Politiek5 april 2016

Leefbaar Rotterdam: “Stem tégen het associatieverdrag met Oekraïne”

Opinie

Coalitiepartners D66 Rotterdam en Leefbaar Rotterdam geven vandaag stemadvies op Vers Beton. Ronald Buijt (Leefbaar) adviseert ‘stem tégen’, om daarmee een kritisch signaal af te geven richting “de arrogantie van machthebbers in Den Haag en Brussel.

Lees ookPolitiekD66 Rotterdam: “Stem vóór het associatieverdrag met Oekraïne”Opinie

De voorstanders willen het doen voorkomen alsof het associatieverdrag alleen maar om een handelsverdrag gaat, zonder ook maar één negatieve consequentie op andere terreinen. In dat geval zou niemand tégen kunnen zijn, ook Leefbaar Rotterdam niet. Maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. De ministers van PvdA en VVD lopen de tv-studio’s plat en grijpen gretig iedere gelegenheid aan om-vaak zonder enige kritisch weerwoord- hun uitgelekte toneelstukje van ontkenningsstrategie vakkundig op te voeren.

Beeld: Mark van Wijk

Toneelstukjes

Ik herinner me nog zo’n weerzinwekkend toneelstukje. Dat was in 2014 toen de liberalen Verhofstadt en Van Baalen een Oekraïense menigte op een plein in Kiev als oorlogshitsers stonden toe te schreeuwen. Uit uw en mijn naam. Trap niet in deze onoprechte, vooraf zorgvuldig uitgedokterde toneelstukjes. Laat u niet aanpraten door regenten, die zelf niet zelden tot diep in de jaren tachtig het communistische Oost-Duitsland als het beloofde land op aarde zagen, dat u door ‘tegen’ te stemmen een Poetin-adept ben. Hoe durven ze!

De waarheid achter dit verdrag is heel anders. Dat het niet zomaar om een ‘verdragje’ gaat zoals Nederland ook sluit met landen zoals Peru, geeft het kabinet zelf toe. In de kleine lettertjes van de Memorie van Toelichting bij de goedkeuringswet, schrijft het kabinet dat het gaat om “het meest verstrekkende en diepgaande associatieakkoord dat werd getekend tussen de EU en een derde land.”

Laat u niet aanpraten door regenten, dat u door 'tegen' te stemmen een Poetin-adept bent. Hoe durven ze!

Verregaande samenwerking

Het samenwerkingsverdrag betekent verregaande economische en politieke samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het houdt in dat de EU, onder andere, een financiële handreiking doet richting het land. In ruil voor deze financiële bijstand moet Oekraïne de Europese normen invoeren. De EU wil ook een politieke  associatie met Oekraïne aangaan. Dit wordt in weerwil van, wat de spindoctors van Rutte & Co ook bedacht hebben, door velen (ook in Brussel) beschouwd als een opstapje naar een toekomstig EU-lidmaatschap.

Géén steunpakketten aan corrupt regime

De corruptie in Oekraïne is enorm. Enkele schatrijke figuren hebben de politiek in hun zak, en zonder smeergeld kom je in de Oekraïne nergens .

De crisis die Brussel, net als in 2005 (referendum Europese Grondwet), voorspelt bij een stem tégen het verdrag is natuurlijk demagogische bangmakerij en juist extra reden om tegen te stemmen. Daarom is het raadgevend referendum ook een unieke kans om een kritisch signaal af te geven richting de arrogantie van machthebbers in Den Haag en Brussel. Al valt te vrezen dat dit kabinet hetzelfde doet als in 2005 bij een overtuigende zege van de nee-stemmers. Doen alsof er nooit een referendum is geweest. De naar verwachting toch al harde afrekening door de kiezers in 2017 zal er alleen maar harder door worden.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Coolsingel, Leefbaar Rotterdam, oekraine, referendum, Ronald Buijt en Verkiezingen

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *