Voor de harddenkende Rotterdammer

Volgens Inge Janse houdt de Rotterdamse politiek zich te veel bezig met luchtfietserij, proefballonnen en fictie. Tijd voor een nieuwe wapenspreuk in de politiek.

luchtfietsen-anouk-van-der-meer
skyline, luchtfietsen, erasmusbrug Beeld door: beeld: Anouk van der Meer

Sterker door strijd. Dat is de wapenspreuk van deze stad. Sterker. Door. Strijd.
Prachtige woorden natuurlijk. Maar zijn ze nog nodig? Het is 2016, de wederopbouw is afgerond, we krijgen een Primark, zelfs de McDonalds op de Coolsingel is vernieuwd, dus een nieuw gloriejaar is aangebroken. Ik stel daarom een nieuwe wapenspreuk voor. En met goede redenen.
Er is namelijk een sluimerend gevaar dat bestreden moet worden in de Rotterdamse politiek. Het ergste is dat het gevaar feitelijk niet bestaat. Dat gevaar heet namelijk ‘fictie’.
Fictie ja. Fictie in de Rotterdamse politiek. Want terwijl u allen rustig slaapt, houden Rotterdamse politici zich stiekem bezig met hypothesen, proefballonnen en andere vormen van luchtfietserij.
Ik hoor u denken: dat valt toch wel mee? Zo erg zal het toch niet zijn? Dat is herkenbaar. Ook ik dacht zo over het werk van onze politici. Totdat ik deed wat ik moest doen: het aan die politici zelf vragen.
Twee vragen stelden ik aan hen. Ten eerste: wat is het meest fictieve idee dat een collega van jou de afgelopen tijd gepitcht heeft?
Nou, dan moet je politici hebben. Binnen het uur reageerden zowel een goede referendumdemocraat als een keurige post-Marxist. Beiden moesten enorm lachen om plannen van Leefbaar Rotterdam. En inderdaad: hoe deze volkspartij precies van plan is om de Rotterdamse grenzen te sluiten voor kansarme buitenlanders, dat zullen we nooit weten. Ja, we kunnen Zuid afstoten, dan zijn we er ook, maar wie gaat dan de Maserati van Marco Pastors betalen?
Ook aan de rechterkant van het spectrum is de nodige luchtfietserij gedetecteerd in de raad. Even lijkt de bron zich stil te willen houden: “Zo’n opsomming zou de indruk wekken dat er alleen maar domme voorstellen gedaan worden en komt het toch al povere imago van de gemeenteraad niet ten goede”, reflecteert hij. Gelukkig herstelt de informant zich vervolgens voor-beel-dig. “Ik adviseer je de moties die zijn ingediend door de Partij voor de Dieren en GroenLinks even op te zoeken”, glundert hij vilein. “Daar kun je een avondvullend programma van maken.”

Een prijswinnende libertariër durft het als enige aan om de hand in eigen partijboezem te steken. “Ken je die grap van de partij die bij winst van Douwe Bob op het Eurovisiesongfestival dit spektakel in 2017 naar Rotterdam wil halen?”, schrijft hij. Inderdaad goed dat deze vrijheidsstrijders tijdens het begrotingsdebat, te midden van zo’n honderd moties over de toekomst van Rotterdam, niet het culturele uit het oog verliezen. Ja, Rotterdam brandt, maar Douwe Bob blust alles!
Tsja. Wie dit alles hoort, kan weinig anders dan de angst delen dat de Rotterdamse politiek meer fictie bevat dan Geert Wilders in zijn meest absurde dagen kan verzinnen. Wat dat betreft krijgt hij geduchte concurrentie als hij in Rotterdam voet aan wal wil krijgen. Kopvoddentaks? Man, Joost Eerdmans bouwt al jaren aan een muur die elke kleur buiten de stad houdt!
Vervolgens stelde ik iedereen ook een tweede vraag: wat was het meest geslaagde voorstel dat de politiek de afgelopen tijd wist te realiseren? Gelukkig leverde ook dat verzoek veel succesvolle wapenfeiten op.
Neem het Collectiegebouw. Ja, er zit veel discussie omheen, maar als het lukt, dan is Rotterdam weer een icoon rijker. Bovendien lijkt de gemeente ditmaal, in tegenstelling tot de deceptie rondom Central District, niet de schlemiel te zijn die er als berooide verliezer uitkomt.

Ook mooi: het nieuwe Rotterdamse Onderwijs Beleid, inclusief input van het docenten. Of neem de invoering van de milieuzones, hoe arbitrair de regels ook zijn, én de succesvolle doorstart van de deelgemeentes in gebiedscommissies, IJsselmonde daargelaten.
Plus, en dit klinkt apart: ook de felle discussie over het wel of niet toestaan van een Asielzoekerscentrum in Beverwaard is een politiek succes. De snoeihard verdeelde partijen én belangrijke rol van bewoners laten Rotterdammers zien dat er wel degelijk inspraak mogelijk is en politiek niet enkel voldongen feiten presenteert. Blijkbaar kan deze stad het vooralsnog prima af zonder de pepperspraybenadering van de PVV.
Van Collectiegebouwen en gebiedscommissies tot Polenquota en Douwe Bob: de Rotterdamse politiek staat bol van de feiten én fictie. Mijn voorstel voor de nieuwe wapenspreuk is daarom simpel: van ‘Sterker door strijd’ naar ‘Sterker door feit’.

Deze column sprak Inge Janse uit op de nieuwjaarsborrel van LOKAAL

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont in Delfshaven. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina
anouk van der meer

Anouk van der Meer

Anouk van der Meer is een illustrator uit de omgeving van Utrecht met een fascinatie voor andere werelden. Op het moment is ze bezig met het laatste jaar van de opleiding Illustration Design aan ArtEZ Zwolle.

Profiel-pagina
Lees 11 reacties
 1. Profielbeeld van In-Soo Radstake
  In-Soo Radstake

  Ik vraag me ook af waarom je (Inge) er niet inhoudelijk op in wilt gaan. Dat is raar. Beetje schrijven vanuit je eigen ivoren toren en vervolgens nergens inhoudelijk op in gaan als je op de inhoud van je eigen schrijfsel wordt aangesproken. Nieuwe journalistiek?

  1. Profielbeeld van Inge Janse
   Inge Janse

   Omdat jullie zo aandringen (en ik altijd heel gevoelig ben voor sociale druk van In-Soo): ik heb Pastors vrij hoog zitten. Ik vond het gewoon een leuke grap*, omdat ie zo voorspelbaar is (en iedereen weet dat zijn auto niet al te duur is).

   * grappen uitleggen is altijd grappig!

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Sorry Inge .
    Ik lees van boven naar beneden en van links naar rechts. Westerse norm!
    Had ik anders gelezen, had ik mijn hierboven geplaatste antwoord niet geschreven.

 2. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Wanneer mag ik zo’n column schrijven?
  Lijkt me heerlijk , want dan hoef ik me klaarblijkelijk niet aan regel drie van de huisregels te houden : •speel op de bal, niet op de man

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Ja Inge, natuurlijk weet ik dat ik bijdragen kan leveren. Zal er binnenkort een insturen.
    De kern van de zaak is dat ik niet op de man/vrouw speel, al kost me dat zeker bij de stukjes van Van Heemst moeite en ga ik tot de grens.
    Iedereen weet dat de vz. van Rochdale, veroordeeld voor fraude, een Maserati had. Dat een Maserati een verschrikkelijke dure auto is (nieuw) De opmerking over Marco’s auto heeft geen enkele meerwaarde in de discussie, dus vandaar Pauls (denk ik) en mijn conclusie.
    In mijn stukjes had ik veel ervaringen kunnen larderen met uitspraken of gebeurtenissen, die zeer negatief voor betrokkenen zijn.
    Niet gedaan.

 3. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Het antwoord van de persoon had niets met het onderwerp ‘een nieuwe wapenspreuk’ te maken, was een persoonlijke afkeer van de persoon in kwestie. Je hoeft dat niet over te nemen in de column.

  Vergeten in te gaan op het Collectie gebouw. Rotterdam een icoon rijker, maar wat schiet Zuid daar mee op? Zijn de voedselbanken ineens niet meer nodig. Taalachterstand is weg, men is hoog opgeleid en heeft werk? Puur weer een prestige projectje wat er perse moet komen. Politici moeten er niet voor hun eigen toekomst zitten, zij dienen in belang van de burger te werken.

 4. Profielbeeld van Inge Janse
  Inge Janse

  Beste Paul en Ronald,

  Bedankt voor jullie reacties! Inhoudelijk ga ik er niet op in (ieder zijn mening, dat is prima), maar het Maserati-standpunt hangen jullie beiden aan. Daarom de uitleg: het is een column, geen promotie-onderzoek.

 5. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Heel erg kortzichtig stukje. Over het algemeen onderbouw ik mijn kritiek grondig, maar dat zou hier te veel tijd en plaats vergen. Vandaar dat ik me beperk tot deze frase.

  “En inderdaad: hoe deze volkspartij precies van plan is om de Rotterdamse grenzen te sluiten voor kansarme buitenlanders, dat zullen we nooit weten. Ja, we kunnen Zuid afstoten, dan zijn we er ook, maar wie gaat dan de Maserati van Marco Pastors betalen?”

  De grenzen sluiten kan via toepassing van de Rotterdamwet. Verder zou je de grenzen kunnen sluiten met een meerderheid van de gemeenteraad. Ook bij de regering aandringen op sluiten van onze landsgrenzen zoals Oost Europese landen, Engeland, Denemarken en binnenkort Zweden doen, helpt ook! Conclusie eerst inlezen voor je met obligate kritiek komt om te scoren voor het open linkse open goal.
  De auto van Marco noemen is een voorbeeld van bewuste negatieve framing significant voor de rest van het stuk. Marco en Ingeborg hebben hun huis in een zeer goede tijd gekocht, beide een salaris en beide dezelfde hobby : Auto’s.
  Dan kan je dus best een TWEEDE HANDS Maserati kopen voor de prijs van een goede middenklasser.
  Wat tendentieus en lullig om dat expliciet te noemen.

 6. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Snap niet wat de Maserati van Pastors er mee te maken heeft, rancune?

  Het DOMSTE idee van politiek Rotterdam, is juist het asielzoekers centrum.
  Rotterdam staat met de meeste wijken in de top 10 van de Vogelaarswijken.
  Grote taal achterstaand, hoge werkloosheid, veel laag (geen) opgeleiden. Pact van Zuid is er gekomen, waardoor er miljarden naar Zuid gaan (want afbraak over 30 jaar, bouw je niet zomaar op), en dan vang je mensen op die de groep weer groter maakt. Dweilen en kraan! Zoals de schrijver het stelt, FEIT!

  Wat dacht je van, stadsinitiatief. Leuk diee, maar als er maar 5000 mensen stemmen, dan is er dus geen draagvlak. Een surf golf in hartje centrum van Rotterdam, Nederland. Niet overdekt. We hebben geen middelandsezee klimaat. Luchtsingel, 4 miljoen, geloof er niets van.

  Ander dom idee, fietspad op de Coolsingel 2 richtingsverkeer maken.

  Waarom is het songfestival een dom idee, en de start van de Tour een goede? Afkeer is wat er heerst aan de Coolsingel

  Een ‘dom’ idee kan een ander op een ‘goed’ brengen. Jammer dat de politieke afkeur zo enorm duidelijk naar voren komt! Het is enorm spijtig te zien dat men op het stadshuis voornamelijk elkaar een hak probeert te zetten ipv samen naar een betere Rotterdam te werken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.