Driemaal Scheepsrecht19 maart 2016

Driemaal Scheepsrecht: borrelen op eigen stoepterras!

In onze nieuwe rubriek Driemaal Scheepsrecht discussiëren drie opiniemakers via WhatsApp over de Rotterdamse actualiteit. Deze week: Celeste, Jelle en Tara over het voorstel om het alcoholverbod op te heffen, zodat Rotterdammers een eigen stoepterras kunnen inrichten.

Beeld: Maus Bullhorst

Tara: Ik vraag me serieus af of er iemand is die zich vooralsnog beperkt voelt in zijn vrijheid een blik bier open te trekken voor de deur.

Jelle: Ligt eraan in welke straat je woont, ik hoef het niet te proberen op de Nieuwe Binnenweg. Laat staan een tafel voor de deur zetten.

Celeste: Bewoners van het Lloydlwartier werden door de politie verzocht de wijn naar binnen te brengen toen er een spontane buurtborrel ontstond. Er was geen geluidsoverlast of iets dergelijks. Ik vind het bizar dat dit niet mag, een beetje binding met de buurt wordt de kop ingedrukt.

Jelle: Volgens mij is het ook niet de bedoeling van dit voorstel dat we met 40 man tegelijk gaan borrelen voor onze voordeur. De bedoeling is toch dat de bewoner(s) legaal een biertje voor hun voordeur mogen nuttigen zonder een prent te krijgen?

Celeste: Je mag als ondernemer niet zelf bepalen of er gerookt wordt in je kroeg, je mag niet meer in je oldtimer rijden, geen drankje voor de deur… Betutteling wordt steeds verder doorgevoerd.

Jelle: In veel huizen wonen meerdere bewoners boven elkaar, wie mag dan aan dat tafeltje gaan zitten? Alleen de begane grond?

Tara: Is dit niet weer zo’n mooie Verveen-maatregel waarmee hij wel de media haalt, maar waarvan de daadwerkelijke impact nihil is?

Jelle: Er zitten inderdaad nogal wat haken en ogen aan. Tot hoe laat mag je daar dan zitten bijvoorbeeld? En met hoeveel?

Tara: Als je de op de Nieuwe Binnenweg woont zoals Jelle, ja, dan lijkt het me een ander verhaal.

Jelle: Hey, ik wil ook een tafeltje!

Celeste: Waar het mij om gaat is dat er wel wat tegengeluid mag zijn tegen al die betuttelende regeltjes. Er is een wet voor openbare dronkenschap.

Tara: Voor de binding met de buurt kan het mooi zijn. Ik herinner me legendarische avonden in de Gerard Scholtenstraat waar we voor de deur zaten tot de late uurtjes…

Jelle: Straatbeeld wordt wel een stuk gezelliger.

Er mag wel wat tegengeluid zijn tegen al die betuttelende regeltjes

Tara: Maar hoe zit het met de levensvatbaarheid van de horeca als we er straks duizenden terrassen bij hebben?

Jelle: We houden vrijheidsbeperkende regels in stand om de horeca te stimuleren, dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Celeste: In de kroeg zie ik mijn buren niet, en al die avondjes aan de Coolhaven hebben er niet voor gezorgd dat ik een minuut minder in de kroeg heb doorgebracht. Het gaat juist om spontane ontmoetingen voor de deur waar je een biertje bij drinkt.

Tara: Het rookverbod was al tamelijk verneukeratief. Als mensen straks café voor de deur spelen, is dat misschien wel de doodsteek.

Jelle: De horeca gaat met name kapot aan concurrerende prijzen van de supermarkten. Niet aan – om een paar actuele namen te kiezen – Henk en Ingrid die een flesje rosé nuttigen voor hun deur.

Tara: Kijk, begrijp me niet verkeerd. Wat mij betreft mag je overál drinken. Voor je deur, in het park… Ik vind deze maatregel alleen zo zinloos. Het voelt als een holle belofte dat je als burger iets mag, terwijl de meeste mensen die vrijheid, als ze die willen, allang nemen. En je hebt weer een mooie kop: “Tienduizend extra terrassen in Rotterdam”. Maar in het park mogen we niet drinken.

Jelle: In het park moet het ook kunnen, lijkt me. Er is altijd wel iets anders om over te klagen. Laat ze eerst dit eens proberen, komen de parken daarna.

Het voelt als een holle belofte dat je als burger iets mag, terwijl de meeste mensen die vrijheid allang nemen

Tara: Het lijkt me wel enorm lastig om dit te handhaven. Er zullen wel weer driehonderd uitzonderingen op komen, denken jullie niet?

Jelle: Je kan het allicht eerst in een paar wijken proberen. Ik sluit me bij Celeste aan; hoe minder betutteling, hoe beter. Elke onnodige regel moet je afschaffen. Gisteren al.

Tara: Minder betutteling, ja graag! Ophoepelen met het rookverbod voor eenmanszaken! Maar denken jullie serieus dat, als dit van de grond komt, de horeca daar geen last van zou hebben?

Celeste: Mensen gaan naar het café voor de sfeer, de service, etc. Dat staat helemaal los van een biertje voor de deur.

Jelle: Ja, maar dat is toch geen argument om mensen in hun vrijheid te beperken. Horeca kan op andere manieren gestimuleerd worden.

Tara: De kans dat je last hebt van al dat zuipende volk voor de deur lijkt me ook niet gering. Wat dat betreft is er wel een reden dat er voor sommige gebieden geen horecavergunningen meer worden afgegeven.

Jelle: Daarom moeten er misschien – dit doet pijn terwijl ik het schrijf – toch wat regels qua tijd aan verbonden worden.

Celeste: Helemaal bizar! Mevrouw, u mag tot 23:00u uw roseetje drinken, maar daarna is het toch echt bedtijd.

Jelle: Doen ze in de horeca ook, dan is het 2.00u.

Celeste: Nogmaals, als het de spuigaten uitloopt heb je toch gewoon de regel voor openbare dronkenschap?

Jelle: Dat is waar. Dames, het was me een waar genoegen. Misschien zie ik jullie vanavond nog wel ergens aan, op of onder een bar. Adios.

Tara: Joe!

Celeste: Ciaaoooo.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:alcoholverbod, betutteling, driemaal scheepsrecht, Opinie en stoepterras

Sectie: Driemaal Scheepsrecht

kaart: Nieuwe Binnenweg, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *