Voor de harddenkende Rotterdammer

De Rotterdamse haven verandert in hoog tempo. Automatisering zorgt ervoor dat er steeds minder arbeidskrachten nodig zijn. Gaat het zo ver komen dat de haven straks bestuurd kan worden vanuit India? En wat zijn de gevolgen voor de Rotterdamse havenarbeider? Bestaat die straks nog wel?

Bron: beeld: vimeo.com

Rotterdam staat er natuurlijk om bekend een echte havenstad te zijn. Tot voor kort de grootste ter wereld, nu de grootste van Europa. Maar gaan we in de toekomst nog echt iets merken van de haven in de stad? Of zullen met de modernisering de Maasoevers en de loodsen die Rotterdam nu nog dat havenkarakter geven, hun levendigheid verliezen?
Onno de Jong, Onderzoeker Urban, Port and Transport Economics aan de Erasmus Universiteit, denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Zo haalt hij het voorbeeld aan van de voormalige werf van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Nu zit daar de RDM Campus met innovatieve technische en maritieme studies. “Ook kiezen veel ondernemers er steeds vaker voor om ‘weer’ in de haven te gaan zitten”, aldus de Jong.
Ondanks dat veel activiteiten geautomatiseerd en gerobotiseerd worden, blijven volgens de Jong dus toch veel havenbedrijven zich in de stad vestigen. De mensen op de kade zullen dan wel vervangen worden door automatisch gestuurde kranen en wagentjes, maar achter de schermen zetten ‘moderne havenarbeiders’ een hele innovatie in gang. De bedrijvigheid van scheepvaart en het laden en lossen op de kades dicht in de buurt van het stadscentrum is wel verleden tijd, maar Rotterdam blijft verbonden met haar haven, zij het een tikje moderner.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vera Godijn

Vera Godijn

Vera Godijn (1977) woont al zestien jaar in Rotterdam en studeerde af als docent Beeldende Kunsten aan de Willem de Kooning Academie. Schrijven is een belangrijke expressievorm voor haar en een geweldig medium om te reflecteren op wat er speelt in de wereld. Vers Beton is voor haar het ideale platform waarop ze haar liefde voor het schrijven kan uitleven. Ze werkt in Printroom, presentatieruimte en kunstboekwinkel.

Profiel-pagina
Lees één reactie
  1. Profielbeeld van Hans Roodenburg
    Hans Roodenburg

    ‘Havenarbeiders’ bestaan al sinds de jaren ’70 en ’80 niet meer. Het zijn tegenwoordig ‘havenwerkers’. En om ‘India’ – nog steeds ontwikkelingsland – erbij te slepen is journalistiek onwaardig. Gelukkig zijn de citaten uitstekend! Kan dus veel beter!

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.