Voor de harddenkende Rotterdammer

326 mensen werden zondag opgepakt tijdens een ludiek protest van Feyenoordsupporters. Een onnodig overspannen reactie van de politie, aldus Jelle Simons. “Dit soort onschuldige protesten moeten ze in goede banen leiden, niet de kop indrukken.”

MAHO_20160221_171
Beeld door: beeld: Mandy Horstink

Kunt u zich dat meisje op de Dam nog herinneren? Joanna is haar naam. Ze is geen fan van het koningshuis en stak dat tijdens de kroning van ‘onze’ majesteit niet onder stoelen of banken. Te midden van duizenden monarchieminnende Nederlanders maakte ze de onvergeeflijke fout een stukje karton omhoog te houden met daarop de tekst: ‘ik ben geen onderdaan’. Reden genoeg voor een paar oplettende agenten haar staande te houden en af te voeren naar het bureau. Iets met verstoring van de openbare orde, aldus het excuus van de dienders. Iets met een inschattingsfout, aldus het excuus dat burgemeester van der Laan achteraf aan een aantal journalisten gaf.

Varkensmuts

Tijdens het bezoek van Geert Wilders aan Spijkenisse op 23 januari werd de openbare orde ook bruut verstoord. Ditmaal door tien feministen die publiekelijk hun ongenoegen uitten over de poging van de PVV-voormanom de groepsaanrandingen in Keulen te gebruiken voor het eigen electorale gewin. Op hun meegebrachte bordjes vielen leuzen te lezen als ‘nep-feminist’ en ‘emancipatie voor vrouw en vluchteling’.
Maar het werd nog erger. Toen toegesnelde agenten de dames om identificatie vroegen weigerden zij die te geven. Tien ongeïdentificeerde feministen tolereren, ging de politie een brug te ver. De dames werden terstond afgevoerd naar het politiebureau. “Jullie willen zeker verkracht worden”, riepen PVV-aanhangers hen triomfantelijk na.
Dat het mes aan beide kanten van de politieke breuklijn snijdt, merkte Pegida-leider Edwin Wagensveld tijdens de demonstratie die zijn organisatie op 20 februari in Ede organiseerde. Daar beging hij de doodzonde zijn bedenkingen bij het Nederlandse asielbeleid kracht bij te zetten met een varkensmuts op zijn hoofd. Wederom was de sterke arm der wet er als de kippen bij om hem de mond te snoeren. Wagensveld werd door zes agenten in een politiebus gesmeten. Provocerend gedrag, zo luidde het oordeel van de wetshandhavers. In ieder geval niet provocerend genoeg om hem daadwerkelijk iets ten laste te leggen. Wagensveld mocht na een uurtje brommen weer vertrekken. Met zijn varkensmuts.

Verhuisdozen

Afgelopen zondag was het weer raak. Voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord – Roda JC zijn maar liefst 326 Nederlanders – ja mensen, voetbalsupporters zijn ook Nederlanders – opgepakt en vastgezet. Wat was er aan de hand? Oftewel, waarom achtte de Rotterdamse politie het nodig 326 mensen urenlang in de ondergrondse parkeergarage van hun bureau op te sluiten?  Een voetbalveldslag? Treinen gesloopt? Spelersbussen aangevallen? Neen, niets van dat alles. De casus belli was een ludiek protest van een paar honderd Feyenoordsupporters die hun ongenoegen over het Feyenoordbestuur kenbaar wilden maken door een aantal lege verhuisdozen op de stoep van het Maasgebouw te deponeren.
Maar zo ludiek was het allemaal niet, aldus de woordvoerder van de Rotterdamse politie Gerard Spierenburg.  Volgens de zegsman hing er een agressieve sfeer en was er helemaal geen toestemming verleend voor de demonstratie. En zonder officiële toestemming met lege verhuisdozen op pad, kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Kortom, de politie had alle reden om daadkrachtig op te treden en het hele gezelschap met verhuisdozen en al aan te houden, op te sluiten en vijf uur later met een gepeperde boete weer naar huis te sturen. Eind goed, al goed, zou je denken.

MAHO_20160221_220
Beeld door: beeld: Mandy Horstink

Hinderlaag

Niet dus. Al snel verschenen de eerste verhalen van supporters op social media dat de politie het boekje ver te buiten was gegaan. Er was vrijwel niks gebeurd en een gedeelte van de arrestanten was niet eens betrokken bij het protest maar gewoon onderweg naar het stadion, aldus de gebrouilleerde fans. Nu schreeuwen supporters wel vaker moord en brand na hardhandig politieoptreden, maar als we de berichten van aanwezige journalisten mogen geloven, was er wel degelijk iets niet in de haak. Zo meldde een journalist van TV Rijnmond dat de demonstratie pas grimmig werd nadat de mobiele eenheid hardhandig optrad. Een journalist van de NOS ging nog een stapje verder. Volgens zijn observaties had de politie een hinderlaag gelegd voor de demonstranten: “Insluiting protesterende Feyenoordsupporters was duidelijk door de politie gepland. Alles stond klaar. ME, waterkanon en arrestantenbussen.”
Daarnaast was volgens de verslaggever het grootste deel van de arrestanten niet uit op relletjes of gewelddadigheden: “Het was heel duidelijk bedoeld als een ludieke actie. Ze hadden verhuisdozen meegenomen om te benadrukken dat het bestuur maar beter kon verhuizen.” Naast de aanwezige journalisten zetten ook de officiële supportersvereniging, juristen, en verschillende fracties in de gemeenteraad vraagtekens bij het robuuste politieoptreden. De nationale ombudsman maakte maandag bekend een verkennend onderzoek naar de gebeurtenissen te starten.

Roet in het eten

De politie lijkt de plank aardig misgeslagen te hebben. Buiten het feit dat er honderden mensen om discutabele redenen urenlang van hun vrijheid zijn beroofd, geeft het politieoptreden een verkeerd signaal af. Er waait de laatste tijd een orkaan van ongenoegen over Nederland. Iedereen is wel ergens boos over. Links op rechts. Rechts op links. Feyenoordsupporters op het clubbestuur. Et cetera. Een ludiek protest is een  tamelijk onschuldige manier om dit ongenoegen te uiten. Kartonnen bordjes met zachtaardige kreten, varkensmutsen, verhuisdozen; als alle boze Nederlanders daar een voorbeeld aan nemen, scheelt dat menig burgemeester de nodige kopzorgen. De autoriteiten zouden er dus goed aan doen dit soort protesten in goede banen te leiden in plaats van ze onder opgeklopte voorwendselen de kop in te drukken.
Het supportersprotest van afgelopen zondag was een uitgelezen mogelijkheid om het ongenoegen van een deel van de Feyenoordaanhang op een gecontroleerde wijze tot uiting te laten komen. De overspannen reactie van de politie gooide roet in het eten. Het moge duidelijk zijn dat de spelers van Feyenoord niet de enige zijn die geplaagd worden door een vormcrisis. De politie heeft er ook last van.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Jelle Simons

Jelle Simons

Jelle Simons (1979) groeide op in de moeder aller slaapsteden: Capelle aan den IJssel. Deze traumatische ervaring probeert hij nu al 11 jaar te verwerken op de Nieuwe Binnenweg. Studeerde militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Denkt graag na over voetbal en oorlog.

Profiel-pagina
Lees 22 reacties
 1. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Huh.. fijn staaltje retoriek wordt hier toegepast. Eerst twee voorbeelden aanhalen van twee dwalingen van de politie en dit ook toepassen op de situatie bij Feyenoord. Maar dan wel even gemakshalve achterwege laten dat dergelijke bijeenkomsten van de aanhang van Feyenoord in het verleden vaker dan eens tot enorme misstanden heeft geleid. Dit in tegenstelling tot de twee eerder aangehaalde voorbeelden. En met die gedachte in het achterhoofd heeft de politie dan ook opgetreden.

   1. Profielbeeld van Diego
    Diego

    Ik bedoelde op het kartonnen bordje en de feministen in Spijkenisse. Nogal scheef om deze twee totaal verschillende protesten gelijk stellen aan een protest door de aanhang van Feyenoord.

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   +1 (voor Diego hee!)

   (waarom is er eigenlijk geen up- en downvote-systeem op reacties? weten we gelijk hoe de anonieme meelezers ergens over denken, superleuk!)

   1. Profielbeeld van Tara Lewis
    Tara Lewis

    Kudos! Ja, ik vrees dat ik het ook met Diego eens ben. Verder niets dan liefde voor Jelle hè! Dat moge duidelijk zijn!

   2. Profielbeeld van Karin
    Karin

    Goed idee van de duimpjes, Inge. Levert gegarandeerd ook meer bezoekers op.

  2. Profielbeeld van Raymond
   Raymond

   De vergelijkingen hoeven niet perse zwak te zijn. Er zullen best wat voorbeelden te vinden zijn van anti-monarchie, anti-Wilders en anti-asielzoekersdemonstraties die wel uit de klauwen zijn gelopen. Misschien niet van het niveau ‘Maasgebouwrel’, maar toch.
   Ik denk dat de schrijver bedoelt te zeggen dat ervaringen uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Dat bleek ook wel afgelopen zondag. Ongeveer op hetzelfde moment dat die 326 supporters werden ingesloten, gooide een minstens net zo grote en luidruchtige groep supporters verhuisdozen over het hek bij het Maasgebouw, om vervolgens het stadion in te gaan om de wedstrijd te kijken. Het kan dus wel.

  3. Profielbeeld van anoniem
   anoniem

   Kijk…jouw reactie is nu precies wat het probleem is. Het zijn Feyenoord/voetbalsupporters die protesteren, dus zal het wel uit de hand lopen. Beetje bevooroordeeld niet? Als een marokkaan tegen een vrouw praat, zal die haar wel willen verkrachten. Een rennende negroide man zal wel iets gestolen hebben? Je doet heel moraalridderig, maar jouw denkwijze is precies het probleem. Of heb je nog nooit gehoord van onschuldig totdat het tegendeel bewezen is?

  1. Profielbeeld van Pieter
   Pieter

   Dit filmpje is gemaakt nadat de politie al paar rake klappen had uitgedeeld. Dit is meer een gevalletje actie, reactie.. Als dit was gemaakt voor dat de politie was opgetreden had je een punt, maar nu niet! Het filmpje heeft dus niks te maken waarom de politie heeft opgetreden tijdens een “vreedzaam” protest.

 2. Profielbeeld van Karin
  Karin

  ‘Ludiek’ en ‘ onschuldig’? Hmm, ok. Echter de boel is net iets te vaak kort en klein geslagen door een horde doorgesnoven tokkies. Ik begrijp dat Jelle het graag anders had willen zien, maar die wens lijkt me niet reëel. Better safe than sorry.

  1. Profielbeeld van Tim
   Tim

   Dus met andere woorden….deze mensen (lees: voetbalsupporters) mogen nooit meer protesteren omdat het in het verleden fout is gegaan? Dus mensen die tegen bijvoorbeeld een azc zijn, mogen dat ook niet meer laten horen? Immers is dat ook al eens fout gegaan. En hoe zit het dan met links georienteerde mensen? (greenpeace ed). Ook al vaak genoeg op rellen uitgedraaid…ik hoop voor u dat uw grootouders niets ‘fout’ hebben gedaan, anders mag u uw mening ook niet meer verkondigen. Ziet u de rariteit in de stelling?

   1. Profielbeeld van Karin
    Karin

    Je laatste vraag kets ik terug, Tim. En niet alleen is je reactie -foute grootouders enzo- erg raar, maar hij getuigt ook van slecht lezen. Nergens pleit ik voor een (algemeen) verbod op demonstratie, stel je voor. Hoog-risicogroep, that’s it.

    Bovendien lijkt jouw ‘verleden’ veel verder achter ons te liggen dan in werkelijkheid. En kennelijk denkt de gezagsdriehoek daar hetzelfde over. Rest wel de vraag hoe lang Feyenoordsupporters moeten bewijzen dat zij zich anger management-technieken hebben eigengemaakt.

 3. Profielbeeld van Adriaan Zijlmans
  Adriaan Zijlmans

  DE POLITIE SLAAT DE PLANK WEER MIS:
  Even voor de helderheid: Niet de politie is in dit geval verantwoordelijk voor de openbare orde, maar de burgemeester. Vast keurig geadviseerd door de korpschef, hoofdofficier van justitie en de directeur Veiligheid. De bal wel bij de juiste persoon leggen!
  Verder moeten we weer eens echt goed nadenken over de grote politie-inzet. Er zijn belangrijkere zaken waarvoor we de politie kunnen inzetten.

  1. Profielbeeld van Karreman
   Karreman

   Meneer Zijlmans u heeft het door in tegenstelling tot de heer Simons!

   Vriendelijk Groet,

   Familie Karreman

 4. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Adriaan, kun je een voorbeeld noemen van zo’n ‘belangrijkere’ zaak? Ik kom op 3 dingen die de politie standaard massaal op de been brengt: a)voetbalsupporters b)de agressieve variant van anti-AZC’ers en c) Antifa’s

 5. Profielbeeld van Adriaan Zijlmans
  Adriaan Zijlmans

  Hallo Karin, bij de recherche blijven veel zaken zogezegd op de plank liggen omdat er onvoldoende onderzoekscapaciteit is. Dat kan variëren van vermogensdelicten tot geweldsmisdrijven.
  Wat de ME betreft wil ik nog opmerken dat vaak niet bekend is bij de burgers dat de ME bestaat uit gewone politiemensen die normaal in de wijken dienstdoen. Daar zijn ze dus vele uren niet.

 6. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Is waar Adriaan. Kwestie van prioriteiten en daar verschillen de meningen over. Vanuit het stadhuis bekeken is de imagoschade (en materiele schade) voor de stad van supportersrellen natuurlijk veel groter dan bij ‘slechts’ een vermogensdelict of een willekeurig geweldsdelict.

  Maar serieus, waar gaat deze ophef eigenlijk over? Mannen/voetbal/testosteron; luxeprobleem :)

 7. Profielbeeld van Jelle
  Jelle

  Beste Diego, Willem, Tara, Inge, Karin, Raymond, Anoniem, R.Sörensen, Tim, Adriaan Zijlmans, en familie Karreman.

  Bedankt voor jullie reacties!

  Diego, Inge
  Ik denk dat het gevalletje kroning juist wel is te vergelijken met wat er zondag bij de Kuip gebeurd is. De kroning van Beatrix is gigantisch uit de hand gelopen. Dus werden voor de kroning van Wim-lex alle zeilen bijgezet door politie & gemeente. Hierin zijn ze te ver doorgeschoten – ‘inschattingsfoutje’ – en daar plukte voornoemde studente de wrange vruchten van. Voor Pegida geldt hetzelfde. Dat de demonstratie in Utrecht uit de hand is gelopen, geeft de politie niet het recht om een demonstrant maanden later onder verkeerde voorwendselen (varkensmuts) van straat te sleuren en op te sluiten.
  De vergelijking met de gebrouilleerde feministen in Spijkenisse is inderdaad een wat vreemde eend in de bijt en wellicht geen handige, mea culpa. Desalniettemin vind ik het opmerkelijk dat de dames onder arrest zijn geplaatst. Goed, de openbare orde was in het geding, maar dat kwam eerder door een aantal boze PVV-aanhangers die op het protest afkwamen, dan door het gedrag van de feministen. De politie had, in mijn optiek, er beter aan gedaan de dames voor eigen veiligheid naar een ander deel van de gemeente te escorteren ipv ze te arresteren en op te sluiten. Net zoals de enorme politiemacht die zondag bij de Kuip paraat stond de situatie, in mijn optiek, ook anders had kunnen oplossen. Er zijn maar liefst 326 mensen gearresteerd, ik vraag me af hoeveel goeden er onder de kwaden hebben geleden.

  Tara,
  Ook alleen maar lof en liefde voor jou. Elke dag weer.

