Kunst & Cultuur2 mei 2016

Minder vieren, meer herdenken

Column

Vers Beton schrijft elke maand een column voor de Uitagenda Rotterdam. In de mei-editie vraagt Tara zich af: moet Bevrijdingsdag niet meer zijn dan een goed excuus voor een zuipfeest? 

Monument voor alle gevallenen 1940-1945 op het Stadhuisplein Beeld: FERRY VAN STEIJN - IK ROTTERDAM

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Maar víéren we de vrijheid ook echt? Sinds ik me kan herinneren is Bevrijdingsdag vooral een zuipfeest. Een goed excuus om rond het middaguur te beginnen met drinken, net als Koningsdag.

De afgelopen tijd waren er drie momenten dat ik wél met de Tweede Wereldoorlog bezig was. Ik zag de film Zwartboek en ik was met mijn schoonmoeder naar de voorstelling Soldaat van Oranje. Verreweg het meest aangrijpend was een middag in Vlaardingen. Met een kranslegging op de graven van de Geuzen werden de gefusilleerde verzetsstrijders uit onze regio herdacht. Daarna werd de Geuzenpenning uitgereikt aan MOAS (Migrant Offshore Aid Station), een Italiaanse organisatie die al 12.000 vluchtelingen uit zee heeft gered. Met deze jaarlijkse uitreiking wordt in naam van de opoffering van de Geuzen een hedendaagse heldendaad geëerd.

Blijkbaar is spektakel onmisbaar om geschiedenis aan de man te brengen

In Rotterdam probeert men ook met man en macht de herinnering aan de oorlog levend te houden. Daarvoor wordt alles uit de kast getrokken. In de succesvolle expositie De Aanval in de Onderzeebootloods was vorig jaar een Duitse bommenwerper te zien. Hij hing in de lucht, om het beklemmende gevoel extra aan te zetten. In het heropende OorlogsVerzetsMuseum is er een heuse experience gemaakt van het bombardement. Om het herdenkingsfeest compleet te maken, konden mensen vorig jaar een rondje langs de brandgrens rennen. Blijkbaar is beleving en spektakel tegenwoordig onmisbaar om geschiedenis aan de man te brengen. Maar op 5 mei staan we straks met een plastic glaasje bier naar Kraantje Pappie te kijken.

Het is een mooie constructie, dat we op 4 mei herdenken en op 5 mei vieren. Maar misschien moet er iets minder gevierd en iets meer herdacht worden. Niet alleen met twee minuten stilte, maar met inhoud. De wereld staat in brand en historisch besef is wat mij betreft allang geen luxe meer, maar noodzaak.

Reageer of deel op Social Media

Tags:Bevrijdingsdag, Bevrijdingsfestival, dodenherdenking en Uitagenda Rotterdam

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *