Human interestKunst & Cultuur2 februari 2016

Dit vinden Rotterdamse kinderen van Kissing Earth

Veel volwassenen vinden Kissing Earth maar niks. Vers Beton vroeg de jongste Rotterdammers naar hun mening over het kunstwerk. De leerlingen van basisschool de Christophoor zien het juist wel zitten: ‘Kun je erin klimmen? Dat lijkt me leuk!’

Als één kunstwerk de gemoederen bezighield het afgelopen jaar, was het wel Kissing Earth van kunstenaar Olafur Eliasson. De gele bollen die pal voor de ingang van het Centraal Station moeten komen, vallen lang niet bij alle Rotterdammers in  de smaak. Te duur, te groot, de verkeerde plek, het zijn veelgehoorde kritieken.

Een digitale poll van het Algemeen Dagblad wees onlangs uit dat 81 procent van de inwoners van het Rijnmondgebied totaal niet zit te wachten op dit werk. Maar, tot nu toe zijn het vooral volwassenen die hun stem laten horen. Wat vinden jonge Rotterdammers nu eigenlijk van Kissing Earth? Vers Beton ging op bezoek bij groep 5 van basisschool de Christophoor in Zuidwijk en vroeg de leerlingen naar hun mening. Zij tekenden zelfs hun alternatieven voor Kissing Earth. 

Groep 5 van basisschool de Christophoor wilde graag meepraten over Kissing Earth Beeld: Max van Dongen

Wat blijkt? Deze jonge Rotterdammers bekijken het een stuk positiever. Hoewel een aantal kinderen liever iets ziet met wat meer functionaliteit, lees: een schaatsbaan, zwembad, klimrek of voetbalveld, vinden de meesten Kissing Earth ‘best wel leuk’. Ze verbinden er zelfs een diepere boodschap aan: de kussende bollen staan volgens hen voor wereldvrede en een warm welkom in Rotterdam. Al zou Eliasson er goed aan doen dat ‘saaie geel’ te vervangen voor een ander kleurtje. Rood of zo. Lees hier de reacties.

Wat zou de kunstenaar willen vertellen met Kissing Earth?

Cigdem (8): “Ik vind kussen eigenlijk een beetje vies, maar het idee van twee kussende wereldbollen vind ik dan wel weer mooi. Ik denk dat de kunstenaar met dit kunstwerk wilde laten zien dat mensen uit verschillende landen lief moeten zijn voor elkaar.”

Shayrison (9): “Het is volgens mij de bedoeling dat mensen uit verschillende culturen hier samen naar kijken en elkaar leuk gaan vinden.”

Shemariah (8): “Kissing Earth betekent voor mij ‘geen oorlog’”

Gertjan (8): “De kunstenaar wil aan ons laten zien dat we van alle landen op de wereld moeten houden.”

Maar wat vind je nu eigenlijk van het kunstwerk?

We laten een voorbeeld zien van de opgeblazen ballen die als proef op het stationsplein stonden.

Amaan (8): “Kun je erin klimmen? Dat lijkt me erg leuk! En worden de ballen vastgezet? Ik ben namelijk wel een beetje bang dat ze wegrollen.”

Shayrison (9): “Misschien kan de kunstenaar de namen van de landen op de wereldbol schrijven, dan kunnen mensen nog iets leren als ze op de trein wachten.”

Ozora (8): “Ik zou het mooier vinden als de bollen dezelfde kleuren hebben als op een echte wereldbol. Geel, grijs en wit vind ik nogal saai.”

Elisa (8): “Doe mij maar rood, geel is inderdaad best saai.”

Ruvyela (9): “Of alle kleuren van de regenboog, dat zou pas mooi zijn!”

Cathlyn (9): “Wat ik wel cool zou vinden is als ze bij alle landen de kleuren van de vlaggen die daarbij horen zouden verven.”

Cigdem (8): “Ik vind dat ze wel erg dichtbij elkaar staan, hoor. Het lijkt net of ze elkaar echt kussen, ieuw! Ik vind het denk ik mooier als ze los van elkaar staan. Opgeblazen zien er trouwens echt niet mooi uit, maar het echte kunstwerk wordt niet opgeblazen toch?”

De leerlingen tekenden hun alternatief voor Kissing Earth Beeld: Max van Dongen

Als dit werk er niet komt, wat moet er dan wel gebeuren met het plein?

Cigdem (8): “Ik zou liever twee grote harten zien, in plaats van bollen.”

Ozora (8): “Ik ga voor ‘Kissing Stars’, van die glow-in-the-dark dingen, die je ook ziet als het donker is. Hoe gaaf zou dat zijn?!”

Shemariah (8): “Ik zou het wel leuk vinden als ze een skatepark maken op het plein, daar hebben we toch veel meer aan dan een kunstwerk?”

Shayrison (9): “Mij lijkt een standbeeld wel mooi, met de tekst ‘Vrede op de wereld’. In sommige landen gebeuren hele erge dingen. Als die mensen met de trein aankomen in Nederland, zien ze dat het in Rotterdam fijn en gezellig is.”

Jason (8): “Rotterdammers moeten meer sporten, vind ik. Ik zou daarom een sportparcours op het plein aanleggen, dan kunnen ze iets nuttigs doen als ze wachten op de trein.”

Amaan (8): “Als ze de bollen echt neerzetten, moeten ze sowieso een stuk naar achteren. Nu kun je het station niet meer goed zien. Maar ik heb toch liever een speeltuintje als ik moet kiezen, want aan zo’n kunstwerk heeft niemand eigenlijk echt iets.”

Elisa (8): “Weet je waar ze het plein veel beter voor kunnen gebruiken? In de zomer een zwembad en in de winter een ijsbaan. Dat wordt hartstikke druk.”

Gertjan (8): “Doe mij maar een voetbalveld, of nee, een pannakooi, dan kan de bal niet alle kanten op vliegen.”

Alternatieven voor Kissing Earth Beeld: Renee Westerink
Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:basisschool, centraal station, Christophoor, kinderen, Kissing Earth en Olafur Eliasson

Secties: Human interest en Kunst & Cultuur

kaart: Christophoorschool, Schere, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *