Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton interviewt in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom kozen ze voor Rotterdam? Vandaag een gesprek met personal trainer Rick Mari.
Als ik Rick Mari bel voor een afspraak zit hij – uiteraard – midden in een training. We spreken af op een vrijdag want dan werkt hij niet zo veel. Nu ja, hij start wel gewoon om zes uur ’s ochtends maar gaat niet door tot elf uur ’s avonds, zoals gebruikelijk. Geen keuze van Rick, overigens. “Maar, vrijdagavond is geen favoriete sportdag voor veel mensen, ze zitten dan vaak al in een weekendflow.” Rick werkt naar eigen zeggen soms wel 140 uur per week als personal trainer, voor zijn bedrijf Marisports. “Ik heb weinig tijd voor mezelf nodig, uit dit werk haal ik al mijn voldoening.”
We drinken thee in zijn frisgroene trainingsruimte aan het Leuvehoofd, zittend op een box en een bankdrukbankje. Boven mijn hoofd een groot scherm met motiverende trainingsvideo’s waar zijn blik naar afdwaalt als hij nadenkt over een vraag.

VB Rick Mari-2721kopie
Rick Mari (32) van Marisports Beeld door: beeld: Richard Beukelaar

Waar je naam vandaan komt spreekt voor zich…

“Ik vond het wel pakkend, haha! Mari is mijn achternaam en het gaat om sport. Het is iets van mijzelf, en toch in één keer duidelijk. In 2008 ben ik gestart met Marisports. Dat kwam voort uit mijn eigen trainingen: ik was best dun en wilde aan mijn lichaam werken. Ik ontdekte dat je lichaam heel maakbaar is. Dat wilde ik ook bij anderen teweegbrengen.
Ik werkte in die tijd met mensen die voor problemen zorgen, in bijzonder onderwijs, met gedetineerden. Dat was echt tof. Ik kon er op mijn manier voor zorgen dat ze andere keuzes gingen maken. Nu doe ik dat werk nog naast personal training, maar dan niet meer in loondienst. Dat ik voor mezelf wilde beginnen was snel duidelijk. Ik ben ambitieus en wilde volledig verantwoordelijk zijn voor wat ik doe. Dat het niet door een ander kan komen als iets niet goed gaat. Pluspunt is dat ik zelf kan bepalen hoe ik mijn dag indeel. ’s Ochtends komt de eerste hier om zes uur trainen. Vroeg, zeker. Maar als jij wílt trainen, dan ben ík er.”

Wat is een echte ‘Rick Mari-training’?

“We trainen weinig met apparaten, we doen hier meer oefeningen waarbij je je hele lichaam gebruikt. Trekken, duwen, gooien – dat soort dingen. Veel uitdagender en minder saai. Ook geef ik bootcamps aan een man of vijftien, bij de Kralingse Plas. We trainen ook regelmatig hier aan het Leuvehoofd of op de Erasmusbrug. De meeste klanten komen bij mij omdat ze fit willen worden of af willen vallen, een enkele keer ook om aan te komen. Ik heb me ook in die doelgroep gespecialiseerd. Waarom? Het is gewoon de grootste groep, eerlijk gezegd. Plus de doelgroep met de grootste gezondheidsrisico’s.”

Is dit een echte Rotterdamse onderneming?

“Ha, als ik niet in Rotterdam had gewoond was ik nooit dit bedrijf begonnen. Het is hier anders dan in een dorp, er is hier meer glamour. Mensen zijn meer bezig om er goed uit te zien. Ik ben opgegroeid in Alblasserdam. Twaalf jaar geleden kwam ik hier terug met mijn ouders. Daar ben ik nog steeds blij om. Als we voor een training de deur uitstappen en de Erasmusbrug oprennen…zo tof! Dit is toch de mooiste stad van Nederland om in te trainen?
Mijn filosofie naar klanten toe is ook Rotterdams. Je moet hard werken als je iets wilt bereiken. Gewoon keihard door blijven gaan. Niet opgeven.”

Wat frustreert jou wel eens?

“Als mensen een totaal andere opvatting hebben dan ik, dan kan dat me irriteren. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk werken met mensen die er niet 100 procent uit willen halen. Je moet álles doen wat binnen je mogelijkheden ligt, vind ik. Tijdens een intakegesprek probeer ik te achterhalen wat voor persoonlijkheid iemand heeft. Wat ze geprobeerd hebben, wat ze als moeilijk ervaren. Gewoon een gesprek, zoals wij nu zitten. Ik werk alleen maar met de mensen die er echt voor gaan.”

VB Rick Mari-2743kopie
Rick Mari: “Als jij wil trainen, dan ben ik er” Beeld door: beeld: Richard Beukelaar

Er zijn veel sportscholen. Waarin ben jij anders?

“Ik werk niet meer met contracten. In het begin wel, dat zorgt voor een gegarandeerd inkomen. Maar zodra het beter ging en ik het me kon veroorloven, zijn we daar vanaf gestapt. Het is namelijk niet fijn om met iemand door te moeten die eigenlijk niet meer wil. Het grappige is dat het juist daardoor alleen maar beter gaat. Mensen voelen zich vrij, ze zitten niet vast aan een verbintenis van een jaar. Ik vind het zelf trouwens ook prettiger. Als ik jou niet bereik, dan zeg ik nu gewoon ‘hé, dit werkt niet meer, laten we stoppen.’ Tegen andere ondernemers zou ik willen zeggen: kies een netwerk van mensen die je beter kunnen maken, en volg je gevoel. Het is niet erg om anders te zijn.”

Wat was je slimste move?

“Duidelijk, om hier te gaan zitten qua locatie. Eerst zat ik in Capelle. Daar liep het ook goed, maar dit is het centrum van Rotterdam, veel toegankelijker. Het is ook dicht bij mijn huis, en dat is fijn omdat ik zo vaak werk.”

Iedere ondernemer in deze serie heeft beginnersfouten gemaakt. Wat waren die van jou?

“In het begin heb ik wel overeenkomsten gehad met mensen die een tijd kwamen trainen en vervolgens nooit betaald hebben. Spoorloos verdwenen. De incassoprocedures lopen nog, dat geld zie ik mogelijk nooit meer. Daar heb ik van geleerd, de meeste klanten betalen per week. Als iemand langer dan een maand achterloopt met betalen, dan kan diegene gewoon even niet meer trainen.”

Je bent inmiddels geen beginner meer. Wat is jouw visie op de ontwikkeling van gezondheid in onze stad?

“We zijn ons de laatste jaren steeds meer bewust geworden van de gevolgen van overgewicht. We worden ermee geconfronteerd, bijvoorbeeld door verzekeringsmaatschappijen. Mensen die hier komen hebben het er niet expliciet over, maar je merkt dat het steeds meer speelt.”

Je bent ambitieus. Wat ga je bereiken in de komende jaren?

“Ik wil de grootste worden in Rotterdam op het gebied van personal training. Dat Rotterdammers bij sportbegeleiding gelijk denken aan Marisports. Reclame is geen probleem, dat gaat via social media, vanuit mij en via de klanten zelf. Ik post dagelijks op Facebook, Twitter, Instagram en Youtube. Er staat een GoPro-camera in de studio, voor mooie hogeresolutiebeelden. Elke dag gaat er iets online.
Kijk, als we de grootste willen worden moet ik wel meer mensen aannemen. Tot nu toe werk ik samen met een andere trainster. Samen bepalen we de groeistrategie. Maar ik vind het lastig loslaten, wil alles het liefste zelf doen. Toch moet ik dat leren. Dus ik zoek rustig aan, tot ik iemand vind die dit werk ook echt vanuit passie doet, net zo graag als ikzelf.”

Logo

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep (1989) is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. willemijn@versbeton.nl

Profiel-pagina
selfportret 2

Richard Beukelaar

Richard Beukelaar is fotograaf én muzikant, hij speelde o.a. in de Rotterdamse band The Madd

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1