Voor de harddenkende Rotterdammer

Sinds een week wordt er een groep LHBT vluchtelingen opgevangen door Humanitas. Maar eigenlijk had het initiatief hiervoor bij de gemeente moeten liggen, menen PvdA-raadsleden Co Engberts en Fatima Talbi. De bezwaren van het stadsbestuur tegen een aparte opvanglocatie voor deze kwetsbare vluchtelingen, zijn volgens hen onterecht.

asielzoekers-humanitas-renee-westerink

Vorige week woensdag arriveerden acht vluchtelingen bij Humanitas in Rotterdam. Het leven in de noodopvang in Alphen werd hen te zwaar. Omwille van hun seksuele geaardheid werden de vluchtelingen bedreigd, gepest, mishandeld en aangerand. De opvang van deze LHTB-ers door Humanitas, betekent dat zij nu drie maanden op adem kunnen komen om daarna weer naar een AZC te gaan voor het vervolg van hun procedure.
De PvdA-fractie had in december het stadsbestuur van Rotterdam al gevraagd een dergelijk initiatief te nemen. Tevergeefs. Gelukkig pakte Humanitas de handschoen op. Maar het blijft natuurlijk onbevredigend dat de gemeente niet zelf dit initiatief neemt, sterker nog: afwijst. De bezwaren van Leefbaar Rotterdam en het college van B&W zijn niet overtuigend. We lopen ze even na:

“Je moet de daders aanpakken.” Natuurlijk. Dat moet. Logisch. Maar sinds wanneer sluit dit uit dat je oog hebt voor de slachtoffers? Mogen die niet even op adem komen? Daders moeten duidelijk gemaakt worden dat het hier in Nederland écht anders gaat! Maar tegelijkertijd moeten we ook op blijven komen voor de slachtoffers.

Een tweede bezwaar: “Je moet geen groepen apart zetten.” Dat gebeurt dan ook niet. Er is geen opvang georganiseerd voor LHTB-ers. Het gaat hier om individuele, kwetsbare mensen die zwaar in de problemen zitten en het niet meer aan kunnen. Niet elke LHBT-er en niet elke gepeste LHBT-er, heeft een adempauze nodig.
Ten slotte: “Je loopt het risico dat asielzoekers zich allemaal voor homo uit gaan geven, zodat ze de opvang uit kunnen.” We stellen het ons even voor: ik ben een vluchteling, uit bijvoorbeeld Syrië of Irak, en ik ben heteroseksueel. Ik ga aan iedereen in het AZC vertellen dat ik homo ben in de hoop flink afgerost te worden, zodat ik daarna misschien naar een tijdelijke opvang kan. Hier ga ik vervolgens een paar maanden de slaapkamer delen met zes andere homo’s. Hm. Lastig concept. Maar als het dan toch gebeurt, want de vrees voor misbruik is er altijd, dan pakken we dat toch aan? Sinds wanneer is misbruik een reden om hulp te onthouden aan mensen die het nodig hebben?

Wij snappen de afwijzende houding van Leefbaar Rotterdam en het stadsbestuur niet. Gelukkig leven we in een land waar burgers zelf initiatief kunnen nemen. “Komen er nog meer?” was de vraag van een van de mannelijke bewoners van het Humanitas-pand aan de begeleider. “Oh jee”, schoot even door zijn hoofd. Maar toen kwam het vervolg: “Ja, want ik heb de oorlog meegemaakt. Er is hier nog genoeg plek voor ze.” Humanitas: hulde.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Co Engberts en Fatima Talbi

Co Engberts en Fatima Talbi

Gemeenteraadsleden Rotterdam, fractie PvdA.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties