Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Het dobberend bos in de Rijnhaven wordt misbruikt om Rotterdam te profileren als milieubewuste stad. En dat terwijl echt vooruitstrevend milieubeleid achterwege blijft, betoogt Isabelle Vries.

Dobberbos-Vera-Schuitemaker
Beeld door: beeld: Vera Schuitemaker

Groots werd het op Nationale Boomfeestdag onthuld: Rotterdam heeft een dobberend bos. Het werd meteen gebombardeerd tot een internationaal uniek fenomeen. Weer een icoon voor de stad. Vanaf mijn werkplek kijk ik nu dagelijks neer op de twintig wiebelende bomen in de Rijnhaven en vraag mij toch af wat de relevantie is van dit project. Mijn verbazing steeg na een kort onderzoek op internet.
Jorge Bakker, de bedenker, heeft er geen grote bedoelingen mee. Van hem en producent Jeroen Everaert van Mothership geen grote statements of maatschappelijk engagement: “Het is een kunstwerk en dus interpreteerbaar. Je kunt er iets met duurzaamheid in zien, maar voor ons is het gewoon een dobberend bos.” Gelukkig, kunst om de kunst lijkt mij het goede argument voor twintig iepen in tweedehands boeien. Soit. Elders is te lezen dat de bomen onderzoeksobjecten zijn voor kennis- en onderwijsinstellingen. Als het daarbij gebleven was, had ik dit stuk niet geschreven.
Nee, dan de websites van de partijen die meebetaalden aan dit project en de daarvan overgenomen berichten in de media. Stadshavens Rotterdam bijvoorbeeld: “Het project is vergroenend voor de Rotterdamse binnenstad en is bedoeld om aandacht te vragen voor klimaatverandering, innovatie, kunst en het belang van groen voor stadsbewoners”. De website van het project zelf geeft als missie: “Kunst en vergroening om levenskwaliteit en levensplezier in de binnenstad bij kinderen en volwassenen te verhogen”.

“Dat er geen ruimte voor groen in de stad zou zijn, is flauwekul. Dat is een kwestie van keuzes maken”

Pertinente onzin

Het argument vergroening is pertinente onzin. Wie frequent op de Wilhelminapier vertoeft, weet dat daar nauwelijks bomen staan. Waarom niet? Omdat die niet in de visie van stedenbouwkundige Riek Bakker pasten. Toch kan er op de kades van deze pier een veelvoud van twintig bomen staan. Het voordeel van bomen op een kade is dat je ze kunt aanraken.  In de lente kun je ze ruiken en in de zomer kun je de bladeren horen ruisen. Je kan eronder in de schaduw zitten, hoewel die aandrang er op de winderige pier meestal niet is. Wie weet wonen er ooit kinderen op de Wilhelminapier, die zich achter die bomen kunnen verstoppen of zich wagen aan een klimpartij.
Drijvende bomen bieden dit alles niet. Het is puur kijkgroen. Of is het schaamgroen van de gemeente, omdat de aanbesteding voor een groot drijvend programma in de Rijnhaven jammerlijk is mislukt? Hoe het ook zij, voor levenskwaliteit zijn bomen op de kade te verkiezen boven drijvende exemplaren. Dat er geen ruimte voor groen in de stad zou zijn, is flauwekul. Dat is een kwestie van keuzes maken, zoals nu terecht op de Coolsingel gaat gebeuren.
Het andere belangrijke motief voor het drijvende bos komt van de gemeente. Het draagt bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Zo nemen deze twintig iepjes maar liefst “1000 m³ CO2 uit de lucht!” Dit argument is misschien wel het meest oneigenlijke en ergerlijke. Het college van burgemeester en wethouders heeft namelijk zelf een streep gezet door de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative (RCI). De destijds vooruitstrevende en breed gedragen ambitie van dit initiatief om de uitstoot van CO2 in 2025 met de helft te reduceren ten opzichte van 1990, is aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen.

Niets bereikt

Rotterdam is trots dat het tot de honderd resilient cities van de wereld hoort. Maar deze stad, waaronder we natuurlijk ook de haven rekenen, laat het na om een heldere ambitie neer te leggen en paden te bewandelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. De afgelopen jaren is er niets bereikt op dit vlak, zo blijkt uit cijfers van de Milieudienst Rijnmond. Het RCI zette de centen vooral in op carbon capture and storage (CCS), het afvangen en opslaan van CO2 uit het havengebied. Maar dat is tot op heden niet gerealiseerd.
Op één paard wedden lijkt met de kennis van nu sowieso niet verstandig. Alle paden moeten stevig worden bewandeld, willen wij de doelstellingen van het akkoord van Parijs realiseren. Rotterdam moet daarin wel voorop lopen. Want als het misgaat en de zeespiegel stijgt verder, dan is Rotterdam een van de eerste steden ter wereld met duizenden drijvende bomen. En daar kunnen we dan heel wat minder trots op zijn.

“De wijze waarop het project door gemeente en andere partijen wordt gekaapt onder het mom van leefbaarheid en duurzaamheid, is totaal misplaatst”

Tijd voor een nieuw akkoord

Niet dat er niets gebeurt. Er zijn veel goede initiatieven, zoals ook is te lezen in het zojuist gepresenteerde Programma Duurzaam 2015 – 2018. Bijvoorbeeld het inzetten op tienduizend energiezuinige woningen, het fietsvriendelijk maken van de stad, de ontwikkeling van een bioraffinaderij in de haven, het plaatsen van windmolens en de ontwikkeling van een regionaal warmtenet. Maar in dit programma staat ook letterlijk over het RCI: “Forse vermindering van CO2-emissies is niet meer het primaire en samenbindende doel, maar een positief effect van de te realiseren projecten en te treffen maatregelen”.
Het is dus niet duidelijk wat al deze maatregelen voor effect zullen hebben en of ze voldoende zijn. Er ligt geen gemeenschappelijke reductiedoelstelling die partijen aanspoort om fors te investeren in verdere energiebesparende maatregelen en duurzame energie. Het is daarom de hoogste tijd voor een nieuw collectief akkoord met lef, voorzien van een ambitieuze doelstelling en de wegen ernaartoe. En niet te vergeten: langdurige loyaliteit die niet verfrommeld wordt door het eerstvolgende gemeentebestuur.
Geen misverstand: het dobberend bos als kunst, als experiment van drijvend bouwen en als onderzoeks- en onderwijsobject is lovenswaardig. Maar de wijze waarop het project door gemeente en andere partijen wordt gekaapt onder het mom van leefbaarheid en duurzaamheid, is totaal misplaatst. De marketingmachine slaat in deze stad wel eens op hol. Het dobberend bos als icoon? Ja! Maar dan van een slecht klimaatbeleid.
 

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Isabelle Vries 2 kopie

Isabelle Vries

Isabelle Vries is programmamanager Makers District namens gemeente Rotterdam en Havenbedrijf N.V. Zij is onder meer verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling M4H. Zij werkte daarvoor als lector aan de Hogeschool Rotterdam en als adviseur strategie bij het Havenbedrijf, met name op het gebied van havenontwikkeling, de relatie tussen haven en stad en de transformatie van havengebieden. Hierover publiceert zij af en toe. In 2015 schreef zij mee aan het boek De Haven van Rotterdam (verschenen bij Nai 010, redactie Marinke Steenhuis).

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Ook een rake observatie wat betreft het ontbreken van bomen op de Wilhelminapier

  Het zou een goed idee zijn bomen te plaatsen op de Tillemakade, dat is de kant van de Maashaven tegen de Posthumalaan. Als je met de fiets vanaf zuid komt heb je haast altijd last van harde en vreemde winden en bomen zouden dit kunnen verminderen.

  1. Profielbeeld van Sander Sloots
   Sander Sloots

   Ja echt zo’n plek waar een mooie dubbele bomenrij kan planten tot aan metrostation Rijnhaven. En wat dacht je van de zijstraat van de Posthumalaan, de Veemstraat, zeer brede trottoirs, geen idee waarom maar geen boom te bekennen.
   Sowieso is Rotterdam centrum door zijn ruime opbouw eigenlijk plek zat voor bomen etc

   1. Profielbeeld van Anja Guinée
    Anja Guinée

    Lees (als het je voldoende interesseert) de Bomenstructuurvisie van Rotterdam.
    http://www.rotterdam.nl/DSV/Document/rotterdamse%20stijl/Bomenstr.visie%20Compleet.pdf
    Overigens houdt de gemeente zich inzake bomen net zo gemakkelijk niet aan eigen beleidsvoornemens als het geval is mbt milieu en klimaat. Een groot deel van het Museumpark – 240 bomen – is net gerooid om een monsterlijk depot te bouwen. Ook in dat opzicht is goede sier maken met 20 iepjes die niet groot kunnen worden de hypocrisie ten top.

 2. Profielbeeld van Mike
  Mike

  Om even verder te gaan in de trant van Diego: Hoeveel CO2 zou de productie van die boeien hebben gekost?

  Even zoeken op het Internet laat zien dat het in ieder geval meer is dan een kilogram CO2 per kilo staal. Twintig iepjes, 1000 m³ CO2 betekend 50 m³ CO2 per boei en dat komt weer overeen met ongeveer 100 kilogram CO2.

  Hoeveel het staal van z’n boei weegt is moeilijker te schatten, maar zeg eens z’n 5 ton ofwel 5000 kilogram. Dat betekend dat de productie van de boei al 50 keer meer CO2 heeft veroorzaakt dan de boom ooit zal opnemen.

  1. Profielbeeld van isabelle vries
   isabelle vries

   Het zijn tweedehands boeien, Mike. Dat staat ook in het stuk. Dus die rekensom gaat niet op!

 3. Profielbeeld van Tim de Bruijn
  Tim de Bruijn

  Heel innovatief is het idee trouwens ook niet. In 2005 dreef er rond Manhattan een floating park wat meer van een bos weg had dan die boeien met bomen hier. Zie: http://www.balmori.com/portfolio/smithson-floating-island

  En er zijn nog veel meer mooie voorbeelden zie je al snel als je op floating park googled.

  Verder eens met de analyse. Het milieubeleid van rdam is vrij tragisch te noemen…

 4. Profielbeeld van isabelle vries
  isabelle vries

  De redactie heeft gemeend in de laatste zin het woord TOBBEND klimaatbeleid te vervangen door SLECHT klimaatbeleid. En dit ook in de titel laten terugkomen. Met tobbend wilde ik uitdrukken: het is ook verdomde moeilijk.

 5. Profielbeeld van Linda
  Linda

  Mooi stuk tekst en helemaal eens met de “onzin” van het drijvende bos als milieu-ding.
  Wat overigens onverlet laat dat er wel wat moet gebeuren om de klimaatdoelstellingen te halen.

 6. Profielbeeld van Gilbert Curtessi
  Gilbert Curtessi

  Hoi,

  over de scheiding van feiten en fictie tav duurzaamheid benik het helemaal met je eens, dat kan namelijk een echt afbreuk risico zij voor een schoner milieu en een hogere kwaliteit van onze leefomgeving.

  Maar de verbeelding van de mooie kunstenaars is nodig voor een andere visie op technologie en maatschappij en ook de ontwikkeling van de haven. ;)

  Het Havenbedrijf Rotterdam is een mooi bedrijf, maar het kan altijd beter, nu met elkaar doorpakken.

  Groeten, Gilbert
  ik ben nog steeds fan van je, Issabelle, leuk.

 7. Profielbeeld van Diego
  Diego

  Helemaal mee eens. Mij was de volgende tekst opgevallen:

  “Ook draagt het bos bij aan een beter milieu. In het eerste jaar dat de bomen in de Rijnhaven dobberen compenseren ze qua CO2 1.000 km autorijden. Na 10 jaar zal het bos per jaar bijna 5.000 km compenseren. De bomen hebben tot de tewaterlating effectief al 1.321 kg CO2 opgenomen.”

  Sodeju! 5.000 hele autokilometers per jaar!! Grofweg worden er in Nederland, op jaarbasis, 100 miljard reizigerskilometers met de auto gemaakt . Hetgeen voor ongeveer 10% van de totale CO2 emissie zorgt. Oftewel we hebben nog 200 miljoen dobberende bossen nodig om “CO2 neutraal” te zijn. Hiervoor moeten we een stuk zee met een oppervlakte van 29 maal Nederland voorzien van een dobberend bos. Da’s natuurlijk exclusief de CO2 aanlegkosten van het bomenpark op zee.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte