Voor de harddenkende Rotterdammer

Op 25 mei presenteerde SPIOR het onderzoeksrapport Islamofobie in zicht, het eerste onderzoek naar islamofobie in Rotterdam. Vers Beton sprak met enkele organisaties uit de islamitische gemeenschap en vroeg in hoeverre zij zich herkennen in de resultaten van het onderzoek.

Islamofobie is de angst voor danwel een afkeer van de islam en moslims, hetgeen kan leiden tot discriminatie en uitsluiting. Het gaat dan om ongelijke behandeling, vijandige bejegening, bedreiging of fysiek geweld jegens personen en objecten.
SPIOR, de koepelorganisatie van islamitische organisaties in Rotterdam, kreeg steeds meer signalen dat mensen slachtoffer waren van discriminerende incidenten. Daarom begon de organisatie, in samenwerking met het antidiscriminatiebureau RADAR, met het verzamelen van meldingen van en informatie over islamofobie in Rotterdam gedurende heel 2015 en een kwartaal van 2016. SPIOR vervulde de portaalfunctie, als meldpunt voor slachtoffers en getuigen. De incidenten werden vervolgens door RADAR gevalideerd en opgepakt.
Het rapport dat er nu ligt is rijk aan concrete voorbeelden van moslimdiscriminatie, grote en kleine. Vooral rondom islamitische gebouwen, winkels en scholen vinden regelmatig incidenten plaats. Zo werden er onlangs ruiten ingegooid en varkenskoppen neergelegd bij een islamitische slagerij in de Lusthofstraat. Maar het kan ook ‘gewoon’ gaan om een kind dat op het schoolplein te horen krijgt: wij spelen niet met moslims. In februari van dit jaar ontving de Essalam Moskee nog een dreigbrief met daarop een hakenkruis en de tekst: “Binnenkort hoog bezoek varkens”. Jacob van der Blom, adjunct-directeur van de moskee, kijkt er al niet meer van op: “Wij krijgen zeker om de twee maanden zulke berichten toegestuurd”.

Meten is weten

Het onderzoek leidde uiteindelijk tot een aantal belangrijke bevindingen. Zo registreerde men uiteindelijk 174 incidenten, waarvan er zo’n 72 procent werden gemeld door een vrouw. In tien procent van de gevallen waren kinderen betrokken bij of getuigen van een incident. Ook significant: in 61 procent van alle gevallen waren de daders mannen en in ruim een kwart van de gevallen waren de daders bekenden van de melders.
Volgens de onderzoekers is er een verband tussen het hoge percentage vrouwelijke slachtoffers en het dragen van een hoofddoek. Dit maakt vrouwen namelijk makkelijker herkenbaar als moslim. Hetzelfde geldt voor moskeeën en andere herkenbare islamitische instellingen. Van alle islamitische organisaties die meededen aan het onderzoek, heeft 57 procent te maken gehad met verbale of fysieke agressie. Voor enkele instellingen is het inmiddels zelfs een onderdeel geworden van de dagelijkse realiteit.

Politieke erkenning

Nourdin El Ouali van de politieke partij NIDA is blij met dit rapport: “Gezien de stijging en de ernst van het aantal incidenten, is het goed dat dit rapport er eindelijk is.” Dat islamofobie in Rotterdam nu pas in kaart wordt gebracht, komt volgens hem doordat de omvang van het probleem onvoldoende wordt erkend. Er is een gebrek aan urgentiegevoel.
El Ouali vindt dat de gevestigde partijen de afgelopen jaren te weinig hebben gedaan om het probleem in Rotterdam aan te pakken. In 2014 diende NIDA daarom een motie in voor de aanpak van islamofobie en racisme. “Het was de eerste keer dat de raad een motie aannam waarin het moslimhaat expliciet erkent.” Ook vroeg de partij opheldering aan burgemeester Aboutaleb over een ‘haatdragend’ voorval in maart vorig jaar, toen een vrouw in haar auto voor het stoplicht door een onbekende man werd uitgescholden voor ‘kankermoslim’. Vervolgens kreeg zij klappen in het gezicht en werd haar hoofddoek afgetrokken.

Selçuk Öztürk, van de politieke partij DENK, reageert eveneens positief op het rapport. Hoewel ook hij het bedenkelijk vindt dat, in een multiculturele stad als Rotterdam, hier nu pas onderzoek naar is gedaan. “Dit hadden mensen als Aboutaleb of raadsleden die het islamitische geloof aanhangen al veel eerder moeten oppakken. Aboutaleb moet laten zien dat wanneer je islamofobie niet bestrijdt, er nog onvoldoende aan onveiligheidsaanpak wordt gedaan in Rotterdam.”
Volgens Öztürk is het kernprobleem dat men islamofobie ontkent en bagatelliseert. Naar eigen zeggen worden hij en zijn collega Kuzu via online kanalen met grote regelmaat bestookt met islamofobische uitspraken en verwensingen. Ook worden er onder hun naam accounts aangemaakt met varkenskoppen en vlaggen van Islamitische Staat.

_MG_0661
Detail van de Essalam Moskee in Feijenoord Beeld door: beeld: Lou Muuse

Meer of minder islamofobie?

RADAR waarschuwde vorig jaar voor een groeiend anti-islamsentiment en de toename van moslimdiscriminatie. Ze hangen samen met de aanslagen in Parijs en Brussel en de komst van vluchtelingen uit islamitische landen. In het Jaarrapport Discriminatie 2015 (over discriminatie in de politie-eenheid Rotterdam) concludeert RADAR dat het totaal aan geregistreerde discriminatie-incidenten bij de politie is gedaald. Daarentegen is het aantal gevallen van moslimdiscriminatie ten opzichte van 2014 juist verdubbeld.
Dit komt niet perse doordat er meer incidenten voorvielen, maar vooral doordat er beter wordt geregistreerd, legt RADAR-directeur Cyriel Triesscheijn uit. Een van de redenen waarom de registratie van islamofobie slecht in kaart gebracht werd, is bijvoorbeeld de gebrekkige registratiesystematiek van de politie.
“Voor islamofobie was lang geen aparte categorie, waardoor het opging in andere, algemenere categorieën. Ook is het moeilijk om uit alle verzamelde meldingen de juiste informatie te filteren, omdat de zoekmogelijkheden in het registratiesysteem beperkt zijn. Een groot deel van alle meldingen is bijvoorbeeld gerelateerd aan vrouwen met een hoofddoek. Maar op het woord ‘hoofddoek’ kan niet worden gezocht.”

Topje van de ijsberg

Men vermoedt dat alle meldingen van moslimdiscriminatie nog maar het topje van de ijsberg zijn. Veel slachtoffers melden incidenten niet. Bijvoorbeeld omdat er een wantrouwen is jegens de Nederlandse overheid en instanties. “De politie heeft een slechte reputatie wanneer het gaat om het opnemen van aangiftes. Als je nu naar een politiebureau gaat en je wilt aangifte van discriminatie doen, kan het voorkomen dat je van het bureau ‘gekletst’ wordt”, aldus Triesscheijn.

DENK pleit daarom voor een racismepolitie. Volgens Öztürk zijn politieagenten momenteel onvoldoende opgeleid om discriminatie te herkennen: “Wie racisme ervaart, moet het gevoel krijgen begrepen te worden. Dat is nu vaak niet het geval.”
Uit het rapport van SPIOR blijkt tevens dat er sprake is van onwetendheid. Mensen weten niet wat islamofobie is of waar ze incidenten kunnen melden. Daarnaast beschouwen veel mensen de incidenten als ‘normaal’. Hetzelfde geldt voor moskeeën. Ook zij zijn terughoudend met het melden van incidenten.

Antisemitisme versus islamofobie

Triesscheijn, Öztürk en El Ouali vinden alledrie dat er met twee maten wordt gemeten wanneer het gaat om de aanpak van antisemitisme en islamofobie.
Als voorbeeld noemt El Ouali een incident in april waarbij een Turks-Nederlandse vrouw in de tram werd mishandeld door Feyenoordsupporters: “Zij heeft Aboutaleb om hulp moeten vragen, omdat ze die nergens anders kreeg. Ik durf te beweren dat de wereld te klein zou zijn geweest als er een keppeltje van het hoofd van een joodse man was getrokken en hij vervolgens in elkaar was geslagen. En terecht. Maar ik zie aan dit soort voorbeelden, dat er echt anders wordt gereageerd. Ook door de burgemeester.”

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
ProfielFoto-LouMuuse

Lou Muuse

Lou Muuse (Haarlem, 1992) heeft fotografie gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en studeert momenteel af met de Master fotografie aan St. Joost in Breda. Ze specialiseert zich in interactieve beeldverhalen met onderwerpen als de asielprocedure, de Europese grenzen en de Islam.

Profiel-pagina
Lees 37 reacties
 1. Profielbeeld van David
  David

  Mooi. Zullen we het dan ook eens gaan hebben over ‘homofobie’, ‘vrouwenfobie’, ‘christenfobie’, ‘Amerikafobie’, ‘vrijewestenfobie’, ‘vrijheidvanmeningsuitingfobie’, ‘seksfobie’ en andere zaken waar men in bepaalde kringen ‘bang’ voor is?

  ‘Fobie’ betekent ‘angst’. ‘Islamofobie’ betekent dus ‘angst voor de islam’. Een beetje getraind psycholoog zou voor alles zich afvragen: ‘waar komt die angst vandaan?’

