Voor de harddenkende Rotterdammer

Betrokken Rotterdamse onderwijzers zoeken via Meetup010 de verbinding met elkaar. Dat lukt, want de bijeenkomsten trekken meer en meer belangstellenden. Zet het initiatief zoden aan de dijk? Loont het leren ook voor de leraar?

Meetup010
Als leraren hun ervaringen delen, wordt het onderwijs daar beter van. Beeld door: beeld: Anouk van der Meer

Waar de gemeente Amsterdam groots uitpakt met een echte Idols-race voor drie tot vier nieuw op te richten middelbare scholen, houdt de gemeente Rotterdam het bij een simpele cao, als onderdeel van het onderwijsbeleid Leren Loont. In deze Rotterdamse Leraren CAO maken ingevlogen docenten kans op een bonus. De gemeente creëert er ook extra scholing voor Rotterdamse docenten mee. Je zou bijna denken dat het er weinig van bakt, dat Rotterdams docentencorps.
Niets is minder waar. Waar de gemeente in haar onderwijsbeleid traditioneel vooral hamert op de kwaliteit van docenten en het niveau van taal en rekenen, nemen de Rotterdamse docenten bijna zwijgend de taak op zich om andere, even belangrijke aspecten continu van nieuwe impulsen te voorzien. Op Zuid timmert het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) van Hogeschool Rotterdam aan de weg met prachtige initiatieven om leerlingen een stem te geven. Het Rotterdams Vakcollege De Hef biedt met het project ‘De stem van de leerling’ scholieren de kans te leren participeren in de school. Onder begeleiding nemen zij deel aan de organisatie. Daardoor krijgen leerlingen zelfvertrouwen en worden ze mondiger, terwijl de school meer input krijgt om het onderwijs te verbeteren.
Op scholen, die samenwerken met Rotterdam Vakmanstad, focussen ze naast de geijkte taal- en rekenlessen ook op filosofie, tuin bewerken, aikido en techniek. Door die lessen ontwikkelen leerlingen zich niet alleen cognitief, maar groeien ze ook op mentaal, fysiek en sociaal vlak.

Niet alleen aan de inhoud van het onderwijsaanbod wordt gesleuteld. In Rotterdam doen veel scholen en afdelingen mee aan het traject van Stichting Leerkracht. Docenten geven hun leerlingen via dat traject meer inzicht in hun eigen leren, en ook helpt het docententeams om op een andere manier over onderwijs praten. Zowel docenten als leerlingen voelen zich zo meer eigenaar van hun leren. Zo ontwikkelen niet alleen de Rotterdamse leerlingen zich, maar worden ook de Rotterdamse docenten steeds beter in hun werk.
“Onderwijs maak je samen”, is een gevleugelde uitspraak in het onderwijs en in Rotterdam zijn we daar goed in. Maatschappelijke partners werken samen met docenten aan verbeteringen op de werkvloer, docenten werken samen om hun leerlingen beter te bedienen. Daar mogen we trots op zijn. Maar het draait niet alleen om verantwoordelijkheid delen, ook ervaringen moeten gedeeld worden, zodat docenten en scholen van elkaar kunnen leren. Op veel Rotterdamse scholen gebeurt dat niet. Intervisie is niet vanzelfsprekend in het onderwijs: veel leraren sluiten liever de deuren van hun klaslokaal. Als leraren hun ervaringen delen, wordt het onderwijs daar beter van. Uit dat idee is Meetup010 geboren: een plek waar Rotterdamse docenten samen bepalen wat ze willen delen en hoe. Het is een initiatief zonder inkomsten, zonder inmenging van besturen, commercie of overheid. Dat houdt de intentie puur: samen delen leidt tot meer kruisbestuiving en tot nog mooiere en betere initiatieven in het Rotterdams onderwijs.
Zet het zoden aan de dijk? Ik denk het gras langzaam te zien groeien. Het aantal bezoekers neemt toe, het aantal aanwezige scholen stijgt. Ruim een maand voor de volgende bijeenkomst op 2 maart is het maximum aantal deelnemers al bijna bereikt. Belangrijker: steeds meer bezoekers praten mee.

Tijdens de laatste bijeenkomst werd op de Rotterdamse locatie van de Gereformeerde Scholengemeenschap Rotterdam gesproken over hoe je in de klas goed kunt omgaan met gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs. Verschillende levensovertuigingen vonden elkaar in openheid. Tegelijkertijd werden er pittige woorden gesproken, onder meer door docent maatschappijleer Halil Karaaslan, die eerder ook op Vers Beton duidelijk maakte dat we te gemakkelijk over de gevoelens van jongeren heen stappen. Pittige woorden die tot een echt gesprek leidden tussen docenten die elkaar anders nooit tegen komen. Ik zie steeds meer leraren-in-opleiding aansluiten, hoor pittige discussies en voel steeds meer tevredenheid en trots tijdens de borrel. Met koffie, thee en fris, want zo doen we dat op school.

De eerstvolgende bijeenkomst van Meetup010 is op woensdag 2 maart om 19.30 uur in Leeszaal West. Meer info of liever een gesprek?

Onderwijsmaand op Vers Beton

Gelijk met de crowdfundingcampagne naar het mbo-onderwijs in Rotterdam, is Vers Beton een ‘onderwijsmaand’ gestart.  Tot aan 15 februari zal er extra aandacht uitgaan naar de staat van het Rotterdamse onderwijs. Lezers kunnen verhalen verwachten die zijn geschreven door Rotterdamse docenten en onderwijsprofessionals. Geïnteresseerden die willen bijdragen met een eigen verhaal of opinie over het onderwijs kunnen ook bij Vers Beton terecht door te mailen naar info@versbeton.nl.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Spaander

Inge Spaander

Inge Spaander (1981) doceert, schrijft en redigeert. Rotterdam, onderwijs, kunst en cultuur liggen haar na aan het hart. Haar mond stroomt er regelmatig van over.

Profiel-pagina
anouk van der meer

Anouk van der Meer

Anouk van der Meer is een illustrator uit de omgeving van Utrecht met een fascinatie voor andere werelden. Op het moment is ze bezig met het laatste jaar van de opleiding Illustration Design aan ArtEZ Zwolle.

Profiel-pagina
Lees één reactie
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Citaat: Tegelijkertijd werden er pittige woorden gesproken, onder meer door docent maatschappijleer Halil Karaaslan, die eerder ook op Vers Beton duidelijk maakte dat we te gemakkelijk over de gevoelens van jongeren heen stappen.

  Klopt niet. Uit het stukje op Vers Beton blijkt dat college H.Kaarslan vint dat we vooral over de gevoelens van islamitische jongeren heenstappen, die zich niet aan onze Westerse normen en waarden wensen te conformeren.
  Misschien zouden mijn collega’s zich verder kunnen verdiepen in de doelstellingen van Beter Onderwijs Nederland, die de uitgangspunten van het conclusies van de enquete onder Dijsselbloem omarmen. Lijkt me precies aan te sluiten bij hun bijeenkomst.
  Het is in het onderwijs n.l. een gewoonte dat iedere generatie nieuwe docenten, het zwarte garen weer uitvindt.

  Nog even over de zin “Verschillende levensovertuigingen vonden elkaar in openheid”
  Mijn ervaring was, dat het heel open lijkt, maar in werkelijkheid verlammend werkt, omdat één van de levensovertuigingen “discriminatie en racisme ” brult bij de geringste kritiek of confrontatie, zodat men daar maar over zweeg.
  De eindconclusie was meestal, dat het fijn is dat men zo “open” heeft kunnen discussiëren en dat reformatorisch onderwijs heel slecht is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1