De TussenstandPolitiek17 mei 2016

Kom naar het debat ‘De Tussenstand’ op 28 mei

Een samenwerking tussen Vers Beton en LOKAAL

Op zaterdag 28 mei is het tijd voor het debat De Tussenstand! In de Centrale Bibliotheek maken de wethouders en onze schaduwwethouders vanaf 14:00 uur met elkaar de stand van zaken op na twee jaar collegebeleid.

De Tussenstand: het schaduwcollege maakt de balans op van de coalitie Beeld: Jeroen Van de Ruit

In 2014, vlak vóór de presentatie van het nieuwe college van Rotterdam, stelde Vers Beton een schaduwcollege samen, met zeven ideale schaduwwethouders. Vers Beton vroeg deze Rotterdammers destijds naar hún visie op hun stad.

Na twee jaar zit de coalitie nu halverwege de rit. Tijd om met de schaduwwethouders de tussenstand op te nemen van die twee jaar collegebeleid in een debat, dat we samen met Lokaal organiseren. In aanloop naar het debat vroegen wij de schaduwwethouders alvast naar hun kritische blik. Hoe gaat het eigenlijk met Rotterdam? Hoe doet het huidige college het? En aan welke grote opgaven moet de stad nog blijven werken?

De schaduwwethouders

Derk Loorbach

Schaduwwethouder Derk Loorbach (schaduwwethouder Decentralisatie en Sociale Zaken) is directeur van DRIFT, het onderzoeksinstituut naar transities van de Erasmus Universiteit. Volgens Loorbach is het collegebeleid te veel gericht op de korte termijn. Écht bijdragen aan fundamentele maatschappelijke veranderingen is er niet bij.

Lees meer:

Anke Griffioen

Het college zette de afgelopen jaren flink in op burgerparticipatie en de overheid dichter bij de burgers brengen. Anke Griffioen (Schaduwwethouder Economie en bestuurlijke vernieuwing) is eigenaar van Caland/Schoen, bestuurskundige én voormalig ambtenaar. Volgens Griffioen worden burgers vooralsnog zoet gehouden met schijninspraak. ‘Window-dress-participatie’, zo ervaart zij het, en dat is zonde van de investering.

Lees meer:

Aruna Vermeulen

De schaduwwethouder Kunst en Cultuur is Aruna Vermeulen, directeur van het HipHopHuis. Volgens Vermeulen zijn er buiten de gevestigde organisaties – informeel en underground- interessante ontwikkelingen gaande. Dat de gemeente daar geen oog voor heeft, is een gemiste kans, want juist dáár zit de vernieuwing, vindt ze. Ook op het terrein van diversiteit en verjonging in de cultuursector is de intentie er wel, maar de daden blijven vooralsnog uit. “Put your money where your mouth is“, roept ze de gemeente dan ook op.

Lees meer:

Sandra Phlippen

Sandra Phlippen is voormalig hoofdredacteur van het economische vakblad ESB. Als schaduwwethouder Financiën stond ze voor een lastige taak, want de cijfers over 2015 waren nog niet beschikbaar. Daaruit kwam dan ook haar belangrijkste kritiek voort: “Maak het effect van de investeringen inzichtelijker. Investeer in de ICT zodat je real-time-informatie over de kosten en baten van alle beleidsopties hebt. Want dan kun je effectief experimenteren met initiatieven uit de onderstroom.”

Lees meer:

Vincent Taapken

Vincent Taapken (Schaduwwethouder Bouwen en Stadsontwikkeling) zet zich met zijn bedrijf New Industry Development al jaren in voor Rotterdam, met herontwikkeling van erfgoed en kenmerkende gebouwen. “Rotterdam is ontzettend goed in steeds iets nieuws verzinnen”, zegt hij. “Maar maak nu eerst af waar je mee bezig bent, en versterk bestaande verbindingen in plaats van weer een nieuwe bestemming te creëren.” De Stadsvisie 2007 heeft zijn vruchten afgeworpen. Nu is het tijd om de stad aan elkaar te lassen en écht gastvrij te maken, stelt Taapken.

Lees meer:

Caroliene Dieleman

De interviewreeks sluit volgende week af met een evaluatie van het onderwijsbeleid met schaduwwethouder Carolien Dieleman. Zij is directeur van Centre of Expertise and Social Innovation.

Kom naar het debat!

De interviews met de schaduwwethouders monden uit in één groot debat op zaterdag 28 mei. Tegenover de schaduwwethouders staan de échte wethouders uit het college: Maarten Struijvenberg, Hugo de Jonge, Joost Eerdmans, Pex Langenberg, Adriaan Visser en Ronald Schneider.

De gespreksleiding is in handen van Geert Maarse, bekend van programma’s als Studio Erasmus en het Denkcafé. Voor Vers Beton presenteerde eerder hij Studio Katshoek.

Datum: zaterdag 28 mei
Locatie: centrale hal van de Centrale Bibliotheek
Tijd: 14:00 tot 16:00
Entree: Gratis

Kom je ook?Bevestig je aanwezigheid via Facebook

De Tussenstand

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Lokaal, Centrum voor democratie in Rotterdam.

Meer weten over samenwerken met Vers Beton? Klik hier.

Reageer of deel op Social Media

Tags:college B&W, De Tussenstand, debat, lokaal, Schaduwcollege en schaduwwethouder

Secties: De Tussenstand en Politiek

kaart: Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *