Voor de harddenkende Rotterdammer

De Buik van Rotterdam is ‘happy’ met de komst van vreetschuur Happy Italy naar het voormalige Bergwegstation. Tara Lewis deelt die blijdschap niet en vraagt zich af: wat is er het afgelopen jaar in hemelsnaam met de populaire culinaire website gebeurd?

eten-annet-scholten
Beeld door: beeld: Annet Scholten

De kogel is door de kerk. Na ongeveer een decennium is er eindelijk een herbestemming gevonden voor het Bergwegstation. Wordt het een bioscoop, of iets anders ‘cultureel-ambachtelijks’? Nee. Het wordt een Happy Italy. Uiteraard werd het nieuws voor het eerst de wereld ingeslingerd door de immer kritische culinaire website De Buik van Rotterdam. Ze worden er vrolijk van bij De Buik, was te lezen in hun nieuwsbrief:  “Meer, meer, meer. Dat lijkt wel het devies dezer dagen. We hadden al een Happy Italy in de stad en op Zuid, en nu krijgen we er ook een in Noord. Daar worden we happy van!”
Moeten we blij zijn dat Angelo Betti, de oudste pizzeria van Rotterdam, straks ingeklemd zit tussen een enorme La Pizza en een ordinaire vreetschuur met lauwe pasta’s? Dat Rotterdam overspoeld wordt door prijsvechtende horeca die het straatbeeld misschien ‘gezelliger’, maar nauwelijks verheffender maken? Dat de diverse culturele en creatieve invullingen die mensen met het pand voor ogen hadden het af hebben gelegd tegen the fast italian? Is er werkelijk nog iemand die De Buik van Rotterdam serieus kan nemen?

Nu heb ik alle digitale banden tussen mijzelf en de Buik een paar maanden geleden hartstochtelijk verbroken. Het laatste stuk dat ik las was zó slecht geschreven dat ik bijna mijn zelfbeheersing verloor. Natuurlijk kun je een website of blog gewoon vermijden en denken: soit. Maar in het geval van De Buik laat het me maar niet los. Ik was er destijds als de kippen bij om te concluderen dat een persprijs iets teveel journalistieke eer is voor een website over eten. Maar ik genoot, leerde en ontdekte zoveel moois op culinair Rotterdams vlak.
Ex-hoofdredacteuren Wim de Jong en Frank van Dijl hadden met De Buik een prachtige combinatie te pakken. Toffe, goed geschreven, originele content over mijn favoriete onderwerp: horeca. Daar is niets meer van over. Van selectie lijkt geen enkele sprake, aangezien bijna elke nieuwe tent wordt besproken. Ook wat betreft schrijvers lijkt er totaal geen ondergrens voor kwaliteit te zijn. De site lijkt maar één doel te hebben: reclame maken. Zelf geeft De Buik aan dat ‘betaalde content’ altijd als zodanig wordt aangekondigd. Maar er is toch niemand die gelooft dat dit verhaal over de Vakantiebeurs in Utrecht niet endorsed is? Ook kunnen bedrijven sinds kort een eigen pagina op de site kopen, dus elke schijn van onafhankelijkheid lijkt inmiddels aan de wilgen gehangen.
Waarom Van Dijl en De Jong het schip een jaar geleden verlieten is een groot, in nevelen gehuld, Rotterdams mysterie. Wat ik concludeer, is dat sinds hun vertrek de kwaliteit tot een bedroevend niveau is gedaald. De huidige redactie heeft een prachtig concept van binnen uitgehold. Het enige wat ik kan verzinnen, is dat De Buik het slachtoffer is geworden van mensen die geld roken. Net als de woningbouwcorporatie, die liever een pastaschuur dan een bioscoop in haar pand ziet.

Voordat je verder leest...

Vers Beton heeft jouw support nodig! Wij kunnen alleen blijven bestaan dankzij support van lezers. Maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tara

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) werkt als freelancer voor diverse media. Ze koestert haar innerlijke tokkie en kan soms een beetje cynisch zijn. Ze vindt dat het discussieplatform bedoeld is voor lezers, en voelt zich daarom niet altijd geroepen te reageren. Ze studeerde Geschiedenis aan de EUR en Communicatie aan de HES.

Tara@versbeton.nl

Profiel-pagina
Annet Scholten

Annet Scholten

Het liefst maak ik collages. Met bij elkaar gezochte en geknipte foto’s creëer ik een beeld, dat ik bewerk in Photoshop. Zo ontstaan abstracte of juist figuratieve illustraties, waarin humor vaak een rol speelt. Ik houd van de diversiteit van mijn werk: een collage voor een tijdschriftartikel, pentekeningen voor een kinderboek of nieuwsbrief of een collage voor een persoonlijk portret.

Profiel-pagina
Lees 27 reacties
 1. Profielbeeld van Joey
  Joey

  De Buik van Rotterdam is geen journalistiek, maar een verzameling advertorials geschreven door stagiairs.

 2. Profielbeeld van Annelies
  Annelies

  Hulde! Precies zoals ik het ervaar. En ook jammer want het was inderdaad heel leuk. Maar het is nu echt om te huilen!

 3. Profielbeeld van Hans Roodenburg
  Hans Roodenburg

  Je moest eens weten hoe Wim de Jong en Frank van Dijl op een kritische noot van mij hebben gereageerd. Overigens in mijn ogen heeft De Buik enkele jaren terug ten onrechte de Persprijs Rotterdam gewonnen. Dat was mijn enige kritische opmerking over ‘eetjournalistiek’. Zal jij ook wel hard aangepakt worden. Houd je rug recht!

 4. Profielbeeld van Ronald
  Ronald

  Publiek pakken met heel veel enthousiaste vrijwilligers en lezers,
  en vlak voor de boel in mekaar pleurt verkopen en je lezers laten zitten met bagger.

 5. Profielbeeld van Lucas
  Lucas

  Tja, als een glijbaan tegen het historische Groothandelsgebouw zet, vraag je er als stad om… Kom maar op met de discussie!

  1. Profielbeeld van Tara Lewis
   Tara Lewis

   Lucas. Waar heb je het over? Wat heeft dat met dit stuk te maken? Dat het ook nauwelijks verheffender is? Of zoek je naarstig een excuus om over die trap te zaniken?

   Ik zou zeggen: schrijf een stuk!

   1. Profielbeeld van Michel
    Michel

    Volgens Vers Beton is Vers Beton een platform voor de harddenkende Rotterdammer, een plek voor diepgang en discussie. Dat was vroeger wellicht zo, maar tegenwoordig lees ik alleen maar meningen van steeds hetzelfde clubje mensen, veelal ex-stuurlui.
    Helaas gaan die meningen tegenwoordig vooral over lijstjes en koffietentjes. De belangrijkste vraag is meestal hoe hip is Rotterdam in vergelijking tot andere steden? En of Rotterdam niet leuker was toen het nog niet hip was maar gewoon rauw en lelijk.
    Terwijl er toch genoeg andere dingen gebeuren. De opening van het Timmerhuis en Museum Rotterdam: geen reden om eens ter plaatse te gaan kijken of de architect te spreken. 75 jaar wederopbouw: geen reden om eens terug te kijken naar wat er allemaal goed en fout is gegaan en wat we er van kunnen leren. De vergunningsperikelen rond Rif010: gemist. Expo 2025: geen woord. Motel Mozaique, de nieuwe Kuip, BlueCity010, milieuzone, de trap bij het Groothandelsgebouw: allemaal niet op Vers Beton.
    Nooit geen deskundigen of betrokken aan het woord. Geen interviews, beschouwingen of recensies maar alleen maar meningen, meningen, meningen. Van een klein groepje mensen over een klein aantal onderwerpen.
    Waar de beste stuurlui vroeger een stukje voor op de vrijdagmiddagborrel mochten schrijven, lees ik nu voornamelijk borrelpraat op Vers Beton.
    Natuurlijk valt er heel veel kritisch te vermelden over de Buik van Rotterdam, maar het is nogal bedenkelijk dat deze kritiek komt van een website die zelf ook alle relevantie aan het verliezen is.
    Bovendien, als je commentaar heb op de Buik van Rotterdam plaats die dan gewoon op de website van de Buik van Rotterdam.

   2. Profielbeeld van Jelena Barisic
    Jelena Barisic

    Ha Michel,

    Bedankt voor je uitgebreide reactie. Allereerst: een van de speerpunten van Vers Beton is altijd het stimuleren van publiek debat geweest. Om die reden hechten wij veel waarde aan onze opinieschrijvers en gastbijdragen. Ook zij dragen immers bij aan discussie over de stad.

    Afgaand op je reactie denk ik dat je begrijpt dat dit opiniestuk Tara’s mening is – en (zoals het geval is met alle opiniestukken op deze site) dus niet een mening die de hele redactie van Vers Beton uitdraagt. ‘De pot verwijt de ketel’ gaat dus niet echt op.

    Ik denk dat je nogal selectief bent geweest in je opsomming over waar we de laatste tijd over hebben geschreven: we publiceren regelmatig interviews (met makers, ondernemers, politici en organisatoren), achtergronden en analyses.

    Mag dat meer? Zeker! Een paar van de topics die je noemt hebben we inderdaad niet of nauwelijks behandeld. Feit is echter dat we nog altijd met vrijwilligers werken die naast stukken schrijven voor Vers Beton een veeleisende baan of studie hebben, waardoor we niet altijd alle artikelen kunnen schrijven die we zouden willen. Ook heeft er de afgelopen maanden een flinke wisseling van de wacht plaatsgevonden, een verbazingwekkend tijdrovend proces. Sinds deze maand hebben we twee kersverse chefs Architectuur & Stedelijke Ontwikkeling en Kunst & Cultuur – en dus meer mankracht. We nemen je commentaar hoe dan ook mee!

   3. Profielbeeld van Michel
    Michel

    Ha Jelena,
    Bedankt voor je uitleg en toelichting.
    Goed nieuws dat er extra redacteuren komen en dat op kritiek serieus gereageerd wordt. Ik ben benieuwd wat dat op gaat leveren en met name of de artikelen diepgaander, actueler en relevanter worden.
    Alleen, beleid verdedigen zal de Buik van Rotterdam waarschijnlijk ook doen als die discussie op de website van de Buik van Rotterdam wordt gevoerd. Ik blijf het raar vinden dat Tara een website als Vers Beton gebruikt om een een andere website te bashen. Dit is preken voor eigen parochie en dus ook wel een beetje laf en makkelijk.

  1. Profielbeeld van Tara Lewis
   Tara Lewis

   Volgens mij licht ik toe waarom de teloorgang van de website mij niet loslaat en ik er dus over schrijf. Dat ik niet de enige ben die constateert dat er het afgelopen jaar iets veranderd is blijkt wel uit alle reacties. Uit jouw reactie blijkt dat je liever achtergrondstukken dan opinie leest. Correct? Welnu dan kan ik preken voor parochie wat ik wil, maar ga ik jou blijkbaar toch niet bereiken. Jij gebruikt dit discussieplatform om je ongenoegen over de koers van Vers Beton te etaleren. Ik betwijfel of ik evenveel mensen had bereikt als ik dit als ‘reactie’ op de Buik had geplaatst en als ingezonden stuk denk ik niet dat het veel kans had gemaakt. Ik heb de discussie in de stad over De Buik kunnen aanzwengelen en verwoord wat veel mensen dachten. Jij vindt dat ‘laf’ en ‘makkelijk’. Prima Michel, dat neem ik graag voor lief.

   1. Profielbeeld van Michel
    Michel

    Je lezers minachten, is dat niet precies wat je de Buik van Rotterdam verwijt?

   2. Profielbeeld van Jelena Barisic
    Jelena Barisic

    Je lezers minachten? Omdat één persoon kritiek heeft op het stuk zouden we het maar niet moeten plaatsen? Als de journalistiek zo werkte, zou geen krantenpagina nog de drukkerij halen.

    Tip: lees ook eens de comments buiten deze discussie om. Het merendeel van de lezers is het juist eens met Tara en blij dat iemand wat over dit onderwerp schrijft.

  2. Profielbeeld van Tara Lewis
   Tara Lewis

   Voor iemand die zegt meer inhoud te willen heb je een opvallende voorkeur voor oneliners, Michel.

 6. Profielbeeld van Bart W
  Bart W

  Herkenbaar en ik denk dat elke Buik-aficionado het afgelopen jaar ergens een keer deze erlebnis heeft gehad… Maar een prachtige constatering. Ik lees nu de tip over de recensie van de vakantiebeurs als een regelrechte culi-camp. Inclusief die foto’s: eat your heart out, Plus Magazine!! Bij nader inzien blijf ik dus toch nog even abonnee van de nieuwsbrief (en wie weet kan ik dan nog een keer een luxe diner voor twee winnen als er weer zo’n unieke Amerikaanse kippen- of hamburgerfranchise zich op een sfeervolle truckparking langs de A15 of A20 zal vestigen!!)
  Kan er geen Buik-watchers-forum worden opgericht waar we de journalistieke parels nader kunnen ontleden en bijvoorbeeld de restaurants van de buik nogmaals recenseren?

 7. Profielbeeld van Berry
  Berry

  Helemaal mee eens! De items zijn te oppervlakkig en alles is geweldig. Ook happy italy….. Ga er eens eten en je weet dat het gewoon een slechte tent is. Bovendien schijnt er ook geen norm te zijn mbt journalistiek en culinaire verstand. Hoe kan iemand die stagiar is of amper 20 zijn opeens een journalist zijn en verstand hebben van culinaire hoogstandjes…. Tja, helaas is de buik van rotterdam een natte wind geworden. Je hoort hem wel maar je hebt er niks aan. Tijd dat ze de stekker eruit trekken.

 8. Profielbeeld van Chris Somvorde
  Chris Somvorde

  De buik van Rotterdam is inderdaad niet sexy meer, weinig inhoudelijke informatie waar je trek van zou krijgen. Ik krijg sterk het vermoeden dat er gehandeld word in de vorm van koppelverkoop wat bij wet verboden is, (als jij adverteer schrijf ik een “redactioneel” stuk.) Nee het DNA heeft het schip verlaten, jammer…

 9. Profielbeeld van Guerillatasting
  Guerillatasting

  Voor de enige echte eerlijke culinaire recensies van Rotterdamse toko’s, restaurants en vreetschuren ga je naar http://guerillatasting.nl
  En ja, ook dat zijn niet allemaal literaire hoogstandjes; de recensies zijn in ieder geval echt.
  We doen dit uit liefde voor de Rotterdamse horeca, niemand die ons betaalt. Restant zelfs een reclame op onze site.
  En zo leg ut: als het lekker is is het lekker. Als het niet te vreten is is het niet te vreten. Punt.

  De Buik is een aanfluiting.

 10. Profielbeeld van Niels vd
  Niels vd

  Ik blijf voorstander van De Buik van Rotterdam. Oke, ze schrijven altijd positief over alles; maar voor mij is het een mooi overview om te kijken naar welke nieuwe tent ik wel wil gaan dit weekend, en welke ik links laat liggen (wetende dat op De Buik ze altijd positief schrijven).
  In ieder geval zet De Buik de horeca in Rotterdam in het zonnetje en het heeft daarmee bijgedragen aan een goede impact op de levendigheid van de stad.
  Ik blijf elke week even door hun verhalen scrollen.

  1. Profielbeeld van Charlie B
   Charlie B

   Je geeft de buik van Rotterdam te veel eer. Goede horeca zaken hebben de buik van Rotterdam niet nodig. De Rotterdamse horeca heeft de Rotterdammers nodig. Het is een tegenwoordig een reclame zuil. Waarom dan posten dat het o zo geweldige wagamama naar Rotterdam komt, meerdere keren zelfs. Nogmaals, dit is gewoon in opdracht van en daar krijgen ze waarschijnlijk knaken voor. Hoe heet dit ook al weer……. misleiding! Heeft niks te maken of die zaak goed is, want alles is zowiezo super geweldig awesome bij de buik van Rotterdam. Ik zou daarom graag een super geweldige awesome recensie willen zien van de McDonalds + KFC + BK. Yippiekayeeeeeeeeee

 11. Profielbeeld van Verboom
  Verboom

  Beetje spuit-elf gedrag dit. Dat de Buik te Amsterdams is geworden was al lang duidelijk. De Buik heeft simpelweg een ander publiek gekregen. Goed uitgewerkte ideeën worden tenslotte altijd gecommercialiseerd voor de massa. Whats new. De bloggers blijven echter de Rotterdamse dromers die gepassioneerd zijn over eigen stad en vrijwillig schrijven. Concept veranderd, passie blijft.

 12. Profielbeeld van Karin
  Karin

  Dear Tara, een aanklacht naar mijn hart, hoewel de Buik al vanaf het begin aan prostitutie doet. Ongetwijfeld in ruil voor gratis eten en ….? Maar toen nog meestal aardig geschreven en met voldoende kennis van zaken. Nu moeten we het doen met kirrende PR-meisjes die zelfs van erkende baggertenten nog een ‘hotspot’ maken.

  Daarbij moeten mensen zich wel realiseren dat een echt onafhankelijke, kwalitatief goede culinaire recensie-site heel veel geld kost. Daarom bestaan ze ook niet.

  Was ik maar rijk.

  @Guerillatasting, leuke reviews, ook om te lachen. Ga zo door!

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.