Minicollege Studio ErasmusWetenschap en onderwijs20 april 2016

Minicollege: Waarom houdt Rotterdam niet van ‘hoge cultuur’?

Koen van Eijck over gabber

In Rotterdam hoef je niet aan te komen met Shakespeare en Callas, maar Gabber doet het hier juist prima. Omarmt Rotterdam een volkse cultuur en is dat eigenlijk erg?

Rotterdam heeft al eeuwenlang niet veel met elitecultuur, constateert
Koen van Eijck, hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit. “Rotterdam ontleent zijn identiteit niet aan hoge cultuur. De Rotterdamse identiteit heeft veel meer te maken met de haven en een maakindustrie en dat is een sector die veel minder met die hoge cultuur op heeft”, zegt hij hierover.

Maar ook het underdoggevoel van de stad ten opzichte van de hoofdstad verklaart waarom Rotterdammers niet zo van de ‘hoge cultuur’ zijn. Rotterdam verzet zich tegen Amsterdam door juist geen toeristenstad te willen worden met een straatbeeld van hipsters en yuppen. Als een recalcitrante puber is Rotterdam lekker eigenwijs en doet het net even anders. Het moet niks hebben met house of techno zoals die in de Roxy werd gedraaid. De havenstad kwam daarom met het rauwe, beukende Gabber.

Houdt Rotterdam niet van hoge cultuur? Bekijk het minicollege door Koen van Eijck

Let op: hoge cultuur is niet hetzelfde als belangrijke cultuur, zegt van Eijck. Een interessante opmerking, omdat op de populaire cultuur, de ‘lage’ cultuur, vaak wordt neergekeken: het zou ‘maar’ volksvermaak zijn. Ook Gabber is lange tijd geassocieerd geweest met voetbalhooligans, terwijl het daar weinig tot niets mee te maken had.

Gabber is volgens Van Eijck wel degelijk typisch Rotterdams in zijn rauwheid en ‘onopgesmuktheid’. “Als je het spelletje van de hoge cultuur niet mee wilt spelen, dan ga je je ergens anders in profileren.”

De volgende Studio Erasmus is op 10 meiBekijk het

Reageer of deel op Social Media

Tags:cultuur, Gabber, Koen van Eijck, minicollege, Rotterdam viert de stad! en Studio Erasmus

Secties: Minicollege Studio Erasmus en Wetenschap en onderwijs

kaart: ROTTERDAMSE SCHOUWBURG, Schouwburgplein, Centrum, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *