Voor de harddenkende Rotterdammer

In deze aflevering Flowers & Sours, een foodlab dat sinds kort is gevestigd op Coolhaven. Davine Lambert vraagt oprichters Sanne Zwart en Maidie van den Bos de hemd van het lijf over fermentatie, magnoliabloesem, en hoe je daar je geld mee kunt verdienen.
Op de Pieter de Hoochbrug doemt een hoekpand aan de Coolhaven op. Achter twee grote ramen met roze strepen gaat Flowers & Sours schuil. In de hoge, lichte winkelruimte staan alleen nog een tafel en een paar stoelen. Her en der liggen kwasten en ander bouwmateriaal.
“We zijn nog volop in verbouwing, dus let niet op de troep.” Sanne legt haar meetlint neer. Een hond huppelt achter een tennisbal aan. “Ga maar op je plaats.” Maidie wijst naar een mand in de hoek en neemt zelf plaats aan tafel.

flowers-sours_Annabel-Storm_08
v.l.n.r. Maidie van den Bos, Sanne Zwart en Cathy van den Berg van Flowers & Sours Beeld door: beeld: Annabel Storm

Wat is Flowers & Sours?

Sanne: “Een proeflokaal en laboratorium in één, waar het verhaal van de producten én het maakproces centraal staan. De naam is een letterlijke verwijzing naar onze producten.”

Waarom zijn jullie gaan samenwerken?

Sanne: “We ontmoetten elkaar op de Oogstmarkt en hadden gelijk een klik. Onze ondernemingen zijn totaal verschillend, maar we hebben wel dezelfde visie. We willen allebei laten zien waar ons voedsel vandaan komt, waar het groeit en hoe het gemaakt wordt.”

Wat maken jullie dan precies?

Maidie: “Met de Bloesembar pluk ik bloemen, kruiden en zaden, die ik vervolgens verwerk tot siropen. Die siropen gebruik ik dan in cocktails en limonade, of in sorbetijs. Als ik in een magnoliaboom zit om bloemen te plukken, denk ik echt, ik heb het beste werk van de wereld gekozen.” Sanne: “Mijn bedrijf Ferme Kolen gaat over fermentatie. Dat is een oude conserveringstechniek waarbij basisproducten worden verwerkt tot nieuwe producten. Dat doe je door middel van het toevoegen van de juiste bacteriën aan eten.”

“Best een grote stap om dat in je eentje te doen, maar met z’n tweeën durfden we het wel aan”

Dat klinkt best ingewikkeld…

Sanne: “Praten over bacteriën klinkt al snel vies, of in ieder geval spannend. Maar het is doodsimpel. Zo kun je door bijvoorbeeld een kleine toevoeging aan melk heel gemakkelijk yoghurt maken. Er zijn honderden voorbeelden.” Sanne pakt een plastic bakje met rode kool dat voor haar op tafel staat. “Maidie heeft een hond, en dit zijn mijn huisdieren. In mijn achterhoofd bedenk ik me continu dat ik ergens producten met bacteriën heb staan. In dit bakje zit bijvoorbeeld rode kool en zout. Door te letten op de temperatuur en de leefomgeving zullen die twee ingrediënten zich samen met de juiste bacteriën fermenteren tot zuurkool.”

Waarom besloten jullie om Flowers & Sours te starten?

Maidie: “We hadden altijd volgeladen auto’s en sleepten maar met onze spullen. Bij mij thuis was het op een gegeven moment gewoon niet meer om aan te zien.” Sanne lacht: “Zo herkenbaar, bij mij ging het ook echt niet meer. Op een gegeven moment zijn we op zoek gegaan naar een plek om onze producten te maken en ons werk te laten zien aan het publiek. Best een grote stap om dat in je eentje te doen, maar met z’n tweeën durfden we het wel aan.”

flowers-sours_Annabel-Storm_18
Een van Maidies creaties Beeld door: beeld: Annabel Storm

Blijft het bij jullie tweeën?

Sanne: “Nee, juist niet. Ons doel is om hier een groots culinair netwerk op te zetten van kleine makers. Wij zijn dan eigenlijk de spil in dit netwerk. Er zijn zoveel makers in de stad die ook volgens onze principes werken, die kunnen zich bij ons aansluiten. We hebben inmiddels een eerste aanmelding. Cathy van den Berg, zij houdt zich bezig met duurzaam merkontwerp en onder andere food-fotografie.”

Wat is hier voor het publiek te doen?

Sanne: “Iedereen kan hier binnenlopen en kijken hoe wij onze producten maken. Je kan proeven en producten kopen, of je inschrijven voor de workshops die we geven”. Maidie: “Het is niet echt een winkel, maar ook niet alleen een keuken. We noemen het daarom een foodlab, want het is een laboratorium en proeflokaal ineen.”

“Ik ben dit ook niet gaan doen omdat ik graag zuurkool wil verkopen. Ik ben dit gaan doen omdat ik erover wil vertellen”

flowers-sours_Annabel-Storm_02
Sanne en Maidie in het – inmiddels ingerichte – foodlab Beeld door: beeld: Annabel Storm
Sanne ZwartTweet dit

Is het jullie doel om hier veel producten te gaan verkopen?

Sanne: “Productie is voor mij wel een beetje een stiefkindje. Het is zo arbeidsintensief wat wij doen. Als je alle geïnvesteerde tijd erin zou meerekenen worden de producten onbetaalbaar. Ik ben dit ook niet gaan doen omdat ik graag zuurkool wil verkopen. Ik ben dit gaan doen omdat ik erover wil vertellen.”

Waarom is dat verhaal vertellen zo belangrijk?

Sanne: “Als mensen leren hoe dingen groeien en hoe het wordt gemaakt, hoop ik dat er meer respect ontstaat voor dat wat er leeft.” Maidie: “Mensen met een andere blik laten kijken naar dat wat ze gewend zijn. Bij de Bloesembar merk ik dat mensen vaak heel verrast zijn als ze horen dat zulke bijzondere grondstoffen gewoon in de stad te plukken zijn.”

Waar willen jullie dan geld mee te verdienen?

Sanne: “Met onze nevenactiviteiten. De workshops, de rondleidingen en het verhuren van onze keuken en ruimte aan ondernemers die onze visie delen.”

Waarom zijn jullie in Coolhaven gaan zitten?

Maidie: “Toen we hier na een lange zoektocht gingen kijken voelden we direct een soort positieve aardstraal. En kijk alleen al eens naar dit onwijs Rotterdamse uitzicht! We dachten: ‘Snert! Dit kan ‘m weleens zijn’.” Sanne: “Het heeft iets rauws met dat water en de schepen. In deze transparante ruimte willen we het voedselproces letterlijk zichtbaar maken.”

Toch is het wel een beetje afgelegen, hoe zorgen jullie dat de mensen hier komen?

Sanne: “Je moet weten dat we er zitten. Daarbij is dit ook best wel een niche-ding. Iedereen is welkom, maar op de Lijnbaan zouden veel mensen ons toch voorbijlopen en denken: ‘Die is gek, die verkoopt potjes zuurkool’.”

Jullie willen over een paar weken open, lukt dat?

Maidie: “We moeten nog veel verbouwen, maar willen tegelijkertijd ook zo snel mogelijk open. Het is heel spannend.” Sanne: “En als we opengaan, moeten we het ook nog maar afwachten. Het blijft wel food, dat is voor een groot deel gewoon liefdewerk. Het komende jaar moet gaan blijken of hier ook brood in zit.”

Logo

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Davine Lambert

Davine Lambert

Davine Lambert (1991) is gefascineerd door de eigenaardigheden van mensen en hun gedrag. Rotterdammers vindt zij het allermooist. Ze is freelance journalist en schrijft onder andere voor het Algemeen Dagblad.

Profiel-pagina
Annabel-Storm-portret

Annabel Storm

Annabel weet als geen ander: fotograferen is liegen. Alleen al het bepalen van kaders staat gelijk aan het ontkennen of versimpelen van de realiteit. Het is vanwege de verheerlijkende aard van fotografie dat ze het opzichtig bewerken van beelden niet schuwt. Zo maakt ze over elke geklikte foto nog talloze keuzes om bij de kern te komen. Je zou kunnen zeggen dat ze zich bezig houdt met fictieve documentaire-fotografie.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

HNI_VB_600x500 PX_1