  Karin en Tim,
  Tim, laten we onze grootouders er vooral buiten houden. Karin, je spreekt over: ‘een horde doorgesnoven tokkies die net iets te vaak de boel kort en klein geslagen hebben.’ En daarmee lijk je, als ik het goed interpreteer, te stellen dat Feyenoordsupporters daarmee het recht hebben verspeeld een demonstratie te organiseren, omdat ze nu eenmaal een ‘hoge-risico groep’ zijn. Allereerst is de term ‘Feyenoordsupporters’ een containerbegrip. Het Legioen bestaat uit vele soorten, merken en smaken die qua regionale afkomst, leeftijd, sociaal milieu, levensopvattingen, denkbeelden totaal van elkaar verschillen, maar wel allemaal hartstochtelijk voor Feyenoord zijn. Het is bekend dat de ‘horde’ waar je het over hebt slechts een fractie van het totaal is. (zondag waren er zo’n 48.000 mensen op de been.) Deze fractie heeft, zoals jij al stelt, nogal wat ellende in het verleden veroorzaakt, maar dat kan toch niet tot gevolg hebben dat iedereen die onder de noemer ‘Feyenoordsupporter’ door het leven gaat, het recht verliest zijn of haar ongenoegen te uiten middels een demonstratie?

  R.Sörensen
  Bedankt voor het filmpje.
  Ik vind het moeilijk conclusies te trekken uit een 59 seconden durend, en slecht gefilmd filmpje. Het is sowieso al lastig om dit soort fragmenten in ‘de grotere context’ van de gebeurtenissen te plaatsen. Pieter stelt dat dit filmpje na het hardhandige optreden van de ME is gemaakt en dan krijgt het inderdaad al een hele andere lading. Ik ben een foto tegengekomen van vier politiepaarden die op een vader met zijn dochter (jaar of 8 schat ik in) af stormen. Is dit sluitend bewijs voor buitensporig politiegeweld? Nee, want ik kan niet zien wat er om en achter de fotograaf gebeurd, en ik weet ook niet wat er zich voorafgaand aan het nemen van de foto heeft afgespeeld.

  Adriaan, familie Karreman,
  Dat de burgemeester eindverantwoordelijke voor dit ogenschijnlijke debacle is, lijkt me duidelijk. De politie voert beleid uit. Hebben ze dat zorgvuldig gedaan? Ik betwijfel het. In de aanloop naar, tijdens en na de demonstratie lijken er nogal wat onrechtmatigheden te zijn voorgevallen waarin individuele eenheden en/of agenten ook een laakbare rol vervullen. Lees de vragen die VVD, Groenlinks en D66 aan het college hebben voorgelegd eens door:
  http://d66rotterdam.nl/wp-content/uploads/2016/02/Schriftelijke-vragen-betoging-Feyenoord-21-februari-1.pdf

  Karin,
  ‘Maar serieus, waar gaat deze ophef eigenlijk over?’

  De politie heeft een geweldsmonopolie en mag mensen indien noodzakelijk van hun vrijheid beroven. Daar moeten ze erg zorgvuldig mee omgaan. Wanneer ze dat niet doen, of niet lijken te doen, is het goed dat daar de nodige ophef over ontstaat.

  Daarnaast schaadt de handelswijze van de politie het recht op demonstreren i.e. artikel 9 van de Grondwet. Laten we daar alsjeblieft niet te lichthartig over doen. Of zoals de drie voornoemde fracties het stelden:

  ‘Zoals wij eerder al stelden is het recht om te demonstreren voor ons een groot goed. Het
  massaal arresteren en vervolgen van betogers op basis van het verstoren van de openbare
  orde, terwijl slechts een deel van hen zich misdroeg, kan grote gevolgen hebben voor
  toekomstige afwegingen van mensen om deel te nemen aan een demonstratie.’

  Karin,
  ‘Mannen, voetbal, testosteron’; Tara kom er maar in ☺

  Tot zover mijn reacties op uw reacties,

  Fijn weekend allemaal!

  Ps. Wordt er trouwens nog gevoetbald zondag?

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.