Voor de harddenkende Rotterdammer

De EVR geeft inzicht in de belangrijkste kerncijfers van de Rotterdamse economie. Tal van zaken en deelgebieden worden tegen het licht gehouden. De EVR is een tool die het voor iedere geïnteresseerde burger een stukje makkelijker maakt om zijn of haar stad beter te begrijpen. Waar gaan we heen? Doen we het wel goed? En matchen de cijfers eigenlijk wel met de taal van het college? De EVR is een initiatief van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met onder meer Rabobank, Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit.

De belangrijkste feiten uit de EVR 2016 volgens Vers Beton

1. Rotterdam innoveert erop los

Het MKB Rotterdam telt veel innovatieve ondernemers. Samen vertegenwoordigen zij 3,8 procent van de totale groep in Nederland en bieden ze werkgelegenheid aan bijna 50.000 mensen. Als je het vergelijkt met de rest van Nederland geldt dat de Rotterdamse innovatieve bedrijven vaker importeren en exporteren ten opzichte van heel Nederland. Dit in tegenstelling tot het Rotterdamse MKB in zijn geheel.
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat de regio Rijnmond/Utrecht voorop loopt op het gebied van sociale innovatie. Dit is innovatie die gericht is op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Juist sociale innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de kans van slagen op andere terreinen van innovatie. De regio Rijnmond/Utrecht doet het ook op andere vormen van innovatie niet slecht. Midden- en Oost-Brabant (Eindhoven) is echter nog steeds de koploper.
De meeste innovatie vindt nog steeds plaats aan de Noordzijde van de Nieuwe Maas. De eeuwige uitdaging Rotterdam-Zuid is nog niet sterk zichtbaar. Maar – ook Hillegersberg en delen van Prins Alexander scoren niet al te hoog. Daar ligt dus een mooie opgave voor de stad.

evr-trend-5-maus-bullhorst
Het MKB in Rotterdam vertegenwoordigt 3,8 procent van de totale groep in Nederland. Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

2. De economie groeit...

Langzaam gaan we in Rotterdam de goede kant op. In 2014 groeide de economie met 1,4 procent en dit jaar krabbelen we verder omhoog naar 2,7 procent. Volgens ING heeft dit vooral te maken met het feit dat wij, de consumenten, weer meer geld uitgeven in de stad en regio. Ook de zakelijke dienstverlening wint terrein. Maar niet in alle sectoren is er reden voor een feestje; de chemische industrie in de haven kampt bijvoorbeeld met flinke tegenwind. Onder meer door het in Parijs gesloten klimaatakkoord komt het einde van het fossiele tijdperk steeds meer in zicht. Marktpartijen investeren liever niet meer in diep water gelegen olievelden, maar zoeken naar duurzame en goedkopere alternatieven.

evr-trend-1-groot-maus-bullhorst
In 2014 groeide de economie met 1,4 procent, dit jaar krabbelen we omhoog naar 2,7 procent. Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

3. ...maar de werkgelegenheid blijft achter

Hoewel de economie in de lift zit, is dat nog niet zichtbaar op de Rotterdamse arbeidsmarkt. Dit komt door de economische structuur van Rotterdam: de stad kent relatief veel sectoren met een hoge arbeidsproductiviteit. Dat botst volgens de EVR met het – nog steeds – relatief lage opleidingsniveau van de (werkloze) beroepsbevolking. Met andere woorden: vraag en aanbod hebben een lastig huwelijk in onze stad.
In 2014 daalde de werkgelegenheid in Rotterdam met 1,5 procent naar 308.344 banen per januari 2015. In de rest van de regio was er een daling van 1,2 procent, wat 202.047 banen betekent. Het UWV verwacht dat in 2015 en 2016 de werkgelegenheid in de regio licht zal groeien met 0,5 procent.
Ook in de drie grootste economische clusters, het Haven Industrieel Complex (HIC), medische zorg en de foodsector, is steeds minder werk te vinden. Zo daalt de werkgelegenheid in het HIC als sinds 2008. In januari 2014 waren er ruim 1100 banen minder dan het jaar daarvoor en per januari 2015 daalde de werkgelegenheid nog eens met 870 banen. In de zorgeconomie steeg het aantal banen nog tot 2013, maar daarna ging het bergafwaarts. Per januari 2015 waren er 67.072 banen in de regio. Bijna 1500 minder dan in januari 2013. Voor de foodsector is de metropoolregio Rotterdam – Den Haag (met het Westland) belangrijk. Ook hier is steeds minder werk te vinden: sinds 2013 daalde de werkgelegenheid tot 43.758 banen in januari 2015.
Op zoek naar een nieuwe baan in Rotterdam? In de horeca, detailhandel en informatiesector is juist wél werk te vinden.

evr-trend-2-maus-bullhorst
In 2014 daalde de werkgelegenheid in Rotterdam met 1,5 procent. In de rest van de regio was er een daling van 1,2 procent. Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

4. Minder WW-uitkeringen

Als je het vergelijkt met een jaar eerder, waren er in november 2015 1,5 procent minder WW-uitkeringen in de regio Rijnmond, 34.992 om precies te zijn. In de stad Rotterdam daalden de WW-uitkeringen met 2 procent. Tegelijkertijd nam dit in Nederland juist met 0,5 procent toe.
Vooral onder Rotterdammers met een lager of middelbaar diploma daalde het aantal WW-uitkeringen. Het aantal WW-ers met een hoger-of wetenschappelijk beroep is daarentegen met 1,7 procent toegenomen. Het UWV verwacht dat het aantal WW-uitkeringen eind 2016 in de regio nog verder zal dalen tot 31.500.

evr-trend-3-maus-bullhorst
In de stad Rotterdam daalden de WW-uitkeringen met 2 procent. In Nederland nam dit juist met 0,5 procent toe. Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

5. Computers kosten straks veel banen

Steeds vaker nemen software en robots werk van ons over. In de Rotterdamse haven merken we daar al veel van. Maar denk ook aan het personeel in supermarkten: kassa’s worden steeds vaker vervangen door zelfscancomputers. Tekenend: de sectoren waarin de meeste automatisering verwacht wordt zijn ook de grootste sectoren van de stadsregio Rotterdam.
De schatting is dat de beroepen van ongeveer 301.000 mensen een grote kans hebben om geautomatiseerd te worden in de komende twintig jaar. Dat is 47 procent van de beroepsbevolking in de stadsregio Rotterdam en vergelijkbaar met de kans voor de rest van de Nederlandse beroepsbevolking (46 procent).
Vooral veel administratieve functies zullen de komende jaren verdwijnen: naar schatting 50.500 van de huidige 55.500. Ook beroepen in de verkoop- en commerciële sector zullen op laag en middelbaar niveau verdwijnen: 27.900 van de huidige 34.200. Ook in de financieel-economische sector is dit een probleem. Op middelbaar en hbo-niveau verliezen 21.600 mensen hun werk. In de sector Handel verdwijnt naar verwachting meer dan de helft van de huidige 80.000 banen.

evr-trend-4-groot-maus-bullhorst
In Rotterdam ziet 47 procent zijn beroep verdwijnen. Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

6. Rotterdam Toeristenstad

Rotterdam is een stad die je gezien móet hebben. Tenminste, als we Rough Guides, Lonely Planet en de New York Times mogen geloven. Maar hebben die mooie woorden effect? Jazeker. Steeds meer toeristen weten Rotterdam te vinden. 2014 was een topjaar met een groei van 15,8 procent van het aantal hotelovernachtingen. Niet bepaald ongewenst trouwens, gezien het flinke overschot aan hotelkamers in de stad. In de eerste helft van 2015 zette de groei door: het aantal overnachtingen steeg met 8,6 procent en het aantal hotelgasten zelfs met 13,8 procent als je dit vergelijkt met het eerste halfjaar van 2014. Het grootste deel van de toeristen komt overigens uit Nederland: maar liefst tweederde.

evr-trend-6-groot-maus-bullhorst
In 2014 waren er 15,8 procent meer hotelovernachtingen geboekt. In de eerste helft van 2015 kwam daar nog 8,6 procent bij. Beeld door: beeld: Maus Bullhorst

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de EVR. Benieuwd wat dit inhoudt?

