voor de harddenkende Rotterdammer
Zuid is nieuwe Brooklyn
Zuid, hier de Pretorialaan, kan op het bruisende Williamsburg in Brooklyn gaan lijken. Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Wat staat Rotterdam in 2016 en daarna te wachten? Bij deze een inschatting van de ontwikkelingen, zoals verwoord tijdens de Debatnacht in de talkshow ‘Architectuur offline’.

Na de lange crisis in deze eeuw komt de economie weer langzaam op gang en breekt er een nieuw tijdperk aan voor Manhattan aan de Maas, zoals Rotterdam tot nu toe wordt genoemd. De prijzenregen en media-aandacht die de stad ten deel vallen halverwege dit decennium geven een nieuw elan aan de slogans ‘kendoe’ en ‘make it happen’. Een stad van stoere mensen, ronkt het collegeakkoord van 2014. De bouwproductie trekt na 2016 weer aan en er verrijzen tal van nieuwe woontorens in het centrum. Duizenden mensen komen er wonen en Rotterdam groeit uit tot een grootse stad.

Rotterdam maakt er in de jaren na de crisis werk van om hoger opgeleiden en jonge gezinnen met kinderen in de stad te krijgen en te houden. De bakfietswijk wordt beleidsmatig gestimuleerd en er worden architectuurprijsvragen uitgeschreven voor het ideale gezinsappartement. De stad probeert met allerlei kindvriendelijke maatregelen tweeverdienende yuppies te verleiden. Zo wordt in 2016 de milieuzone ingevoerd om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Oude auto’s worden geweerd uit het centrum en het noordelijke deel van de stad.

De groei van de stad is ook te danken aan de verhuizing van Amsterdammers naar Rotterdam. De met prijzen overladen havenstad is ineens sexy nu de rauwste randjes eraf zijn. Na de culturele voorhoede verhuist tout zichzelf respecterend 020 naar het veel hippere 010. Kostte een huis in Amsterdam voorheen nog dubbel zoveel als een vergelijkbare woning in Rotterdam, binnen de kortse keren zullen de huizenprijzen in Rotterdam onder druk van de toenemende stroom kapitaalkrachtige nieuwkomers zodanig zijn gestegen dat het centrum van Rotterdam een onbetaalbaar yuppenparadijs wordt.

Carnisse-singel

Lees meer

Waarom middenklassers toch graag in een arme wijk wonen

De papieren waarheid over Carnisse is bikkelhard: wie het betalen kan, vertrekt uit deze…

Manhattan aan de Maas is werkelijkheid geworden. En Zuid is het Brooklyn van Rotterdam. Net als in New York is in Rotterdam een oersaaie enclave van Starbucks drinkende middenklassers ontstaan, waar je met je oude auto niet in mag. Net als in New York vinden in Rotterdam de ontwikkelingen plaats aan de overkant van het water, op Zuid. Net als in New York, waar Williamsburg ineens het bruisende hart is, vertrekken kunstenaars, muzikanten en jonge creatieven met hun oude busjes naar de betaalbare woningen en bedrijfsruimten in Charlois en de Afrikaanderwijk. Net als in New York, waar Williamsburg transformeerde van arbeidersbuurt tot hipster heaven, schieten op Zuid de hippe cafés, restaurants, galeries, filmhuizen en zogeheten food courts als paddenstoelen uit de grond. Ooit de grootste achterstandswijk van Nederland, bruist Williamsburg aan de Maas nu van de levendigheid.

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Joep Klabbers

Joep Klabbers

Joep Klabbers (1969) is architect en dakliefhebber. Met zijn bureau zoarchitecten richt hij zich op de opgaven van de bestaande stad. Hij verkent daklandschappen met de Rotterdamse Dakendagen en hoopt nog eens in een huisje bovenop de stad te wonen. Tevens frontman van WLDRF.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 24 reacties