Voor de harddenkende Rotterdammer

De huidige Rotterdamse Nieuwe-serie op Vers Beton gaat over ondernemers in de horeca. In deze aflevering: Sugo, aan de Aert van Nesstraat. Een bijzonder succesvolle pizzeria. Mede-eigenaar Igor Prkic legt uit hoe het zo is gekomen.
In Sugo, een klein restaurant aan de Aert van Nesstraat, liggen de pizza’s op rij in de etalage. Achterin de zaak ruimt het personeel kopjes en borden op. “Man, dit is goed!” zegt een ober terwijl hij snoept van een stuk pizza. Eigenaar Igor Prkic is buiten druk en probeert verschillende stoeltjes van het pas aangelegde terras uit. Wat eerst een onopvallend hoekje van de straat was, is nu een hippe foodcorner.

Is het Suu-go, of Soe-go?

“Maakt niet uit, Su-ggo, Soe-go, Suu-go. Ik zeg zelf Soe-go.”

Hoe is het idee ontstaan om Sugo te openen?

“Het begon eigenlijk in het vliegtuig naar Kroatië. Ik las een magazine en zag een foto van een toonbank vol stukken pizza. Al die kleuren, tomaatjes, rucola, dat vond ik er zo mooi uitzien. Toen ik me wat beter ging verdiepen kwam ik te weten dat er zaakjes in Europa bestaan die dat soort pizzastukken apart verkopen en dat vond ik gelijk interessant. In Rome zie je het op elke hoek van de straat, met van die heerlijke, langwerpige stukken pizza. In Nederland bestond zoiets nog niet, dus toen is het balletje gaan rollen.”

Je hebt Sugo samen met Faruk Dervis gestart. Waarom met hem?

“Ik heb tien jaar geleden met Faruk een andere horecazaak gehad. Dat hebben we toen verkocht omdat ik naar Kroatië wilde. Mijn vader komt er vandaan en het was mijn droom om daar te wonen en een onderneming te starten. Ik dacht het daar helemaal te gaan maken, maar dat liep anders dan gepland.”

Sugo_Annabel-Storm10
Igor Prkic Beeld door: beeld: Annabel Storm

Waarom liep het mis?

“Ik denk dat het grootste probleem zat in de cultuurverschillen. Andere mensen en corruptie, dat ben je niet gewend. Daar moet je mee opgegroeid en opgevoed zijn en dat was ik niet. Het verliep erg moeizaam en dus ben ik weer teruggegaan naar Nederland. Ik opperde mijn plan voor Sugo aan Faruk omdat wij altijd goed hebben samengewerkt. En nu zitten we hier.”

Waarom moet ik een pizza van Sugo nemen, en niet een van de andere opties in de stad?

“Als je ‘m proeft, dan merk je gelijk dat onze pizza anders is. Het mooie aan ons concept vind ik dat je verschillende smaken door elkaar kunt kiezen, dat kan in een normale pizzeria niet. En last but not least: onze pizza is een stuk gezonder. De bodem is gemaakt van spelt, soja en tarwe en dat zorgt ervoor dat ’ie licht verteerbaar is.

Is dat voor jou belangrijk, dat het gezond is?

“Daar sta ik niet alleen in, natuurlijk. Tegenwoordig kijkt iedereen op het etiket wat er allemaal in zit. Vroeger was niemand daar mee bezig. We leven nu een stuk bewuster. In onze pizza’s gebruiken we geen e-nummers, of suiker om het deeg te laten rijzen. Het een goede pizza zonder rotzooi.”

Je oogt ontzettend druk. Kom je zelf nog wel aan proeven toe?

“Eens in de zoveel tijd gaan Faruk, ik en de chefkok alles proeven. We hebben nu achttien verschillende smaken. Die zijn wat ons betreft juist. Pizzasmaken die er nieuw bijkomen moeten nóg beter zijn. Soms werkt het niet, zoals een pizza Hawaï, waar steeds om werd gevraagd. We konden geen verse ananas gebruiken, daardoor was het niet lekker. Iets waar je zelf niet van overtuigd bent, dat kan ik niet verkopen.”

Over smaak valt niet te twisten, toch?

“Ik denk dat het belangrijk is dat je dingen maakt waarvan je zeker weet dat het goed is. Een afbakstokbroodje van de Délifrance met kaas van de Sligro werkt niet meer. Wij maken alles zelf: het deeg, de saus, de pesto en de tomatensaus. En uiteindelijk smaakt het ook nog goed en is het niet duur. Als die factoren maken het denk ik tot iets succesvols.”

Jullie hebben een heel gemixt publiek.

“Mensen voelen zich welkom. Ze worden op een goede manier benaderd en voelen zich gerespecteerd. Wanneer ik vroeger naar McDonalds of Burger King ging, kon ik me echt ergeren aan de slechte service. Ik vind gewoon dat je een welkom gevoel moet hebben en dat krijgen onze klanten hier. Ik werk in de horeca sinds ik 22 ben en dat is altijd mijn drijfveer geweest. Mensen in de watten leggen en zorgen dat ze met een goed gevoel weggaan, dat vind ik belangrijk.”

Sugo_Annabel-Storm04
De keuken van restaurant Sugo Beeld door: beeld: Annabel Storm

Jullie hadden het idee voor Sugo en wilden een zaak openen. Ging dat gelijk van een leien dakje?

“Nee, zeker niet. Als je geen tegenslagen kan overwinnen dan moet je geen ondernemer worden, dat hoort er nu eenmaal bij. Het was voor ons bijvoorbeeld heel lastig om een goede locatie te vinden. We wilden aan de Meent of de Oude Binnenweg zitten, maar dat ging niet. Dit pand stond vrij, maar hadden we eigenlijk al afgeschreven.” Igor wijst naar een zaak aan de overkant van de straat. “Pas toen we geen opties meer hadden kwamen we hier terug. Daar heb ik twee maanden elke dag op dat bankje gezeten om te zien wat hier nou eigenlijk gebeurt. Na verloop van tijd hebben we toch de beslissing genomen om het te doen. Nu is het hier een drukke boel. Vrijdag- en zaterdagavond staan mensen te wachten op een tafeltje en tijdens de lunch is het bomvol.”

Jullie hebben vier maanden geleden een nieuwe zaak geopend in Amsterdam. Merk je verschil tussen de locaties?

“Ja, Amsterdammers zijn heel anders. Ze praten veel meer, komen binnen en willen direct van alles weten. Rotterdammers zijn wat relaxter. Tegelijkertijd zijn Amsterdammers moeilijker en verwender. Misschien komt dat omdat ze gewoon veel hebben daar. Onze zaak zit in De Pijp, een hele hippe Amsterdamse buurt. Daar zit zóveel en alles is leuk. Amsterdammers kunnen overal lekkere dingen eten waardoor het voor hun ook echt perfect moet zijn.”

“Délifrance met kaas van de Sligro werkt niet meer”

Twee zaken runnen is niet niks. Van welke mooie momenten kun je het meest genieten?

“De reacties van mensen, die vervelen nooit. Ik vind het nog steeds mooi als ik een dag meeloop en mensen je persoonlijk willen vertellen dat het echt goed heeft gesmaakt. Dat is het mooiste wat er is. Naast het draaien van een topomzet, maar dat geldt natuurlijk voor elke ondernemer.”

Zou je ooit vertrekken uit Rotterdam?

“Nee. Kort na de opening in Amsterdam dacht ik als ik De Pijp inreed: ‘zo dit is tof hé!’ Zeker als het mooi weer is, de buurt leeft enorm. Maar nu ik daar gewend ben realiseer ik me dat Rotterdam gewoon mijn stad is. Ik ken de stad door en door, weet waar ik mijn dingen moet vinden. Dat is niet alleen veel waard, maar maakt het werk ook gemakkelijker hier. Zo, kan ik je nu blij maken met een stukje pizza?”

Logo

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Davine Lambert

Davine Lambert

Davine Lambert (1991) is gefascineerd door de eigenaardigheden van mensen en hun gedrag. Rotterdammers vindt zij het allermooist. Ze is freelance journalist en schrijft onder andere voor het Algemeen Dagblad.

Profiel-pagina
Annabel-Storm-portret

Annabel Storm

Annabel weet als geen ander: fotograferen is liegen. Alleen al het bepalen van kaders staat gelijk aan het ontkennen of versimpelen van de realiteit. Het is vanwege de verheerlijkende aard van fotografie dat ze het opzichtig bewerken van beelden niet schuwt. Zo maakt ze over elke geklikte foto nog talloze keuzes om bij de kern te komen. Je zou kunnen zeggen dat ze zich bezig houdt met fictieve documentaire-fotografie.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1