdammer in hart en nieren. Hij werkte eerder bijna twintig jaar in het (speciaal) basisonderwijs en stapte vervolgens over naar de (onderwijs)journalistiek. Ronald is onderwijsjournalist geworden omdat hij vindt dat er met meer verdieping en kennis van zaken over onderwijs geschreven moet worden. Hij ontrafelt in zijn artikelen de grotere lijnen en het ‘waarom’ achter onderwijsbeleid en -uitvoering. Landelijk oogstte hij lof met zijn artikel over de rekentoets, dat hij samen met journalist Anja Vink voor Vrij Nederland schreef. Voor Vers Beton schreef Ronald in april 2015 een veelgelezen artikel over Stichting BOOR. Voor de reconstructie van de mislukte fusie tussen Zadkine en Albeda leest hij niet alleen alle relevante stukken, ook wil hij spreken met de belangrijkste spelers. Als het moet tot aan minister Bussemaker.

Wat is het plan?

Als we de beoogde 2.500 euro hebben opgehaald, start Ronald Buitelaar zijn onderzoek. Tot 15 februari, dus gedurende 35 dagen, voeren we actief campagne om geld in te zamelen voor dit onderzoek. Gedurende de campagne publiceren diverse onderwijsprofessionals en docenten over de staat van het onderwijs in de stad op Vers Beton. Schrijver en leraar Nederlands Michelle van Dijk schrijft over de periode dat zij bij Zadkine werkzaam was. Inge Spaander, bekend als organisator van de Staat van de Leraar, verhaalt over haar serie gastlessen op een mbo-school. Han de Jonge, directeur van OBS De Globe in de Tarwewijk, beschrijft zijn anderhalf jaar aan het roer van De Globe. We presenteren wat de Rotterdamse politieke partijen eigenlijk vinden van dit dossier en laten een leerling van het Grafisch Lyceum aan het woord over haar eerste halve jaar op het mbo.

En Vers Beton, waarom is gekozen voor crowdfunding?

Daarvoor verwijzen we je graag naar dit artikel van onze zakelijk leider Hilde Westerink. Hierin legt ze uit hoe we crowdfunding inzetten om onderwerpen die wij – en hopelijk jij ook – belangrijk vinden te agenderen en onderzoeksjournalistieke projecten voor elkaar te krijgen. We zijn benieuwd wat jij als onze lezer hiervan vindt.

Laat je het ons weten?

Vind je dit ook belangrijk?vergeet dan niet te doneren!
Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Albeda, Bussemaker, crowdfunding, fusie, MBO, ROC, vakonderwijs, vers beton en zadkine

Secties: Vers Beton en Wetenschap en onderwijs

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *