Erasmus in RotterdamLeve de zotheid!19 mei 2016

Leve de zotheid! – Annabel Storm

Beeldreportage (deel drie van acht)

Erasmus wilde van mensen betere mensen maken. In zijn Lof der Zotheid nam Erasmus daarom de gehele mensheid op de hak. Acht Rotterdamse fotografen tonen aan dat de mensheid al die honderden jaren nog geen spat veranderd is. Deze keer: Annabel Storm.

De beroemde denker Desiderius Erasmus (wiens 550e geboortejaar we dit jaar vieren in Rotterdam) had heel wat op te merken over het gedrag van zijn medemens. Met zijn geschriften wilde hij de mensen weer op het goede spoor zetten. Hij putte hierbij uit het gedachtengoed van grootheden uit de Griekse en Romeinse oudheid. Zijn snedigste kritiek op de maatschappij uitte hij in zijn beroemde satirische boek Lof der Zotheid. Een meesterzet: door niet namens zichzelf, maar namens ‘de Zotheid’ te spreken, kon hij pas echt met scherp schieten.

Ongeveer vijfhonderd jaar later pakken acht Rotterdamse beeldmakers de draad van Erasmus’ Lof der Zotheid weer op. Want geloof het maar: de zotheid is nog onder ons.

Voor fotografe Annabel Storm lijkt er een tweede thema te lopen door de Erasmus’ zotheid van vorst en volk. Ze ziet harde kanten bij de burgers, bij de politie en bij de bestuurders. Kanten die bij Erasmus bedekt worden door cynisme en humor, maar door Annabel kaal in beeld worden gebracht.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was

Beeld: Annabel Storm

Trek een Hollandse jongen een uniform aan en hij verandert, aldus de fotografe, zijn mollige jongenswangen verdwijnen naar de achtergrond. Het uniform glimt, de geest blijft hetzelfde. En die is volgens Erasmus ‘plomp’, zo weten we.

De Zotheid verschijnt: de zorg verdwijnt

Beeld: Annabel Storm

Een winkelketen bezwijkt en laat zich afrossen door gretig winkelpubliek. Ogen staan op goud, de ene mensendrom buitelt over de andere mensendrom – elke ander is een concurrent want op=op. De Hitlerpopgroet is slechts een vingerafdruk van de taferelen die zich hier hebben voltrokken.

Vleierij is de stroop en het zout van alle menselijke verkeer

Beeld: Annabel Storm

Vleierij heeft nu misschien een nare bijsmaak, maar volgens Erasmus had deze zuster Zotheid het beste met de mensen voor: ‘Mijn vleierij richt de mensen op als ze teneergeslagen zijn, streelt ze bij verdriet, activeert ze bij depressie, stimuleert ze als ze vastzitten, verlicht ze bij ziekte, sust ze bij razernij, brengt liefde tot stand en houdt geliefden bij elkaar.’ Om de Zwaardman goed te kunnen bekijken, zul je hem dus moeten inpakken met stroop en zoete, welgemeende woorden.

Het volk sticht en kweekt de steden, de dwaasheid der vorsten verwoest ze weer

Beeld: Annabel Storm

Soms lijkt het de politie niet te gaan om het volk, maar om absolute macht.

Reageer of deel op Social Media

Tags:adagia, erasmus, menselijkheid, zorg en zotheid

Secties: Erasmus in Rotterdam en Leve de zotheid!

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *