Politiek6 mei 2016

De vijf beste wethouders van de afgelopen tien jaar

Column

Noeste werkers, dat zijn goede Rotterdamse wethouders doorgaans. Uit welk hout is een goede wethouder gesneden en welke zijn de beste in hun vak? Peter van Heemst maakt een top 5.

Peter van Heemst
Peter van Heemst Beeld: Jeroen van de Ruit

Wat maakt iemand een goede wethouder? Een goede Rotterdámse wethouder wel te verstaan. In het Rotterdams Dagblad schreef Willem Sonneveld er een pakkende column over. De kop luidde: “De hartelijke groeten van Joost Eerdmans”. Vooral de volgende passage zette me aan het denken: “Een wethouder en locoburgemeester mogen we afrekenen op visie, reflectievermogen en sensitiviteit.” Een mondvol, zou oma Van Heemst zeggen. Stuk voor stuk interessante kwaliteiten die voor het besturen van de stad mooi meegenomen zijn. Daar ben ik het mee eens. Maar of ze de essentie van het wethouderschap raken? Daar kijk ik een slag anders tegenaan.

Rotterdamse wethouders moeten in mijn ogen vooral en op de eerste plaats presteren. Daarvoor worden ze ingevlogen. Daarop worden ze hopelijk geselecteerd. Ze krijgen betrekkelijk weinig tijd, vier jaar om precies te zijn, om heel veel voor elkaar te boksen. Het is dus hard werken. Resultaten behalen ze alleen als ze weten wat ze willen. Een missie hebben, dat is de tweede belangrijke eigenschap. Groepen, partijen en belanghebbenden van uiteenlopend pluimage moeten ze bij elkaar brengen. Voor hun plannen weten ze politieke steun te verwerven. Voilà, dat is eigenschap nummer drie, overtuigingskracht. In Rotterdam word je op resultaten afgerekend. Wie vier jaar zou blijven hangen in “visie, reflectievermogen en sensitiviteit” weet één ding zeker: een volgende periode als wethouder zit er niet in.

“Wie blijft hangen in “reflectievermogen en sensitiviteit” weet één ding zeker: een volgende periode als wethouder zit er niet in”

Van wethouderskwaliteiten is het niet zo’n hele grote stap naar de vraag: wie zijn of waren goede Rotterdamse wethouders? Ik heb de namen van de afgelopen tien jaar de revue laten passeren. Van 2006 tot nu heeft Rotterdam maar liefst 28 wethouders versleten. Vooral in de periode 2006-2010 was het aan de Coolsingel een duiventil: maar liefst twaalf personen streken in die vier jaar neer op de acht beschikbare wethouderzetels. Daar zaten veel noeste werkers tussen.

Maar een echt monumentale wethouder ben ik niet tegen gekomen. Zo iemand als Jan van der Ploeg bijvoorbeeld. Van 1967 tot 1982 wethouder en vooral geroemd als grondlegger van de stadsvernieuwing. Die kon van start na een spectaculaire actie: in één klap kocht hij 17.000 woningen aan van de beruchte krottenkoning Fennis. Van der Ploeg was een gentleman-bestuurder, altijd in driedelig pak. Maar ook een actievoerder die met de buurtbewoners van Crooswijk, Feijenoord en het Oude Westen bij de minister streed voor betaalbare nieuwbouw.

Terug naar nu. In mijn top 5 zet ik Hugo de Jonge op 1. Hij is gedreven. Werkt zich drie keer over de kop. Boekt resultaat. Heeft gezag in de regio en in Den Haag. En blijft herkenbaar als CDA-politicus. Op 2 staat Jantine Kriens. Van 2006- 2013 PvdA-wethouder van Zorg en Volksgezondheid, later ook van Financiën en Personeelszaken. Vier jaar was ze ook locoburgemeester. Een allrounder dus. Eerst vertrouwenspersoon van burgemeester Opstelten, later van Aboutaleb. En ze wist meer dan 2.500 mensen, die ontredderd door de stad zwierven, in de opvang te krijgen.

“Ik twijfel tussen Joost Eerdmans en Maarten Struijvenberg”

De derde plek is voor Hamit Karakus. Geflopt als PvdA-lijsttrekker in 2014, maar als wethouder voor Bouwen en Wonen door vriend en vijand geprezen. Een charmante vakman, die aan de wieg heeft gestaan van spraakmakende en beeldbepalende bouwwerken. Op 4 komt Alexandra van Huffelen, die het milieu een gezicht gaf. De eerste wethouder die groen sprak, at, ademde en dacht. 100 procent D66. Ze zat van 2010 tot 2014 in het stadsbestuur en wilde helaas niet aan een tweede periode beginnen.

Voor plaats 5 twijfel ik tussen Joost Eerdmans en Maarten Struijvenberg. Eerdmans weet op zijn vakgebied veel binnen te halen. Dat doet hij onverstoorbaar en met een goed gevoel voor publiciteit. Een wethouder Veiligheid die zich naast de burgemeester weet staande te houden. Knap is dat. Struijvenberg, ook van Leefbaar Rotterdam, is een wethouder met een duidelijke missie en een heldere boodschap. Hij boekt resultaat, heeft lef en kent zijn zaakjes. In het debat met tegenstanders blijft hij vaak met het grootste gemak overeind.

En eerlijk is eerlijk, deze wethouders hebben pas twee jaar kunnen laten zien wat ze waard zijn. Wie weet wat de volgende twee jaar nog voor schitterende of juist droefmakende inzichten gaan opleveren. In 2018 maak ik met alle liefde en plezier een volgend lijstje. Maar wat er ook wisselt: Rotterdammers houden meer van aanpakken en resultaat dan van sensitiviteit en reflectievermogen. Dat verandert niet.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:Alexandra van Huffelen, Hamit Karakus, Hugo de Jonge, Jan van der Ploeg, Jantine Kriens, joost eerdmans en Maarten Struijvenberg

Sectie: Politiek

kaart: Stadhuisplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *