Minicollege Studio Erasmus18 mei 2016

Minicollege: Is Rotterdam straks nog wel een havenstad?

Of knagen robots aan het hart van de stad?

De Rotterdamse haven verandert in hoog tempo. Automatisering zorgt ervoor dat er steeds minder arbeidskrachten nodig zijn. Gaat het zo ver komen dat de haven straks bestuurd kan worden vanuit India? En wat zijn de gevolgen voor de Rotterdamse havenarbeider? Bestaat die straks nog wel?

Rotterdam staat er natuurlijk om bekend een echte havenstad te zijn. Tot voor kort de grootste ter wereld, nu de grootste van Europa. Maar gaan we in de toekomst nog echt iets merken van de haven in de stad? Of zullen met de modernisering de Maasoevers en de loodsen die Rotterdam nu nog dat havenkarakter geven, hun levendigheid verliezen?

Onno de Jong, Onderzoeker Urban, Port and Transport Economics aan de Erasmus Universiteit, denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Zo haalt hij het voorbeeld aan van de voormalige werf van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Nu zit daar de RDM Campus met innovatieve technische en maritieme studies. “Ook kiezen veel ondernemers er steeds vaker voor om ‘weer’ in de haven te gaan zitten”, aldus de Jong.

Ondanks dat veel activiteiten geautomatiseerd en gerobotiseerd worden, blijven volgens de Jong dus toch veel havenbedrijven zich in de stad vestigen. De mensen op de kade zullen dan wel vervangen worden door automatisch gestuurde kranen en wagentjes, maar achter de schermen zetten ‘moderne havenarbeiders’ een hele innovatie in gang. De bedrijvigheid van scheepvaart en het laden en lossen op de kades dicht in de buurt van het stadscentrum is wel verleden tijd, maar Rotterdam blijft verbonden met haar haven, zij het een tikje moderner.

Reageer of deel op Social Media

Tags:haven, modernisering, Onno de Jong, RDM en robotisering

Sectie: Minicollege Studio Erasmus

kaart: Schouwburgplein, Rotterdam, Nederland
Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *