Voor de harddenkende Rotterdammer

Erasmus wilde van mensen betere mensen maken. In zijn Lof der Zotheid nam Erasmus daarom de gehele mensheid op de hak. Acht Rotterdamse fotografen tonen aan dat de mensheid al die honderden jaren nog geen spat veranderd is. Deze keer: Annabel Storm.
De beroemde denker Desiderius Erasmus (wiens 550e geboortejaar we dit jaar vieren in Rotterdam) had heel wat op te merken over het gedrag van zijn medemens. Met zijn geschriften wilde hij de mensen weer op het goede spoor zetten. Hij putte hierbij uit het gedachtengoed van grootheden uit de Griekse en Romeinse oudheid. Zijn snedigste kritiek op de maatschappij uitte hij in zijn beroemde satirische boek Lof der Zotheid. Een meesterzet: door niet namens zichzelf, maar namens ‘de Zotheid’ te spreken, kon hij pas echt met scherp schieten.
Ongeveer vijfhonderd jaar later pakken acht Rotterdamse beeldmakers de draad van Erasmus’ Lof der Zotheid weer op. Want geloof het maar: de zotheid is nog onder ons.
Voor fotografe Annabel Storm lijkt er een tweede thema te lopen door de Erasmus’ zotheid van vorst en volk. Ze ziet harde kanten bij de burgers, bij de politie en bij de bestuurders. Kanten die bij Erasmus bedekt worden door cynisme en humor, maar door Annabel kaal in beeld worden gebracht.

Binnenstad_Annabel-Storm_01
Beeld door: beeld: Annabel Storm

Trek een Hollandse jongen een uniform aan en hij verandert, aldus de fotografe, zijn mollige jongenswangen verdwijnen naar de achtergrond. Het uniform glimt, de geest blijft hetzelfde. En die is volgens Erasmus ‘plomp’, zo weten we.

Rotterdam-Zuid_Annabel-Storm_03
Beeld door: beeld: Annabel Storm

Een winkelketen bezwijkt en laat zich afrossen door gretig winkelpubliek. Ogen staan op goud, de ene mensendrom buitelt over de andere mensendrom – elke ander is een concurrent want op=op. De Hitlerpopgroet is slechts een vingerafdruk van de taferelen die zich hier hebben voltrokken.

Wolven_Annabel-Storm_02
Beeld door: beeld: Annabel Storm

Vleierij heeft nu misschien een nare bijsmaak, maar volgens Erasmus had deze zuster Zotheid het beste met de mensen voor: ‘Mijn vleierij richt de mensen op als ze teneergeslagen zijn, streelt ze bij verdriet, activeert ze bij depressie, stimuleert ze als ze vastzitten, verlicht ze bij ziekte, sust ze bij razernij, brengt liefde tot stand en houdt geliefden bij elkaar.’ Om de Zwaardman goed te kunnen bekijken, zul je hem dus moeten inpakken met stroop en zoete, welgemeende woorden.

PolitiespeeltjesAnnabel-Storm_01
Beeld door: beeld: Annabel Storm

Soms lijkt het de politie niet te gaan om het volk, maar om absolute macht.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

388278_2715739898063_705232504_n

Max van Dongen

chef fotografie

Max van Dongen (1991) studeerde documentaire fotografie aan AKV/ St. Joost in Breda (2014). En werkt sindsdien als zelfstandig fotograaf en chef fotografie bij Vers Beton. Vanzelf met kritische en onderzoekende blik.

Profiel-pagina
Annabel-Storm-portret

Annabel Storm

Annabel weet als geen ander: fotograferen is liegen. Alleen al het bepalen van kaders staat gelijk aan het ontkennen of versimpelen van de realiteit. Het is vanwege de verheerlijkende aard van fotografie dat ze het opzichtig bewerken van beelden niet schuwt. Zo maakt ze over elke geklikte foto nog talloze keuzes om bij de kern te komen. Je zou kunnen zeggen dat ze zich bezig houdt met fictieve documentaire-fotografie.

Profiel-pagina
Lees 9 reacties