Kunst & Cultuur19 mei 2016

“Roland Vonk moet terug op de radio!”

Opinie

Radiomaker Roland Vonk werd ontslagen bij RTV Rijnmond. Naar verluidt omdat hij kritiek had op de directie. Tara Lewis accepteert zijn ontslag niet en legt haarfijn uit waarom.

 

Radiomaker Roland Vonk Beeld: Einar Been

Radio heb ik altijd het mooiste medium gevonden. Ik herinner me nog hoe ik op mijn allereerste exemplaar naar Radio Noordzee luisterde, waar je liedjes hoorde als ‘Pappie loop toch niet zo snel’.  De tranen springen nog steeds in de ogen als ik eraan denk. Ik kreeg kort daarop een platenspeler van mijn vader, een prachtcadeau voor een meisje van acht, maar uiteindelijk haalde ik toch mijn meeste plezier uit de wonderlijke dingen die ik via de ether leerde kennen. Mijn droom destijds? Bij de radio werken.

Als ik een meer gerichter carrièreplan had uitgestippeld, had ik me mogelijk jaren geleden al bij RTV Rijnmond gemeld. Maar nieuws is niet echt mijn kopje thee en mensen lastigvallen als er net een ramp is gebeurd ook niet. Echt veel heb ik bij Rijnmond dus niet te zoeken. Mijn troost is altijd geweest dat mensen als Johan Derksen en Roland Vonk (ook niet bepaald nieuwstijgers) prachtige programma’s maken op Rijnmond. Uitzendingen die je even laten ontsnappen aan die hijgerige waan van de dag en die de droom van radiomaken springlevend houden.

"Roland Vonk is iemand die het medium radio legitimiteit en relevantie geeft"

Tara Lewis

Maar, denk je dat RTV Rijnmond deze mannen koestert? Dankbaar is dat je zulke wandelende encyclopedieën in huis hebt die voor unieke programmering zorgen? Nee. Roland Vonk was kritisch op het verkwistende gedrag van directeur Eric Wehrmeijer en dit was voor de gesubsidieerde omroep aanleiding om hem te ontslaan. Uitte Roland Vonk zijn kritiek op de radio, of een open brief aan een krant? Nee, dat deed hij intern in een naar verluidt pittige e-mail. Maar blijkbaar zijn ze bij Rijnmond zo ongelofelijk kleinzerig en bang voor kritiek dat hij weg moest. Misschien als waarschuwing voor de rest van de redactie? Die op Derksen na (die overigens vrijwilliger is) zich niet durft uit te spreken. Het stellen van een voorbeeld heeft blijkbaar gewerkt.

Maar Rijnmond is blijkbaar ook blind voor de maatschappij waar we anno 2016 in leven. Inhalige directeuren, een regime gebaseerd op angstcultuur en censuur, het is écht niet meer van deze tijd. Naast dat het misschien ook wel achterhaald is dat een lokale omroep gesubsidieerd wordt, lijkt het me compleet van de pot gerukt dat een dergelijke instelling er dit soort praktijken op na houdt.

Roland Vonk is iemand die het medium radio legitimiteit en relevantie geeft. Hij maakt mensen in deze regio elke zondag weer gelukkig door vergeten pareltjes van liedjes te draaien en ze op zijn unieke wijze aan elkaar te keuvelen. Daarom accepteer ik als Rotterdammer zijn ontslag niet. Ik wil niet verbitterd worden door ideeën over hoe de kleine man het altijd aflegt tegen het instituut. Ik wil verwonderd blijven, optimistisch en dromen van een baan bij de lokale radio waar ik over dertig jaar obscure Nederlandse liedjes draai en vertel over die gekke tijd in 2016 waarin een diskjockey bijna zijn baan verloor.

Reageer of deel op Social Media

Tags:ontslag, radio, Roland Vonk en RTV Rijnmond

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *