Voor de harddenkende Rotterdammer

In Rotterdam hoef je niet aan te komen met Shakespeare en Callas, maar Gabber doet het hier juist prima. Omarmt Rotterdam een volkse cultuur en is dat eigenlijk erg?
Rotterdam heeft al eeuwenlang niet veel met elitecultuur, constateert
Koen van Eijck, hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit. “Rotterdam ontleent zijn identiteit niet aan hoge cultuur. De Rotterdamse identiteit heeft veel meer te maken met de haven en een maakindustrie en dat is een sector die veel minder met die hoge cultuur op heeft”, zegt hij hierover.
Maar ook het underdoggevoel van de stad ten opzichte van de hoofdstad verklaart waarom Rotterdammers niet zo van de ‘hoge cultuur’ zijn. Rotterdam verzet zich tegen Amsterdam door juist geen toeristenstad te willen worden met een straatbeeld van hipsters en yuppen. Als een recalcitrante puber is Rotterdam lekker eigenwijs en doet het net even anders. Het moet niks hebben met house of techno zoals die in de Roxy werd gedraaid. De havenstad kwam daarom met het rauwe, beukende Gabber.

Houdt Rotterdam niet van hoge cultuur? Bekijk het minicollege door Koen van Eijck Bron: beeld: player.vimeo.com

Let op: hoge cultuur is niet hetzelfde als belangrijke cultuur, zegt van Eijck. Een interessante opmerking, omdat op de populaire cultuur, de ‘lage’ cultuur, vaak wordt neergekeken: het zou ‘maar’ volksvermaak zijn. Ook Gabber is lange tijd geassocieerd geweest met voetbalhooligans, terwijl het daar weinig tot niets mee te maken had.
Gabber is volgens Van Eijck wel degelijk typisch Rotterdams in zijn rauwheid en ‘onopgesmuktheid’. “Als je het spelletje van de hoge cultuur niet mee wilt spelen, dan ga je je ergens anders in profileren.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Erasmus van de Erasmus Universiteit. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.