Voor de harddenkende Rotterdammer

Rotterdam wint aan populariteit en zorgen over gentrificatie en transformatie tot een hipster heaven zijn niet van de lucht. Kan Rotterdam de eigen ontwikkeling sturen en vormen? Jazeker, stelt Marieke Berkers, maar dan moet er wel snel actie worden ondernomen.

St_jobshaven24
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Steeds meer inwoners verlaten de grote steden, maar Rotterdam is in trek, zo becijferde het CBS eind februari. Ik ben een van die nieuwkomers in Rotterdam. Ik verhuisde van de hoofdstad naar Rotterdam, waar ik nu een flinke maand woon. Wat valt op? Er bestaat onder blanke, hoogopgeleide burgers een enorme fobie voor de ongebreidelde groei van hippe koffietentjes in het centrum. De echte angst zit hem natuurlijk in het toekomstbeeld van een stadscentrum dat gedomineerd zal gaan worden door één groep: hoogopgeleide blanke mensen met een redelijk gevulde portemonnee. Ik heb het op sommige plekken in Amsterdam zien gebeuren. Maar de Maasstad heeft veel betere kansen dan de hoofdstad om zich (door) te ontwikkelen als stad die zich kenmerkt door diversiteit, ook specifiek in het centrumgebied. Laat die nieuwkomers dus maar komen.

Ontwikkelingen regisseren

Op de eerste plaats heeft Rotterdam tijd. De druk op de stad van potentieel nieuwe bewoners en investeerders met geld is er wel, maar véél minder groot dan in Amsterdam. Rotterdam is nog steeds betaalbaar voor mensen met een kleine beurs. In Amsterdam daarentegen zal zeer binnenkort de eerste uitstroom van sociaal-economisch zwakke groepen naar steden als Almere en Purmerend plaats gaan vinden. De voorraad sociale huurwoningen in Rotterdam is, zelfs wanneer de plannen van het gemeentebestuur van verminderen van de voorraad werkelijkheid zou worden, nog steeds hoger dan in Amsterdam. De factor tijd stelt de gemeente echter in staat ontwikkelingen te regisseren. Het bestuur kan beleid richten. Maar ook bezorgde burgers die segregatie van de binnenstad vrezen zijn door tijd in staat het bestuur van deze stad met goede argumenten vertaald in projecten, of (ongevraagde) adviezen te overtuigen bepaalde keuzes wel of niet te nemen. Actie dus!
Kansen zitten ook in de zone van wijken net rondom het centrum. Van oudsher is deze gordel de plek waar mensen sociaal-economisch kunnen stijgen. In Rotterdam fungeren de wijken rondom het centrum nog als zodanig. In Amsterdam is de doorstroom gestopt. Mensen die teveel zijn gaan verdienen voor hun woning in de 19e-eeuwse wijken kunnen het simpelweg niet meer betalen door te stromen. Ze blijven zitten waar ze zitten. In Rotterdam is die stroming er nog wel. Dat betekent dat de wijken net rondom het centrum dynamisch en divers blijven. Vanwege de centrale ligging van deze wijken zal het centrum ook in haar faciliteiten diversiteit moeten blijven bieden.

Carnisse_koffie_Ambacht01
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Bovendien – zo blijkt uit onderzoek – scoort Rotterdam beter wat betreft kansen voor sociaal-economische stijging in vergelijking met de hoofdstad. in Rotterdam was de daling van de werkloosheid onder de meeste allochtone groepen veel sterker dan in Amsterdam de laatste jaren. Er is zeker nog werk aan de winkel, vooral wat betreft voortijdig schooluitval (wat in beide steden hoog scoort). Maar dat er sprake is van stijging in arbeidsparticipatie is ook iets om trots op te zijn. Zoek als gemeente wel goed uit waarom dat stijgen in Rotterdam goed lukt. Het stelt je in staat een traditie op te bouwen als stad die volop voorziet in kansen voor stijgen. Zoek als stad ook actief de media op om de trots op deze traditie te delen. Dat zal zorgen dat (voormalig) sociaal-economisch zwakkere groepen zichtbaar de credits krijgen voor hun harde werken die ze verdienen.

Starbucks én Kapsalon

Het zal zeker zo zijn dat de trend doorzet en mensen vaker vanuit Amsterdam naar Rotterdam verhuizen. Wonen in de hoofdstad is duur en een tikkeltje decadent aan het worden. Maar de kans is groot dat deze groep juist op zoek is naar een meer diverse stad en zich daar ook hard voor wil maken. Op dit moment vormt echter de groep 23 tot 28-jarigen een grotere instroom naar Rotterdam. Het is een groep die voor het eerst na studeren een vaste woonplek zoekt. Als je het als stad goed aanpakt kun je deze groep langdurig aan je binden. Laten we eerlijk zijn. Deze jonge professionals bezoeken graag een hippe koffie- of ginbar. En die oud-Amsterdammers misschien ook wel. De succesvolle sociale stijgers hebben ook meer geld te besteden aan hippe latte macchiato’s. Dat het aanbod koffietentjes daardoor stijgt – en nog wel even zal stijgen – is dus helemaal niet zo gek. De opgave van nu is de ontwikkelingen in de gehele stad en specifiek in het centrumgebied gebalanceerd vorm te geven: een beetje Starbucks, maar ook een beetje Kapsalon. Tijd zat om dat voor elkaar te krijgen. Maar, wel nú actief beginnen met sturen.

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

DSCF0593

Marieke Berkers

Marieke Berkers is architectuurhistoricus. Ze is werkzaam als onafhankelijk onderzoeker, publicist en curator. Berkers is lid van de redactie van tijdschrift Blauwe Kamer en het Nederlands Jaarboek voor Landschapsarchitectuur en Stedenbouw. Berkers is tevens als gastdocent verbonden aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam, Gerrit Rietveld Academie Amsterdam en CANactions School for Urban Studies in Kiev.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 8 reacties