Voor de harddenkende Rotterdammer

Is Joost Eerdmans een beetje te veel in zijn eigen mythe gaan geloven? De wethouder eist niet alleen excuses van vandalen, hij toetst ze ook direct op hun sorry-merites. Peter van Heemst ziet het met gefronste wenkbrauwen aan.

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld door: beeld: Jeroen Van de Ruit

Excuses en de politiek: voor eens en altijd aan elkaar verbonden. Meestal is de aanleiding dat de ene politicus van de andere vergeefs op hoge toon eist dat hij voor miskleunen verontschuldigingen aanbiedt. Al komt een spijtbetuiging soms wel degelijk min of meer spontaan over de lippen van een wethouder of minister. Jan Marijnissen bedacht voor dat laatste fenomeen de term Sorry-democratie. Hij vond het maar niks dat ministers na ernstige fouten niet opstapten, maar volstonden met een – in zijn ogen halfhartig – sorry.
Deze week stond in de Rotterdamse politiek het excuus weer op het podium te stralen. Dankzij Leefbaar Rotterdam-wethouder Joost Eerdmans. Op maandagochtend vertelde hij aan iedereen die het maar wilde horen dat ’s middags twee minderjarige jongens zouden langskomen op zijn werkkamer, om een excuusbrief voor te lezen. Ze hadden met vuurwerk gemeentelijke prullenbakken vernield. Dat is een strafbaar feit en Bureau Halt laat de jonge boefjes dan de schade betalen, een taakstraf uitvoeren én – als klap op de vuurpijl- excuus aanbieden.
Ik vind het wel een mooie gedachte. Excuses aanbieden aan het slachtoffer van je vernielzucht. In dit geval zijn wij dat allemaal en dus is het niet zo’n gek idee als een lokale bestuurder dat namens de burger in ontvangst neemt. D66 vond het idee echter niks. Ze deed het af als “een vernedering”. Die venijnige reactie kwam voor mij als een verrassing, want uitgerekend D66 is in de Tweede Kamer de afgelopen twintig jaar druk in de weer geweest de positie van het slachtoffer in het strafrecht steviger te maken.
Al kreeg ook ik – om andere redenen dan D66 – twijfels. Waarom doet Eerdmans dit eigenlijk? Het is toch passender als de burgmeester zich over deze klus zou ontfermen? Hij is de echte vertegenwoordiger van de stad en staat boven de politieke partijen. Eerdmans zit daar toch met een uitgesproken politiek profiel. Bijkomend puntje is dat de burgemeester het al sinds jaar en dag de normaalste zaak van de wereld vindt dat de gemeente Rotterdam na een blunder richting een burger royaal haar excuus aanbiedt. In de politieke wereld van Eerdmans is het maken van excuses niet echt ingeburgerd.

Mijn twijfels groeiden pas echt toen ik Eerdmans hoorde uitleggen dat hij de daders “in de ogen wilde kijken”. Zo wilde de wethouder – hij deed er nog een schepje bovenop – beoordelen of de excuses “wel oprecht waren.” Ik hád het kunnen weten: Eerdmans beschikt over bovennatuurlijke gaven. Hoe hij deze gaven overtuigend en bewezen denkt te kunnen toepassen, daar vroeg helaas geen journalist naar.
Ik ben de beroerdste niet, dus ik geef de leugendetector-Eerdmans graag een kans zijn betrouwbaarheid te bewijzen. Na wat zoekwerk kwam ik twee interessante zaken tegen die zich in zijn eigen politieke partij hebben afgespeeld. Simpeler kan ik het niet maken. In 2009 zei Marco Pastors, toen leider van Leefbaar Rotterdam, dat je in onze stad de veiligheid niet goed kon toevertrouwen aan een burgemeester met een islamitische achtergrond. In september van dat jaar gaf hij in het AD tekst en uitleg: “ Ik vind het minder gelukkig dat ik Aboutaleb de eerste moslimburgemeester heb genoemd in het debat over de Hoek van Holland-strandrellen. In een debat over veiligheid was mijn opmerking een paar stappen te ver. Maar excuus aanbieden, nee, dat doe ik niet.” Spannend. Meende hij dit nou wel of niet? Joost kan het weten.
In hetzelfde jaar biechtte Leefbaar Rotterdam raadslid Ronald Buijt zijn hooligan-verleden op (dat zich uitstrekte van zijn 15e tot zijn 25e ). Ook hij werd aan de tand gevoeld door het AD: “Vrouwelijke agenten waren voor jou kankerhoeren en Joden moesten worden vergast. Nooit spijt gehad?” Het antwoord was even kort als duidelijk: “Ik vind het te makkelijk om nu te zeggen dat het me spijt. Je bent jong en fanatiek en je roept dat soort zaken zonder er bij na te denken.“ Nou Joost, werk aan de winkel! Gemeend of bedacht? Oprecht of gemakkelijk? Zet die leugendetector maar aan. D66, Bureau Halt en ik kijken met spanning uit naar je bevindingen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van Vers Beton.

Profiel-pagina
Jeroen van de Ruit kopie

Jeroen Van de Ruit

Profiel-pagina
Lees 8 reacties