Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton interviewt in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom kozen ze voor Rotterdam? Vandaag kinderfysiotherapeut Frederiek Mijs.
Frederiek Mijs werkt in een kleurrijke behandelkamer. Het vormt een fris contrast met de statige voordeur van fysiotherapiepraktijk Mathenesserlaan, waar ze deel van uitmaakt. Ze komt net terug van een behandeling: een jongetje van drie weken oud met een gebroken sleutelbeen. “Even wat afmaken. Wil jij thee? Ik neem koffie hoor, daar ben ik aan toe.” Ze lijkt chaotisch, maar eenmaal gezeten op de lage gekleurde stoeltjes, vertelt ze rustig, bevlogen en vol liefde over haar werk.

Frederiek -2639
Kinderfysiotherapeut Frederiek Mijs Beeld door: beeld: Richard Beukelaar

Wat een gezellige behandelkamer voor een fysiotherapeut!

“Grappig hè? Ik behandel bijna alleen maar hele jonge kinderen. Zelfs baby’s. Nul tot twee jaar, dat is eigenlijk mijn specialiteit. Bijna niemand weet dat daar ook fysiotherapie voor is. Je bent dan vooral bezig met het sturen en stimuleren van de motorische ontwikkeling van die jonge kinderen. Of baby’s met een syndroom, een ontwikkelingsachterstand, of te weinig spierkracht. Een heel ander vak dan volwassenen behandelen.”

Hoe word je een ondernemende kinderfysiotherapeut?

“Het is me een beetje overkomen, ondernemer zijn. Als net afgestudeerde kwam ik via een uitzendbureau terecht bij deze praktijk als invaller voor één van de ondernemers. Vrij kort daarna wilde een van de drie stoppen en haar deel in het maatschap verkopen. Ze bood het mij aan. Dat was een kans die iedereen zou willen, en ik kreeg hem ineens! Ik moest er toch even over nadenken. Ik was bang in de voetsporen van mijn voorganger te moeten treden, omdat ik ook haar patiëntenbestand overnam. De praktijk had een goede naam, maar het was niet mijn eigen ding. Ik wilde toen al richting kinderen specialiseren, namelijk. Tot ik me besefte: ‘als het mijn eigen praktijk is, kan ik er gewoon mijn eigen draai aan geven!’ Dus dat heb ik gedaan.”

Hoe wilde je die ommekeer bereiken?

“De volwassenen er langzaam uitwerken, haha! Serieus: ik ben niet erg commercieel. Mijn plan was om heel veel brieven naar artsen en consultatiebureaus te sturen. In het begin krijg je weinig respons, maar zo zagen ze wel vaak mijn naam, en dat heeft uiteindelijk toch gewerkt. Na een halfjaar had ik mijn dagen al voornamelijk met kinderen gevuld. Dat is nu tien jaar geleden. Ik heb het druk zat.”

Er is een signatuur waarmee Frederiek Mijs bekend staat?

“Ik ben niet afstandelijk! Kinderen rennen naar me toe als ze binnenkomen, en knuffelen me. Daar ga ik in mee. Ik denk dat ouders het fijn vinden dat het zo persoonlijk is. Sommige collega’s vinden dat je meer afstand zou moeten houden. Maar zo ben ik niet, ik kan dat niet. Ik voel me gewoon ontzettend betrokken. Klanten hebben ook mijn mobiele nummer, ik vind het prima als ze ’s avonds bellen met een vraag. En ik vind baby’s ook gewoon heel erg lief.”

Frederiek -2626
Frederiek Mijs: “Ik besefte – eigen praktijk, betekent er een eigen draai aan geven!” Beeld door: beeld: Richard Beukelaar

Is dit een uitgesproken Rotterdamse praktijk?

“We zijn alledrie vergroeid met de wijk. Eerder heb ik in andere gebieden gewerkt, zoals Hoek van Holland. Het patiëntenbestand is hier heel gemêleerd, dat vind ik leuker. Ik kom veel aan huis. Een leuke mengeling van elitaire mensen en allerlei andere culturen. Ik zou niet meer ergens anders willen zitten. Dat binnenkijken vind ik stiekem zo leuk, zou ik niet willen missen. Ik fiets me wel rot, ja. De dag gaat vrij snel voorbij.”

Je verhaal ademt succes. Wat ging er nou minder snel goed?

“Als ik terugkijk denk ik vaak: vroeger wist ik zó weinig. Echte fouten heb ik geloof ik niet gemaakt, maar ik heb gaandeweg wel veel bijgeleerd. Ik heb bijvoorbeeld wel eens ruzie gemaakt met een moeder. Ze verweet mij dat ik niet streng genoeg tegen haar kind was. Ik voelde me daar toen heel rot over. Maar inmiddels weet ik: zo bén ik gewoon niet, zo streng. Het is best zo. Ik probeer leuk te doen en te zorgen dat kinderen zich op hun gemak voelen. Daarmee zijn de behandeldoelen veel makkelijker te bereiken.”

Wat frustreert jou als ondernemer?

“Wij worden door zorgverzekeraars beoordeeld op hoe goed we administratie doen, in plaats van op ons werk. Ik moet werkelijk alles bijhouden. Van de doelen van de behandeling tot vragenlijsten aan de ouders. Dat vind ik zó zonde, ik besteed die tijd veel liever aan het kind zelf. Grote praktijken hebben daar een apart iemand voor, maar dat kunnen wij niet betalen met z’n drieën. Hallo, kom gewoon eens kijken wat we hier doen, denk ik vaak. Je kunt ons niet alleen op papierwerk beoordelen. Bovendien zit ik in West. Die vragenlijsten, die gaan de meeste ouders écht niet invullen. Kom gewoon een keer undercover, verzekeraars. Als fysio kan ik mezelf namelijk prima verkopen! Er tegenover staat dat behandeling voor kinderen altijd vergoed wordt. Daar zijn andere collega’s soms jaloers op.”

Wat is je plan voor de toekomst?

“Ik heb niet de behoefte om te veranderen. Mijn aanbod is qua drukte precies goed voor de drie dagen dat ik werk. De andere dagen heb ik speling voor een extra patiënt of administratie en ben ik thuis met mijn drie kinderen. Ik red het alleen, heb alles fijn in eigen hand. Ik ben sowieso geen planner, ga meestal op mijn gevoel af. Voordat ik een plan kon maken overkwam deze plek me. Of toen ik tijdens mijn studie mijn eerste kind kreeg. Ik dacht: we zien het wel hoe dat gaat, het lost zich wel op. En dat werkte ook. Het plan vormt zichzelf. Dat past prima bij het behandelen van kinderen. Die houden zich ook echt niet aan richtlijnen, daar moet je een beetje in mee kunnen gaan.”

Logo

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep (1989) is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. willemijn@versbeton.nl

Profiel-pagina
selfportret 2

Richard Beukelaar

Richard Beukelaar is fotograaf én muzikant, hij speelde o.a. in de Rotterdamse band The Madd

Profiel-pagina
Lees één reactie

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.