Voor de harddenkende Rotterdammer

De ene na de andere winkelketen lijkt te sluiten in Rotterdam. Treurig? Welnee, stelt Awais Hassan. We zijn getuige van het zelfreinigend vermogen van de vrije markt.

piramide-vd_elzeline-kooy
Beeld door: beeld: Elzeline Kooy

Mijn eerste Nikes kocht ik bij Aktiesport aan de Hoogstraat. Of nou ja, ik…mijn vader. Ik was tien jaar oud en ik las een aanbieding van de nieuw geopende winkel in de huis-aan-huiskrant. Met mijn broer had ik de gewoonte om plannetjes te maken voor hoe we driehonderd gulden bij elkaar konden krijgen om Nikes te kopen. Het liefst die groene die alle toffe jongens droegen.
Na een zwaar lobbyproces nam mijn pa me eindelijk mee naar de stad. Het centrum van Rotterdam was één grote bouwput. De Koopgoot en het V&D-pand waren in aanbouw. De metro verlatend passeerden we een nieuw op te leveren station. De bomen leken tot in de hemel te rijken. Van mijn vader kreeg ik een paar van vijftig gulden. Ik voelde me een prins, ik maakte ze wekelijks schoon. Ik droeg ze tot mijn voeten gingen krommen.
Het winkelcentrum zoals het toen werd gebouwd, lijkt nu compleet te veranderen door sluitingen en leegstand. Waar ligt dat aan? De vakbonden en hun rigide retail-cao? De vastgoedeigenaren en hun torenhoge huurprijzen? De klanten die massaal online shoppen? De kleur van de stoeptegels voor de deur?

Ordinair prijzencircus

Er wordt veel gewezen naar de explosieve groei van online winkelen. Fysieke winkels zijn sowieso altijd duurder, en zijn uiteindelijk niet meer dan een beperkte showroom. Ze kennen hogere huurkosten, en een lagere productiviteit per medewerker. Een slimme online marketeer van een webshop bereikt met één actie meer mensen dan een slimme verkoper op de winkelvloer. En omdat de producten toch overal hetzelfde zijn, wil de klant slechts één ding: zo min mogelijk betalen.
Ooit werkte ik bij V&D Zuidplein, dat was nog voor de opkomst van het online shoppen. Iedereen die ik daar kende had op school een handeltje in de allerlaatste parfums, portemonnees, spijkerbroeken of gadgets. Wat die week nieuw binnenkwam in de winkel, werd de week erop in de schoolkantine uitgestald. Buiten het zicht van de klanten maakten we lol met elkaar.

V&D was toen al jaren aan het herpositioneren. Maar alle verbouwingen, shop-in-shops, marketing en dergelijke activiteiten konden niet verhinderen dat het geld ordinair verdiend werd tijdens het prijzencircus. Niet zo gek, want in het winkelpersoneel werd maar minimaal geïnvesteerd. Oudgedienden verkochten op een gegeven moment louter nog nostalgie, in plaats van de waar van de dag. Ze hadden er geen voeling meer mee, de motivatie om iets te verkopen was verdwenen. Het resultaat: langzaam werden ze afgevoerd, omdat ze louter nog kostenpost waren.

Gestorven middelmaat

Dat het bergafwaarts is gegaan, ligt dus niet aan online shoppen. Het is essentiëler dan dat: het succesvol samenbrengen van vraag en aanbod. Van diensten en producten met mensen en hun behoeften. V&D lukte dit al tientallen jaren niet meer. Ze stonden lang niet alleen, het geldt voor bijna heel het (voormalige) middensegment. Ooit Perry Sport binnengelopen en naar tevredenheid geholpen? Het zijn – of waren, beter gezegd – ketens waarin ondernemerschap werd gereduceerd tot platte sommetjes. Zodra een bedrijf gaat schaven moet je oppassen. Geschaafd werd er bijvoorbeeld aan de arbeidsvoorwaarden van medewerkers. Aan de kwaliteit van producten en aan de dienstverlening naar de klant.
De middelmaat is dood. V&D, Perry Sport, Aktiesport, Scapino, plus nog een lange reeks anderen. De polarisatie van de winkelstad voltrekt zich voor onze eigen ogen. Grote internationale ketens met inkoopvoordeel en geoliede logistieke ketens blijven over. Én de kleine lokale nichespeler. Wat daar tussen zit, verdwijnt. Wie niet kan concurreren op prijs of op kwaliteit, die is gezien.

Fysiek is springlevend

Dit is een positieve beweging. Op de Lijnbaan is de walgelijke Desigual (vast ook een shop-in-shop in de V&D geweest) vervangen door een gigantische sneakershop. The Mall een faliekant mislukt project boven de koopgoot is omgebouwd tot de grootste H&M-vestiging in Europa. Dit, en nog veel meer aanbod sluit aan op de grote jeugdige en vooral niet zo rijke populatie van Rotterdam.

De exodus van de middelmaat biedt dus vooral nieuwe kansen. Er komen enorm veel vierkante meters vrij in de binnenstad. Ondernemers kunnen deze gebruiken om een betere propositie aan de shoppende Rotterdammer te brengen. De stad stroomt ieder weekend vol met mensen: die zullen altijd blijven komen. Fysieke winkels zijn springlevend. We zijn getuige van het zelfreinigend vermogen van de vrijemarkteconomie. We zitten alleen nog midden in de schoonmaak.
Fysieke winkels hebben absoluut bestaansrecht. Een goed begin is gemaakt met de pop-up store van de CNV, aan de Karel Doormanstraat. In deze tijden dat veel Rotterdammers hun baan verliezen biedt een winkel van een vakbond misschien wel het beste wat we nodig hebben: advies over hoe we hier bovenop komen. Intussen zijn er ondernemers hard bezig nieuwe concepten te ontwikkelen in het opbloeiende centrum van Rotterdam. Er mag gedanst worden op nieuwe schoenen.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Awais

Awais Hassan

Awais Hassan (1984) is geboren, getogen en gewoon gebleven op Zuid. Leest graag de open gezichten van de stad. Hij is econoom en werkt als consultant bij een groot Nederlands bedrijf.

Profiel-pagina
logodriehonderdduizendtweetien

Elzeline Kooy

Illustrator

Elzeline Kooy (Rotterdam) studeerde in 2013 af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 behaalde ze haar master aan Sint-Lukas (kunsthumaniora) in Brussel. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere magazines en online platforms, met specialisatie in beeldverhaal.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Tara Lewis
    Tara Lewis

    Gisteren liep ik op de Hoogstraat en zag ik een stuk of twaalf van die winkels waar ze ‘Chinese troep’ verkopen. Op de Zwartjanstraat, idem. Hoe beschouw je die ‘rijzende economie’ binnen deze ontwikkeling? Persoonlijk begrijp ik er namelijk geen sojaboon van.

    (En, het lijkt nu net alsof je bedoelt dat jij en je collega’s de V&D leegjatten, om spullen door te verkopen. Dat is geloof ik niet wat je bedoelt, toch? Misschien goed om duidelijk te maken, om misverstanden te voorkomen.)

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.