Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Coalitiepartners D66 Rotterdam en Leefbaar Rotterdam geven vandaag stemadvies op Vers Beton. “Het associatieverdrag is goed voor de economie van Nederland én Oekraïne”, betogen Samuel Schampers en Adriaan Visser namens D66.

oekraine-verdrag-leefbaar-markvanwijk-1280×720

Lees meer

Leefbaar Rotterdam: "Stem tégen het associatieverdrag met Oekraïne"

Coalitiepartners D66 Rotterdam en Leefbaar Rotterdam geven vandaag stemadvies op Vers…

Als inwoner van Rotterdam, al decennia dé internationale stad van handel en de haven, kan je eigenlijk niet anders dan vóór stemmen in het Oekraïne referendum op 6 april.
Rotterdam is -als grootste haven van Europa- een smeltkroes met een grote verscheidenheid aan nationaliteiten en culturen. Vluchtelingen geven we hier een nieuw perspectief, zowel met de noodopvang in de Erasmus Universiteit als met het (toekomstige) asielzoekerscentrum in Beverwaard. Door vóór het associatieverdrag te stemmen kunnen we ook Oekraïners, in hun eigen land, een betere toekomst bieden. Samenwerking met de EU is goed voor de rechten van minderheden, houdt Poetin buiten de deur én zorgt voor economische ontwikkeling.

oekraine-verdrag-D66_markvanwijk
Beeld door: beeld: Mark van Wijk

Mensenrechten

De Oekraïners hebben in grote meerderheid gekozen voor toenadering tot het westen, en daarmee afstand genomen van het Rusland van Poetin. Het zou een grote klap in het gezicht zijn van deze mensen als wij deze moedige keuze, keihard zouden afwijzen bij het referendum.
Sommige tegenstanders van het samenwerkingsverdrag, zoals de SP, geven aan dat Oekraïne een ‘bufferstaat’ moet blijven tussen de EU en Rusland in. Dat is natuurlijk onzin. Neem het voorbeeld van Polen. Polen, dat vroeger ook vaak een ‘bufferstaat’ werd genoemd, heeft zich sinds de oriëntatie richting het westen enorm ontwikkeld. Het is al jarenlang een stabiele democratie en een belangrijke handelspartner van de Europese Unie. De Poolse welvaart is de afgelopen twintig jaar verdubbeld, en in dezelfde periode is de Nederlandse export naar Polen vertienvoudigd. Bovendien gaat deze geopolitieke argumentatie er aan voorbij, dat we daarmee de toekomst van de bijna vijfenveertig miljoen Oekraïners ondergeschikt maken aan de grillen van Poetin.
De duizenden mensen die vanuit een dictatuur een veilig thuis hebben gevonden in Rotterdam, zullen beamen dat het essentieel is om vrijheid overal ter wereld te bevorderen.

Stabiele buitengrenzen

In plaats van een zwakke bufferstaat aan de grenzen, kan de Europese Unie veel beter een stabiele democratie met een stevige economische basis aan de buitengrens hebben. Het verdrag kan er voor zorgen dat Oekraïne, door de toegenomen handel met de Europese Unie en de corruptiebestrijding die in het verdrag zijn opgenomen, zich tot zo’n land ontwikkeld. Dat is dus niet alleen in het belang van Oekraïne zelf, maar ook in het belang van de EU.

Door dit samenwerkingsverdrag te accepteren, helpen wij de grote meerderheid van de Oekraïners die een vrijere samenleving willen. Veel minderheidsgroepen in Oekraïne, zoals bijvoorbeeld de LHBT-gemeenschap, zijn groot voorstander van het verdrag omdat daarin een betere behandeling van minderheden is afgesproken. Indirect besluiten wij op 6 april dus ook over hun toekomst. Oekraïners zullen zich gesteund voelen met een ‘voor’ van Nederland.

Handel en welvaart

Hier in Rotterdam, meer nog dan in de rest van Nederland, zien we dagelijks het belang van internationale handel en de werkgelegenheid die daarmee gemoeid gaat. In onze haven komen jaarlijks meer dan 28.000 schepen om te worden geladen en gelost. Dat door de inzet van ongeveer 90.000 mensen, waaronder veel uit Rotterdam en omstreken.
De afzetmarkt van Oekraïne is groot. Er wonen meer dan vijfenveertig miljoen mensen, die nu rondkomen van een gemiddeld inkomen van honderdvijftig euro per maand. Nu al gaan er jaarlijks drie miljoen ton goederen via Rotterdam naar Oekraïne. Zelfs een lichte groei van het BNP, zal de afzetmarkt al flink vergroten. Als de Oekraïners de gemaakte afspraken goed uitvoeren, dan zal de handel tussen de EU en Oekraïne de komende jaren enorm toenemen.
Wat de handel meteen al bevorderd, is dat de import- en exportheffingen met de invoering van dit verdrag worden opgeheven. Dit geeft een aanzienlijke impuls aan de handel, en is een ‘meevaller’ voor bedrijven. Zij hoeven dan geen tien procent extra belasting  te betalen, en kunnen deze uitgespaarde kosten investeren in hun eigen bedrijf. Rotterdam, mede door de haven, zal van die toenemende handel zeker een graantje meepikken.

Associatieverdrag: geen lidmaatschap van de Unie

Tegenstanders wijzen er vaak op dat het associatieverdrag een opmaat is naar lidmaatschap van de Europese Unie. Dat is helemaal niet waar. Er zijn landen die een associatieverdrag hebben gesloten met de EU, waarna ze lid zijn geworden. Er zijn er ook landen die een associatieverdrag hebben gesloten, maar die (waarschijnlijk) nooit lid zullen worden. Denk bijvoorbeeld aan Israël, Turkije en Marokko.
Onze oproep aan de Rotterdammer is dan ook duidelijk: maak gebruik van je democratische recht en ga stemmen op 6 april. En als je stemt, neem dan in je overweging mee dat het verdrag goed is voor de welvaart van Rotterdam en de Oekraïne. Met dit verdrag steken we de hand uit naar alle progressieve mensen in dat land!

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Samuel Schampers en Adriaan Visser

Samuel Schampers en Adriaan Visser

Samuel Schampers is de fractievoorzitter van D66 Rotterdam. Adriaan Visser is lid van D66.

Profiel-pagina
avatar-mark-van-wijk

Mark van Wijk

Illustrator

Met een achtergrond als grafisch ontwerper en een grote interesse in illustratief werk maakt Mark van Wijk dingen graag mooier dan ze zijn. Daarbij is er, wat Mark betreft, altijd wel ergens een grap uit te halen.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Inge Janse
    Inge Janse

    Samuel en Adriaan, omdat D66 in dit stuk zo goed (serieus!) probeert duidelijk te maken hoe de stad hiervan profiteert: wat zou dit verdrag voor positieve consequenties hebben voor Rotterdammers? Merk *ik* iets van de door jullie geschetste voordelen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte