Voor de harddenkende Rotterdammer

Erasmus wilde van mensen betere mensen maken. In zijn Lof der Zotheid nam Erasmus daarom de gehele mensheid op de hak. Acht Rotterdamse fotografen tonen aan dat de mensheid al die honderden jaren nog geen spat veranderd is. Deze aflevering: Shehera Grot.
De beroemde denker Desiderius Erasmus (wiens 550e geboortejaar we dit jaar vieren in Rotterdam) had heel wat op te merken over het gedrag van zijn medemens. Met zijn geschriften wilde hij de mensen weer op het goede spoor zetten. Hij putte hierbij uit het gedachtengoed van grootheden uit de Griekse en Romeinse oudheid. Zijn snedigste kritiek op de maatschappij uitte hij in zijn beroemde satirische boek Lof der Zotheid. Een meesterzet: door niet namens zichzelf, maar namens ‘de Zotheid’ te spreken, kon hij pas echt met scherp schieten.
Ongeveer vijfhonderd jaar later pakken acht Rotterdamse beeldmakers de draad van Erasmus’ Lof der Zotheid weer op. Want geloof het maar: de zotheid is nog onder ons.

Ons lven is een toneelstuk waarin iedereen met zijn eigen masker rondlooptkopie
Ons leven is een toneelstuk waarin iedereen met zijn eigen masker rondloopt Beeld door: beeld: Shehera Grot
De maag is een lastige vragerkopie
De maag is een lastige vrager Beeld door: beeld: Shehera Grot

Een op de zeven kinderen in Nederland is te dik. In Rotterdam zelfs één op de vier. Ik fotografeerde enkele kinderen in Rotterdam-Zuid. Ik vroeg wat hun lievelingsgerecht was en maakte een cyanotopie van hun portretten en het afvalpapier van hun ongezonde lekkernijen. (Shehera Grot)

alles wat mooi is kost moeite2kopie
Alles wat mooi is kost moeite Beeld door: beeld: Shehera Grot

Dit beeld verwijst naar twintigers die onder het mes zijn geweest en botox gebruiken om een perfect ik te creëren. (Shehera Grot)

Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geestenkopie
Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten Beeld door: beeld: Shehera Grot

Een maand geleden kreeg je te horen dat je uitgezaaide longkanker hebt. Ze kunnen je niet genezen, slechts je leven verlengen. Je wilt vechten, want je hebt een gezin en een jong klein kind. Je bent hoopvol, maar je lichaam wil niet meer. (Shehera Grot)

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

388278_2715739898063_705232504_n

Max van Dongen

chef fotografie

Max van Dongen (1991) studeerde documentaire fotografie aan AKV/ St. Joost in Breda (2014). En werkt sindsdien als zelfstandig fotograaf en chef fotografie bij Vers Beton. Vanzelf met kritische en onderzoekende blik.

Profiel-pagina
Shehera_44

Shehera Grot

Shehera Grot (1985) is Nederlandse met Surinaamse ouders. Na bezoeken aan Afrika en Suriname is ze zich bewust geworden van een zekere ontvreemding. Met het bloed van haar afkomst in de aderen, kijkt ze toch westers. Dat wringt soms en heeft haar werk in de afgelopen jaren beïnvloed. Als fotografe onderzoekt ze thema’s als identiteit, diaspora, seksualiteit, slavernij en postkolonialisme.

Profiel-pagina
Nog geen reacties