BeeldErasmus in Rotterdam21 april 2016

Hoe trots is Rotterdam op Erasmus?

Een foto-essay

Rosanne Dubbeld is fotograaf én psycholoog. Of het daarmee te maken heeft weten we niet, maar voor het Erasmusjaar ging ze op zoek naar de trots van de stad op Erasmus. Hoeveel bedrijven dragen zijn naam, en pronken zij daar dan mee? Een verslag in woord en beeld.

Alweer zeven jaar geleden liep ik voor het laatst als student rond op het terrein van de Erasmus Universiteit. De campus heet Woudestein. Waarom er niet is gekozen voor het rijmende ‘Campus Erasmus’ heb ik altijd als een gemiste kans gezien. Veel meer gedachten over Erasmus had ik niet, ik wist weinig van hem. Ja, zijn zwierige handschrift zag je her en der, en er stond een standbeeld op de campus. Plus ook nog eentje in de stad. Dat was het wel.

Tijdens mijn studie bezocht ik Leuven, een klassieke universiteitsstad in Vlaams-Brabant. Daar leerde ik zowaar trots op Erasmus te zijn. Een rondleider legde het uit. Desiderius betekende heel veel voor Leuven, daar schreef hij het meeste werk, en ook nog het beste. Dat Rotterdam zijn universiteit naar hem had vernoemd, dat vond hij misplaatst. “Daar is hij alleen maar geboren.” Mijn medestudenten en ik bleven er wat stil bij: we wisten niet goed hoe te reageren. Sindsdien weet ik in elk geval wel dat Erasmus een naam is waar vaak trots achterschuilt.

Op onderzoek!

Na mijn afstuderen aan de EUR dacht ik nog weinig aan Erasmus. Pas onlangs werd mijn brein weer geactiveerd. Op Rotterdam Centraal vielen mij de spreuken op die zijn aangebracht in het kader van zijn 550ste geboortedag. Ik realiseerde me hoe erg Erasmus en zijn naam met de stad verweven zijn. Wat zou er eigenlijk allemaal wel niet naar hem vernoemd zijn? Zou ik in deze rauwe stad enige trots op ‘onze’ Erasmus kunnen vinden? Ik trok op onderzoek uit en ging alle bedrijven langs die de naam Erasmus dragen (op de universiteit en het ziekenhuis na).

Ik vond: Eetcafé Erasmus, Erasmus Advocatenkantoor, Erasmus Apotheek, Erasmus Consultancy, Erasmus Drive, Erasmus Koeriers, Erasmus Leven, Erasmus Logistics, Erasmus Partyservice, Erasmus Trading, Hotel Erasmus. Ik was enigszins teleurgesteld. In gedachte maakte ik al foto’s van groezelige snackbars en garages die zonder veel bijgedachten ooit waren vernoemd naar de humanist. Helaas.

Erasmus Partyservice – Ik verwachtte ballonnen en kreeg een cateringservice op een bedrijventerrein vlakbij het vliegveld. Beeld: Rosanne Dubbeld
Erasmus Logistics – Onleesbare letters in een grijs gebouwtje tussen andere grijze gebouwtjes in. Beeld: Rosanne Dubbeld
Hotel Erasmus – Graffiti en sombere bruine dichtgeschoven gordijnen onder een onbeduidend beeldmerk. Beeld: Rosanne Dubbeld

Grijze gebouwen en mysteries

Toch bleef mijn nieuwsgierigheid overeind. Zouden al deze bedrijven het sierlijke handschrift als logo voeren? Hoe pakten zij uit met het erfgoed van Desiderius? Zou ik met mijn camera die ‘trots’ in beeld kunnen vangen? De werkelijkheid stak schril af tegen deze fantasie. Ik verheugde me op schitterende typografie en subtiele verwijzingen naar de humanist.

Erasmus Trading – 'Erasmus' is nergens te bekennen. Het naambordje bij nummer 25 leek onlangs te zijn verwijderd. Beeld: Rosanne Dubbeld
Erasmus Drive – Geen spoor van ‘Erasmus’. Een woonhuis zonder naambordje en helaas ook geen leswagen te bespeuren. Beeld: Rosanne Dubbeld
Erasmus Consultancy – Een amateuristische sticker geeft aan waar nummer 81A zich bevindt. Geen enkel signaal dat hier een sjiek consultancy-bureau gevestigd is. Beeld: Rosanne Dubbeld

Wat ik kreeg waren kleine naambordjes op grijze gebouwen, gevestigd op nietszeggende bedrijventerreinen. Het logo van het Eetcafé verwijst duidelijk naar de brug, en niet naar de man. Op sommige plekken werd het zelfs ronduit mysterieus. Erasmus Drive of Erasmus Consultancy: geen spoor van de (bedrijfs-)naam op deze locaties. Waar is de trots op Erasmus?

Erasmus Eetcafé – Een heel duidelijke verwijzing naar Erasmus: de brug. Niet gek gezien de locatie. Beeld: Rosanne Dubbeld
Erasmus Leven blijkt een onderdeel van Delta Lloyd. Het bedrijf zit verstopt in dit enorme grijze gebouw aan De Boompjes, aan de noordkant van de brug. Beeld: Rosanne Dubbeld

Gelukkig is er nog de apotheek aan de West-Kruiskade. Ze bevinden zich in een fraai gevelpand, en hanteren een statig logo. Het grootste gevoel van trots zag ik bij de Erasmus Koeriers, aan de Oostzeedijk Beneden. Zes busjes met zijn naam als logo voor de deur, plus twee luifels aan het pand. Maar ook hier geen verwijzing naar ‘de humanist’ Erasmus.

Erasmus Advocatenkantoor – Dit kantoor blijft zeer zichtbaar tussen het drukke straatleven op de Zwart Jansstraat. Heldere kleuren en huisstijl. Beeld: Rosanne Dubbeld
Erasmus Apotheek – Sjiek gevelpand op de West-Kruiskade en ook een vrij statig beeldmerk, dit komt in de richting van mijn verwachtingen vooraf. Beeld: Hoe trots is Rotterdam op Erasmus?
Erasmus Koeriers – Een duidelijke overdaad aan sporen van de naam ‘Erasmus’. Zes auto’s en twee grote luifels! Beeld: Rosanne Dubbeld

Ik dacht aan de ‘fiere’ Leuvenaar. Hij zal zijn scepsis over Erasmus en Rotterdam hierin vast bevestigd zien. Toch staat een ding buiten kijf: de naam ‘Erasmus’ is verbonden met het dagelijks leven in Rotterdam, en is zeker niet louter een geschiedenislesje. Zo blijft hij in leven, en dat is een vorm van trots.

Reageer of deel op Social Media

Tags:bedrijven, beeldreportage, erasmus, naam en trots

Secties: Beeld en Erasmus in Rotterdam

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *