Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Op 9 februari verscheen het bericht dat Rotterdammers de gelukkigste inwoners van Nederland zijn. Na eerdere berichtgevingen over Rotterdam als eenzaamste stad en als stad met het grootste aantal slachtoffersvan misdrijven, is deze uitslag op z’n minst opmerkelijk te noemen. Anke van de Bilt heeft uitgezocht waar het bericht op is gebaseerd.

cognitieve-dissonantie-michael-kekem
De cognitief dissonante kijk van Rotterdammers Beeld door: beeld: Michael van Kekem

Het bericht dat Rotterdammers de gelukkigste inwoners van Nederland zijn komt voort uit een onderzoek van de Europese Commissie naar de kwaliteit van het leven in Europese steden. Ik nam het rapport door en kwam al snel tot de conclusie dat Nederland hier slechts vertegenwoordigd werd door drie steden, namelijk Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Als Rotterdammers al het gelukkigst zouden zijn in dit onderzoek, dan zou het nog zo kunnen zijn dat mensen in Den Bosch, Maastricht of Nijmegen veel gelukkiger zijn. Mij verder verdiepende in het onderzoek van de Europese Commissie, moest ik toch redeneren dat Rotterdammers ten opzichte van Amsterdam en Groningen helemaal niet zo tevreden zijn over hun stad. In de meeste gevallen won Groningen het van Rotterdam. Rotterdammers scoorden op slechts 4 van de 23 geënquêteerde items het meest tevreden ten opzichte van de twee andere Nederlandse steden. Ze zijn volgens de onderzoekers het meest tevreden over de openbare ruimtes, de aanwezigheid van winkels, werkgelegenheid en jawel, nu begrijp ik de conclusie die in de berichtgeving werd getrokken: Rotterdammers zijn het meest tevreden over hun leven.
In vergelijking met de twee andere steden scoren Rotterdammers in het onderzoek van de Europese Commissie redelijk met stip op de tevredenheid over hun leven. Van de 79 onderzochte steden in Europa staat Rotterdam op de 25e plaats met 55% zeer tevreden en 38% tevreden inwoners. Dit wordt op de 26e plaats gevolgd door Amsterdam met 52% zeer tevreden en 41% tevreden bewoners. Groningen, dat over het algemeen wat hoger scoort in dit onderzoek, bungelt op plaats 34 met 53% zeer tevreden bewoners en 38% tevreden bewoners. Toen rees bij mij de vraag: zijn Rotterdammers nu werkelijk zo tevreden of zijn ze misschien een beetje cognitief dissonant?

Snel werk, maar onderbetaald

Verder in het onderzoek viel mij namelijk op dat ondanks de tevredenheid over de publieke ruimtes, Rotterdammers het minst tevreden zijn over de staat van straten en gebouwen. Ook pieken ze niet met betrekking tot de tevredenheid over het groen in de stad. Rotterdammers voelen zich relatief onveilig, ze scoren het slechtst van Nederland (in dit onderzoek) en staan op de 43e plaats van de onderzochte Europese steden. Met betrekking tot de tevredenheid over winkels is het wel begrijpelijk dat Rotterdammers hier tevreden over zijn. Er zijn er veel en er is veel variatie.
Rotterdammers zijn ook zeer tevreden en winnen het van andere steden als het gaat over de kans op het vinden van betaald werk. Dit, terwijl Rotterdam niet veel afwijkt van het landelijke gemiddelde (eerder in de negatieve zin), als het gaat om werkeloosheidscijfers. Dan kom ik later in het onderzoek tegen dat Rotterdammers erg ontevreden zijn over de banen die ze hebben. Ze staan wat dat betreft op ze 58e plaats van de 79 onderzochte steden in Europa. Dat is ook laag ten opzichte van de andere Nederlandse steden. Daar komt nog bij dat Rotterdammers ten opzichte van Groningen en Amsterdam het slechtst scoren als het gaat om tevredenheid met hun financiële situatie. Dus: gevoelsmatig kunnen de geënquêteerde Rotterdammers snel werk vinden, maar dan is het wel onderbetaald klotewerk.
Dan mijn verbazing over de tevredenheid over het leven van Rotterdammers. Ze scoren inderdaad best goed in de enquête van de Europese commissie. Maar ondertussen scoren ze in dit onderzoek niet zo hoog in het vertrouwen in stadsgenoten en hebben ze een relatief negatieve kijk op de aanwezigheid van vreemdelingen in de stad. Dit naast cijfers die aantonen dat Rotterdam de eenzaamste stad is van Nederland, de vuilste stad, de meest criminele stad en de armste stad is van Nederland.

Weinig vrienden, maar gelukkig

Ik moet hier bijna gaan concluderen dat er toch wel sprake lijkt van een cognitief dissonante kijk van Rotterdammers op de tevredenheid over hun leven. Weinig vrienden, maar je bent gelukkig. In een economische laagconjunctuur tevreden over de kans op het vinden van betaald werk, en nog wel slecht betaald rotwerk. Mooie openbare ruimten met weinig groen naast lelijke straten. Of zijn die winkels zo geweldig dat je er gewoonweg gelukkig van wordt, ondanks dat de financiële situatie de gelegenheid niet biedt om er veel te kopen?
De conclusie valt nog te relativeren. In 2014 was Groningen de stad met de gelukkigste inwoners. De provincie Groningen kent echter al jarenlang het hoogste aantal zelfmoorden van Nederland. Ook het Sociaal Cultureel Planbureau heeft zich in een onderzoek verbaasd over de tevredenheid van Nederlanders over hun eigen leven ten opzichte van de tevredenheid over het onderwijs, de gezondheidszorg, de democratie, economie en de regering. Echter spant de conclusie dat Rotterdammers de meeste gelukkige inwoners kent van Nederland de kroon als het gaat om de misinterpretatie van onderzoeksresultaten. De conclusie is ronduit belachelijk en misschien wel letterlijk uit de (vervuilde) lucht gegrepen.
Rotterdammers zijn namelijk weinig tevreden over de gezondheidszorg, het cultuuraanbod, het onderhoud van de straten, gebouwen en het groen in de stad. Maar ze zijn het meest tevreden over hun stad; dus ze zijn gelukkig. Ze zijn niet blij met de aanwezigheid van de vele allochtonen, voelen zich niet erg veilig in de stad, nog minder in hun eigen woonomgeving en vertrouwen hun buren niet. Maar ze zijn het meest tevreden over hun stad; ze zijn gelukkig. De lucht is goor, weinig groen, armoede en op hun werk is het ook al niet zo leuk en eigenlijk zijn ze ook het minst tevreden over het feit dat ze in Rotterdam wonen. Maar ze zijn ten opzichte van Amsterdam en Groningen het meest tevreden over hun stad; ze zijn de gelukkigste stedelingen van Nederland. Wie dit gelooft kan Sheldon Cooper nog een lesje leren.

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Anke van de Bilt

Anke van de Bilt

Anke van de Bilt (1971), regelt, schrijft, leidt en denkt in de non-profitsector. Ze woont al veertien jaar in Rotterdam en ziet de stad vanuit haar Brabantse roots.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.