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_20140905_175316 (1)

Sharon van Oost

sectieredacteur Economie & Ondernemerschap

Sharon van Oost (1988) is trots dat zij een Zeeuws meisje is, maar houdt ook steeds meer van Rotterdam. Voor de PZC en Trouw schrijft zij over deze twee grote liefdes. Bij Vers Beton is zij sectieredacteur Economie & Ondernemerschap.

Profiel-pagina
Maus avatar 300x300

Maus Bullhorst

Illustrator

Maus Bullhorst (1988) is illustrator en eeuwig student. Dit jaar is hij van plan om af te studeren aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, de school waar hij vroeger bijna in woonde en volgens sommigen zijn eigen ‘MausBaus Station’ had. Bullhorst illustreert regelmatig voor de Correspondent en Trouw en maakt met liefde werk over Rotterdam voor Vers Beton. Zijn werk is strak en kleurrijk maar vooral herkenbaar.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Gijs de Waal
    Gijs de Waal

    Rotterdamse ondernemers waar zitten jullie?
    Vorig jaar rond deze tijd zat in Cartagena, Colombia op het balkon van mijn broer. Het uitzicht was de prachtige baai en aan de overkant zag ik Boca Grande waar wij eerst gewoond hebben. Links zag ik een uit de kluiten gewassen containeroverslag en grote schepen die zodra de een was vertrokken aanmeerden om met geavanceerde hijskranen te worden gelost. Het was net Rotterdam in het klein. Kijken wat voor schepen er kwamen! Nu dat was een teleurstelling. Ik zag alleen schepen in het rood met grote letters HAMBURG SUD en rode containers met dezelfde naam of witte containers met Hapag Loyd erop. In mijn onschuld dacht ik nog ‘Die Hamburgers weten goed reclame voor zichzelf te maken’ tot ik me bedacht dat we in de Rotterdamse haven geen enkele grote Nederlandse ondernemer meer hebben. Ik kreeg onmiddellijk vakantiestress. In plaats van me te ontspannen en te genieten van mijn vakantie bij mijn broer, wilde ik onmiddellijk van onze burgemeester weten of Rotterdam wel voorbereid en toegerust is voor de toekomst en vooral waarom er geen Nederlanders meer zijn die hun kapitaal willen inzetten voor onze economie. Ook bedacht ik me dat de uitverkoop van het grootondernemerschap we nu wel erg afhankelijk zijn van buitenlanders, die als het effe tegenzit hun boeltje oppakken en ons met de gebakken peren achterlaten. Ik heb een email met foto van die Hamburg Sud gevallen verstuurd naar burgemeester Aboutaleb en binnen een week kreeg ik antwoord. Hij had mijn vragen doorgezet naar het Havenbedrijf Rotterdam. Weer een paar dagen later kreeg ik een uitgebreide brief van de heer D. Daan Sr. Business Manager Container Lines & Feeders Containers, Breakbulk & Logistics Port of Rotterdam Authority. Ik was diep onder de indruk, maar antwoord op mijn vraag waarom het Rotterdamse ondernemerschap is opgedroogd, kreeg ik een ontwijkend antwoord over de technologische voorsprong van onze haven. Ja dat dat is leuk voor toegepaste wetenschap, toeleveranciers, handelaren, binnenvaart en andere logistiek, maar biedt dat een toekomst bestendige basis? Ik wil weten wat we doen aan toekomst gericht Nederlands ondernemerschap van grootbedrijf. Of vinden we deze aftakeling wel goed zo? Help me met antwoorden op deze vragen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.