Kunst & Cultuur1 maart 2016

Een muziekmekka voor elke generatie

Column

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In de editie van maart blikt Dore terug op een verloren muziekmekka in Rotterdam.

Het was het eind van de jaren negentig, rond drieën. In het Lloydkwartier, waar ik nu iedere ochtend kantoorklerken de wind zie trotseren, was een technofeest gaande. Ik liep door de loods richting de uitgang. Jongens en meisjes dansten. Het zweet gutste van hun lijf op de betonnen vloer. Voorovergebogen, met hun handen tot vuisten gebald, stampten zij voor zich uit. Opgelicht door een stroboscoop, wapperden hun trainingspakken heen en weer. Speeksel sproeide rond. De muziek maakte dierlijk.

Beeld: ikRotterdam

Aan de andere kant van de stad was de fameuze Energiehal net gesloten. De jongeren moesten uitwijken naar andere plekken. Filmmaker Rene van Zundert maakte in 2011 een documentaire over dit mekka van de gabbermuziek. In Hard voor de hal komt fotografenduo Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek aan het woord. Zij portretteerden de jongeren in die gigantische hal, door sommigen het ‘Rijk der Duisternis’ genoemd.

Tijdens haar sloop werden gevelletters meegenomen en vloeiden er tranen. Iedereen had door dat een monument en een tijdperk verloren gingen. Ari: “Alsof hun hele identiteit, hun hele jeugd werd afgepakt.” Tegenwoordig is de plek een bedrijventerrein met onder meer een Van Der Valk-hotel. Op de plek waar de liefde met muziek werd bedreven, wordt nu appelmoes geserveerd.

Laat iedere nacht in de Maassilo de beste zijn; in Rotterdam weet je immers nooit wat de toekomst brengt

In de 75 jaar sinds het bombardement hebben veel plekken als tijdelijke feestlocaties dienst gedaan. Inmiddels zijn ze gesloopt of hebben zij een nieuwe functie gekregen. De stad lijkt af. Gelukkig is dit schone schijn. Met een beetje inventiviteit zijn er locaties te vinden om wederom muziekmekka’s te laten ontstaan. Waar tijdperken beginnen en een stuk van ons hart achtergelaten wordt. Omdat het iedere generatie gegund moet zijn om een stuk steen los te wrikken als aandenken. Laat iedere nacht in de Maassilo daarom de beste zijn. In Rotterdam weet je immers nooit wat de toekomst brengt.

In het Lloydkwartier leek de uitgang mijlenver. Bij de wc’s stond een rij. Meisjes likten aan raketjes. Groen licht schoot door de zaal. Het werd blauw, weer groen, mijn ogen ratelden. Ik schoot voorover en kotste plompverloren over iemand heen. Een meisje dat net binnenkwam. In een reflex tilde een beveiliger mij op en was de uitgang de ingang geworden. De muziek was ver weg.

Rotterdamse Rave vindt donderdag 24 maart plaats in de Maassilo.

Reageer of deel op Social Media

Tags:club, column, Energiehal, Gabber, gabbers, hardcore, lloydkwartier, maassilo, rotterdamse rave, uitagenda en uitgaan

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *