Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Kleinpolderplein transformeert zaterdag tot ééndagspark, want dit snelwegknooppunt is wellicht op termijn overbodig door de nieuwe A4. Het is maar goed dat eenzelfde plein ter plekke van de Oude Haven er nooit is gekomen. Paul Groenendijk blikt terug op dit megalomane wederopbouwplan.

vers-beton-rotterdam-wederopbouw-verkeersplein-stadsarchief-2
Een soort Kleinpolderplein in het centrum van de stad werd serieus overwogen. Daarom bleef dit gebied zo lang onbebouwd: een barrière tussen het eerste en tweede deel van de Hoogstraat. Beeld door: beeld: Stadsarchief Rotterdam

Een ontzagwekkend verkeersplein in het drukke hart van Rotterdam: grootheidswaanzin van een doorgedraaide stedenbouwkundige? Integendeel. Het plan voor een groot verkeersplein midden in de stad was een prominent onderdeel van de wederopbouwplannen, maar is nooit gerealiseerd. Waarom niet? En welke ideeën passeerden de revue voor deze knoop werd doorgehakt?
De belangrijkste verbinding tussen noord en zuid moest het worden, de logische schakel tussen de Oranjeboomstraat, een nieuwe Willemsbrug en de Mariniersweg. Naarmate de planvorming rond de nieuwe oeververbinding langer duurde, werd het verkeersplein steeds megalomaner. Zowel het eerste Wederopbouwplan van stadsarchitect Witteveen als het Basisplan van zijn opvolger Van Traa gaf ruim baan aan het verkeer: auto, bus en tram. Witteveen zocht vooral oplossingen voor infrastructurele knelpunten als het Hofplein, Oostplein en het oude Beursplein, maar had ook een voorkeur voor brede boulevards. Het wegenstelsel stond in dienst van het monumentale stadsbeeld dat hij voor ogen had.
Van Traa ging nog een stap verder, met een plan dat vooral een schema van verkeerswegen en bestemmingen was. Ter vervanging van de verouderde Willemsbruggen was een nieuwe hangbrug voor het autoverkeer bedacht. Deze nieuwe oeververbinding van groteske afmetingen werd in spectaculaire artist’s impressions gepresenteerd: een driedubbele hangbrug van 250 meter lang, met twee delen voor het wegverkeer en één voor het spoorverkeer. De brug mocht het scheepvaartverkeer niet hinderen en zou relatief hoog boven het water komen. Om de auto’s dit hoogteverschil te laten overwinnen was een dubbele rotonde nodig. Het ingewikkelde verkeersplein kreeg de smalende bijnaam ‘het petroleumstel.’

Verkeerspleinplannen vertraagden centrumverbinding

In jaren vijftig werd er flink gediscussieerd over de nieuwe oeververbinding. In plaats van een brug kwam nu een tunnel in beeld. Onderzoeker Gerrit Plantema, de latere directeur Gemeentewerken, was groot voorstander van tunnels: een havenstad moet tunnels bouwen, geen bruggen. Ook bij de tunnelplannen was een verkeersplein nodig, zoals blijkt uit dit enthousiaste bericht in Het Vrije Volk van 30 oktober 1959: “Een ontzagwekkend verkeersplein in het drukke hart van Rotterdam: ziedaar waartoe de tunnel-ontwikkelingen op den duur moeten leiden. De plannen slaan waarschijnlijk wel alles wat er op dit gebied in Nederland tot dusver is gebeurd. Het plein gaat namelijk een stuk grond beslaan van een halve kilometer in het vierkant. En om u dan nog een indruk te geven van de maten van het verkeersplein: een halve kilometer is de afstand tussen het Centraal Station en een punt ongeveer honderd meter op de Westersingel.”
Begin jaren zeventig veranderden de inzichten opnieuw. Een brug was toch beter, als waardevol element in het stadsbeeld. Het ingewikkelde verkeersplein bleef echter noodzakelijk, getuige het nog steeds enthousiaste Het Vrije Volk van 22 augustus 1970: “Het verkeersplein bij de Blaak, 300 meter in doorsnee met een ‘vrij’ middenterrein van bijna 2 hectare, krijgt daarom doorgaand verkeer boven en onder zich. (…) Het verkeersplein, dat ook dient om het verkeer weer op straatniveau te brengen (een spiraal of slakkenhuis), is alleen te bereiken vanaf de Mariniersweg en de Blaak.”

vers-beton-rotterdam-wederopbouw-verkeersplein-tekening-stadsarchief
Een driedubbele hangbrug en een immens verkeersplein waren kort na de oorlog ter plaatse van de Oude Haven geprojecteerd. Zelfs het Witte Huis moest wijken. Beeld door: beeld: Stadsarchief Rotterdam

De verkeerspleinplannen frustreerden de ontwikkeling in de omgeving van de markt, maar waren vooral funest voor de verbinding tussen het centrum en het tweede deel van de Hoogstraat. Zolang er geen besluit werd genomen, bleef het gebied onbebouwd. Terwijl de plannen om de Hoogstraat af te maken al in 1955 bestekklaar waren: een bouwblok bij de Kipstraat en één tegenover het Twaalfprovinciënhuis.

Eindelijk een écht centrum

In de jaren zeventig verdween het idee van een ingewikkeld verkeersplein snel uit beeld. Pas dertig jaar na de gemaakte plannen werd de eerste bebouwing in de kale vlakte van de Hoogstraat gerealiseerd, met de nieuwe bibliotheek en het Kiphofcomplex. In 2014 is hier met de bouw van de Markthal en het Blaakhavencomplex eindelijk een écht centrum gecreëerd. De auto wordt langzaam maar zeker verder teruggedrongen uit de stad.

Wederopbouw Rotterdam
Exact 75 jaar na de start van de wederopbouw schenkt Vers Beton aandacht aan de ontwikkelingen die Rotterdam maakten tot de stad die het nu is. De kenmerkende wederopbouwarchitectuur ondervindt met name de laatste jaren een herwaardering. In samenwerking met Platform Wederopbouw Rotterdam maken we een serie over de vaak nog verborgen verhalen achter de wederopbouwperiode.

De sectie Stedelijke Ontwikkeling & Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door AIR, het Architectuur Instituut Rotterdam. (meer info)

Verder lezen?

Word supporter van Vers Beton! Vanaf 6 euro per maand maak jij financieel onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

PaulGroenendijk

Paul Groenendijk

Paul Groenendijk werd in 1957 in Rotterdam geboren en studeerde in 1984 af als architect aan de TU Delft. Sindsdien werkt hij als publicist en onderzoeker.
Naast het samenstellen van architectuurgidsen beheert hij www.architectuurgids.nl, is hij betrokken bij Rotterdam Woont en het Platform Wederopbouw Rotterdam. In 2015 verscheen van zijn hand de architectuurgids Rotterdam Architectuur Stad bij NAi010.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties
 1. Profielbeeld van Jan Willem Vader
  Jan Willem Vader

  Dit verkeersplein was niet zoals in de kop gesteld geprojecteerd naast de Oude Haven, maar er pal bovenop! De oudste haven van Rotterdam – het hart van de vooroorlogse waterstad – zou rücksichtslos worden gedempt.
  In 1970 kwam het voorstel voor de Willemsverkeerstunnel, die zou uitmonden in een spiraalstelsel van wegen met afritten in diverse richtingen. Dit ‘slakkenhuis’ zou een middellijn krijgen van 300 meter en zich uitstrekken van 3 meter uit de hoek van het Witte Huis tot 3 meter uit de hoek Groenendaal-Kipstraat.
  Tegen een zo grootschalig verkeersplein in dit binnenstedelijk gebied en tegen de voorgenomen demping van de Oude Haven werd fel geprotesteerd, o.a. door kunstenaars, schippers en studenten. Prof. van den Broek hield in het tijdschrift Bouw in 1971 een vurig “Pleidooi voor een belevenis”`; een brug als zichtbare verbinding tussen beide maasoevers. L.Tummers c.s. schreven in Wonen/TABK in 1971: ‘Arm onnozel Europa: Rotterdam of USA, tunnel of brug’ en het wijkorgaan Feijenoord-Noordereiland riep in 1973 in een publicatie op: “Kom over de Brug!”. In 1974 werd in een speciaal nummer van Bouw opnieuw ingegaan op de keuze waar Rotterdam hier nog steeds voor stond, met artikelen van o.a. Prof. van den Broek, L.Tummers c.s., R.Schieven, Herbert de Roy van Zuydewijn. In 1974 kwam er een nieuw College van B&W dat de prioriteit voor het autoverkeer wilde terugdringen en wonen in de binnenstad wilde stimuleren. Men was gevoelig voor de argumentatie voor een bescheiden brug en behoud van de Oude Haven, en in 1975 werd definitief besloten tot de aanleg van een kromme Willemsbrug, van beperkte lokale capaciteit, die de zuidelijke Maasoever met de binnenstad zou verbinden. Het Oude Havengebied bleef gespaard en begonnen kon worden aan het bestemmingsplan Oudehaven-Groenendaal om de wijziging van de bestemming bedrijfsgebied uit het Basisplan 1946 (bij het Haringvliet stond een bodecentrum en een betonfabriek !) tot stedelijk woongebied mogelijk te maken. Toen ik in 1976 als ontwerper in dienst kwam van Stadsontwikkeling werd dit een van mijn eerste opdrachten. In maart 1976 organiseerde een zevental kunstenaars (Cor Kraat, Hans Verschoor, Wim de Boek, Frits van Voorden, Guus Faasse, Herbert de Roy van Zuydewijn en Henny Maliankay) een ‘Wandeling door Niemandsland’ die zeer inspireerde tot een aandachtig samengaan van de nieuwbouw met de rond de Oude Haven gespaard gebleven fragmenten van de vooroorlogse waterstad (o.a. oude bruggen, het Witte Huis en koopmanshuizen aan Wijnhaven en Haringvliet).

 2. Profielbeeld van Hans Roodenburg
  Hans Roodenburg

  Misschien was Rotterdam dan uniek geweest. Niet alle megalomane ideeën moet je zonder meer in de prullenbak gooien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.