Voor de harddenkende Rotterdammer

Sinds een week wordt er een groep LHBT vluchtelingen opgevangen door Humanitas. Maar eigenlijk had het initiatief hiervoor bij de gemeente moeten liggen, menen PvdA-raadsleden Co Engberts en Fatima Talbi. De bezwaren van het stadsbestuur tegen een aparte opvanglocatie voor deze kwetsbare vluchtelingen, zijn volgens hen onterecht.

asielzoekers-humanitas-renee-westerink

Vorige week woensdag arriveerden acht vluchtelingen bij Humanitas in Rotterdam. Het leven in de noodopvang in Alphen werd hen te zwaar. Omwille van hun seksuele geaardheid werden de vluchtelingen bedreigd, gepest, mishandeld en aangerand. De opvang van deze LHTB-ers door Humanitas, betekent dat zij nu drie maanden op adem kunnen komen om daarna weer naar een AZC te gaan voor het vervolg van hun procedure.
De PvdA-fractie had in december het stadsbestuur van Rotterdam al gevraagd een dergelijk initiatief te nemen. Tevergeefs. Gelukkig pakte Humanitas de handschoen op. Maar het blijft natuurlijk onbevredigend dat de gemeente niet zelf dit initiatief neemt, sterker nog: afwijst. De bezwaren van Leefbaar Rotterdam en het college van B&W zijn niet overtuigend. We lopen ze even na:

“Je moet de daders aanpakken.” Natuurlijk. Dat moet. Logisch. Maar sinds wanneer sluit dit uit dat je oog hebt voor de slachtoffers? Mogen die niet even op adem komen? Daders moeten duidelijk gemaakt worden dat het hier in Nederland écht anders gaat! Maar tegelijkertijd moeten we ook op blijven komen voor de slachtoffers.

Een tweede bezwaar: “Je moet geen groepen apart zetten.” Dat gebeurt dan ook niet. Er is geen opvang georganiseerd voor LHTB-ers. Het gaat hier om individuele, kwetsbare mensen die zwaar in de problemen zitten en het niet meer aan kunnen. Niet elke LHBT-er en niet elke gepeste LHBT-er, heeft een adempauze nodig.
Ten slotte: “Je loopt het risico dat asielzoekers zich allemaal voor homo uit gaan geven, zodat ze de opvang uit kunnen.” We stellen het ons even voor: ik ben een vluchteling, uit bijvoorbeeld Syrië of Irak, en ik ben heteroseksueel. Ik ga aan iedereen in het AZC vertellen dat ik homo ben in de hoop flink afgerost te worden, zodat ik daarna misschien naar een tijdelijke opvang kan. Hier ga ik vervolgens een paar maanden de slaapkamer delen met zes andere homo’s. Hm. Lastig concept. Maar als het dan toch gebeurt, want de vrees voor misbruik is er altijd, dan pakken we dat toch aan? Sinds wanneer is misbruik een reden om hulp te onthouden aan mensen die het nodig hebben?

Wij snappen de afwijzende houding van Leefbaar Rotterdam en het stadsbestuur niet. Gelukkig leven we in een land waar burgers zelf initiatief kunnen nemen. “Komen er nog meer?” was de vraag van een van de mannelijke bewoners van het Humanitas-pand aan de begeleider. “Oh jee”, schoot even door zijn hoofd. Maar toen kwam het vervolg: “Ja, want ik heb de oorlog meegemaakt. Er is hier nog genoeg plek voor ze.” Humanitas: hulde.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Co Engberts en Fatima Talbi

Co Engberts en Fatima Talbi

Gemeenteraadsleden Rotterdam, fractie PvdA.

Profiel-pagina
avatar-renee-westerink

Renée Westerink

Wat Renée het liefst zou willen, is de wereld wat meer kleur geven. Daar werkt ze dan ook hard aan – achter de naaimachine, de tekentafel of de computer. Beeld, vorm en kleur zijn haar gereedschap.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Leve de burgemeester! Wat zegt die man toch verstandige dingen. Onbegrijpelijk dat hij lid blijft van jullie club(je)!

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  ” Humanitas: hulde.”

  F. Talbi werkt toch bij Humanitas? Als het Humanitas is, dat namens de gemeente op zou moeten vangen, dan lijkt me dat een gevalletje van belangenverstrengeling.
  Geen bijzonder verschijnsel overigens in linkse kringen op Zuid.

  1. Profielbeeld van Co Engberts
   Co Engberts

   Fatima werkt inderdaad bij Humanitas; daar is niks geheims aan. Het had er zelfs bij kunnen staan, alleen schreven we deze inhoudelijke reactie vanuit onze politieke overtuiging. Vandaar.
   Belangenverstrengeling is er niet; voor niemand is er geldelijk gewin. We hebben wel wat anders aan ons hoofd: we willen dat deze mensen niet tussen wal en schip vallen. Het enige belang dat hier gediend wordt, is het belang van de LHBT-vluchteling in nood.
   Het zou beter zijn als de overheid, zoals inmiddels de gemeente Nijmegen, het oppakt. Welke organisatie dat dan uitvoert? Het zal ons worst wezen. Zolang de mensen steun krijgen waar dat nodig is. Zullen we het weer over de inhoud hebben?

   1. Profielbeeld van Marc
    Marc

    Dat de belangen wel degelijk verstrengeld zijn, komt nu juist omdat Talbi bij Humanitas werkt en zij dit vanuit een politieke overtuiging schrijft; Talbi zit immers ook in de gemeenteraad. Dat er (nog) niet sprake is van geldelijk gewin is daarvoor geen criteria, toch maar even de definitie opzoeken van belangenverstrengeling.

    Ik mag hopen dat, wanneer het gaat over Humanitas in de gemeenteraad mevr. Talbi niet het woord voert of deelneemt aan een stemming?!

    Het is misschien geen geheim dat Talbi bij Humanitas werkt, maar het is ook niet vermeld in het stuk en niemand die het leest kan dat bevroeden. Dat plaatst het wel in een ander daglicht.

   2. Profielbeeld van R.Sörensenr
    R.Sörensenr

    ALS is het sleutelwoord. Lezen een vaardigheid.

    Dan inhoudelijk. Terreur toestaan is terreur belonen en dus aanmoedigen: Het probleem van dit moment.
    Mensen die als uitgangspunt de ongelijkheid van mensen verkondigen en praktiseren, maar die zich beroepen op de grondwet om dat te mogen doen.
    Die kritiek op hun volkomen onwettelijk handelen in de kiem te willen smoren door te wijzen naar artikel 1 ,dat ze zelf dagelijks met voeten treden.

 3. Profielbeeld van Simon
  Simon

  Co en Fatima vergeten even te melden dat de eerste twee alweer zijn teruggekeerd naar Alphen. Daar waren de boodschapjes gratis.

  Overigens een grappige reflex van links: enerzijds ontkennen dat we op massale schaal mensen met haatdragende en achterlijke opvattingen importeren, anderzijds wél inzien dat AZC’s levensgevaarlijke plaatsen zijn voor transgenders, homo’s, vrouwen en Christenen. Door wie komt het dan dat het daar zo gevaarlijk is? Asschers apothekers uit Aleppo?

  1. Profielbeeld van Co Engberts
   Co Engberts

   In de krant stond inderdaad een bericht dat twee teruggegaan waren vanwege de kosten van boodschappen. Dat is een onjuist bericht. Allemaal krijgen ze een bedrag per week, hetzelfde als in een AZC. De reden voor deze om terug te gaan, is dan ook een andere. Zie bijvoorbeeld de reactie van Sandro Kortekaas aan het einde van dit bericht: http://m.ad.nl/ad/m/nl/38181/Alphen-aan-den-Rijn/article/detail/4243451/2016/02/12/Gepeste-asielzoekers-kiezen-toch-voor-noodopvang-Alphen.dhtml

 4. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Daders moet je niet toelaten in NL! Moeten er straks tig opvang huizen erbij komen omdat men het leven wordt zuurgemaakt door de nieuwkomers. Dat kan toch niet. Momenteel in NL is het nog steeds niet gewoon om LHBT-er te zijn. Zelfs overheid instanties, zoals politie provoceert en dan gaat NL tig duizenden potentie LHBT-haters toe laten!? Die gaan allemaal in de grote steden wonen, kans is dat de LHBT-er straks niet meer in de grote stad kan vestigen. Regeren is vooruit zien, maar ook je burger beschermen. Wie gaat voor, internationale verdragen of het volk!?

  1. Profielbeeld van Co Engberts
   Co Engberts

   Daders moeten we aanpakken en het liefst heb je dat dit allemaal niet nodig is. Tegelijk is de werkelijkheid weerbarstiger. Denk bijvoorbeeld aan blijf-van-mijn-lijf huizen. We willen niet dat vrouwen mishandeld worden door hun partner, maar soms gebeurt het toch. Dan pakken we de daders en tegelijk zorgen we voor de slachtoffers.
   Daarnaast sla je natuurlijk de spijker op zijn kop: sommige politici doen nu alsof in Nederland het allemaal al koek en ei is voor LHBT-ers. Niks is minder waar; daarom hebben we voorlichtingslessen op scholen, moet het College voor de Rechten van de Mens een stagiaire in Friesland in het gelijk stellen, zijn organisaties als WorkPlacePride broodnodig… Gelukkig heeft ook Minister Bussemaker geld uitgetrokken om extra te investeren in voorlichting over LHBT-rechten ook voor vluchtelingen

 5. Profielbeeld van positivo
  positivo

  Oorlogsvluchtelingen die andere vluchtelingen het leven zuur maken zijn het niet waard om opgevangen te worden en dienen per direct teruggestuurd te worden naar plaatsen waar hun het leven zuur gemaakt word.

  1. Profielbeeld van Co Engberts
   Co Engberts

   sure. Mensen moeten zich wel met respect naar elkaar gedragen, ook in een AZC of een noodopvang. Voor mij gaat het direct terugsturen wel een beetje ver. Eigenlijk zeg je in sommige gevallen dan: de doodstraf op homo-discriminatie. Daders aanpakken, ja. Wel in proporties

 6. Profielbeeld van Nienke Binnendijk
  Nienke Binnendijk

  Hoe zit dat eigenlijk met LHBT-ers die hier al langer wonen of geboren zijn? Is er voor hen ook een soort Blijf-van-mijn-Lijf- huis in Rotterdam? Of gaan zij ook naar Humanitas/andere zorginstelling?

  Als Humanitas moeite heeft met de kosten, dan wil ik wel een kleine duit in het zakje doen om de opvang mogelijk te blijven maken. Dat staat los van dat ik het roerend met de schrijvers van dit stuk eens ben. Opvang van zo’n kwetsbare groep vind ik echt een taak van de gemeente.

  1. Profielbeeld van Fatima Talbi
   Fatima Talbi

   Hai Nienke! Dank voor de reactie! In 2007 heeft de pvda-fractie gepleit voor een mannenopvang omdat we veel signalen kregen over de nood bij met name LHTB-ers wanneer deze bijvoorbeeld uit de kast kwamen. Die mannenopvang is inmiddels gerealiseerd, wel veralgemeniseerd, maar men kan daar terecht. En hulp is altijd welkom! ;-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.