  Dus: waar komt de angst voor de islam vandaan? Dan kan natuurlijk niets te maken hebben met:
  – de verhalen over IS,
  – bomaanslagen door islamisten,
  – burqua’s,
  – vrouwenbehandeling door de islam,
  – vrouwenbesnijdenis,
  – stenigingen in moslimlanden,
  – de islamitische regimes in het M-O,
  – de opstelling van Erdogan,
  – etc.

  Vraag: “Waarom bent u bang voor de islam?”
  Antwoord: “Nou, vanwege dat bovenstaande rijtje misstanden bijvoorbeeld…”
  Vraag: “Nee, serieus, waarom bent u bang voor de islam?”
  Antwoord: “Is dat rijtje niet overtuigend dan?”
  Vraag: “Hmm, u wilt kennelijk niet serieus antwoord geven. Met u valt niet te praten. U bent een echte islamofoob!”

  Maar goed, ga vooral zo door met het niet serieus nemen van oprechte angsten in de samenleving. De geschiedenis heeft ons immers geleerd dat het altijd een ontzettend goede methode is om angsten en gevoelens in de maatschappij te negeren. Door die zoveel mogelijk te negeren en mensen met oprechte angst voor de islam voor gek te zetten, zorgt men voor daadwerkelijke verbinding in de samenleving. En dat is een mooi ding!

  1. Profielbeeld van Ilse
   Ilse

   David, als mensen echt zo bezorgd zijn over de behandeling van vrouwen in Islam, waarom uit men dit dan door het uitschelden, bespugen, met bier begooien, hoofddoek af trekken en op de grond duwen van diezelfde, volgens hen ‘onderdrukte’, Moslimas? Nogal tegenstrijdig, of niet?

   Men valt een wildvreemde Moslima op straat lastig, van wie ze niet eens weten wat haar mening over b.v. terrorisme, extremisme, verdraagzaamheid, integratie of de Nederlandse samenleving is. Ik heb persoonlijk bijvoorbeeld een gruwelijke hekel aan haatvolle en gewelddadige groeperingen als Daesh (IS), Al-Qaeda en Taliban, maar word wel op straat voor ‘terrorist’ uitgescholden door een wildvreemde…

   Het gaat in dit soort gevallen totaal niet om kritiek op Islam of zelfs maar over angst, maar gewoon puur om haat en het afreageren van agressie en minachting op een slachtoffer waarvan ze zeker weten dat deze niet echt iets terug kan doen.

   Vandaar dat dit soort walgelijke uitingen ook vrijwel alleen plaatsvinden als wij Moslimas alleen, of met kinderen of andere vrouwen buiten zijn. Bij mij precies hetzelfde verhaal: als ik alleen op pad ga, krijg ik regelmatig verwensingen als ‘landverrader’ of ‘pinguïn’ naar mijn hoofd, maar is mijn man, vader, broer of letterlijk welke man dan ook bij me, dan blijft het stil.

 2. Profielbeeld van David
  David

  Er is al ruim 20 jaar gedonder met de islam in NL. Geweld tegen homo’s, tegen Joodse buurtbewoners, haatpredikende imams, Theo van Gogh, straatterreur door jongeren in Amsterdam-West, codes oranje of rood voor terrorismegevaar, uren wachten voor de douane op vliegvelden…

  En nu gaan enkele moslimorganisaties onderzoeken of er sprake is van islamofobie in NL?

  Misschien kunnen ze ook eens gaan onderzoeken of er sprake is van een kattenfobie onder kanariepietjes? Of een wolvenfobie onder konijnen?

  Hebben deze mensen van NIDA e.d. nou niet door dat hun opstellening in deze – het voor gek verklaren van mensen met een gefundeerde angst – enkel wrevel en weerzin opwekt? Dat NIDA is zo’n ontzettend slechte p.r. voor de islam in NL. NIDA zorgt door haar opstelling voor een verheviging van de polemiek in NL.

  Het wordt tijd voor wat zelfreflectie bij bepaalde groepen. Vraag je serieus eens af waarom mensen bang voor de islam zijn.

 3. Profielbeeld van Wouter
  Wouter

  Waarom krijgen organisaties als Denk en Nida een podium op een website als deze? Deze organisaties kennen zero tolerance tegenover anders denkenden en zijn ronduit discriminerend van aard. Het gebrek aan zelfreflectie van de mensen hierachter is ook weer goed terug te lezen in bovenstaand artikel.

  Het gebrek aan tolerantie van deze organisaties gaat niet alleen op voor mensen buiten hun gemeenschap, maar zelfs voor daarbinnen. Moslims die een eigen geluid laten horen, zoals Aboutaleb en Marcouch, worden met de nek aangekeken door deze heren. Treurige voorbeelden zijn terug te lezen in de modder-gooi-artikelen van NIDA op wijblijvenhier.nl.

  1. Profielbeeld van Caterine Baeten
   Caterine Baeten

   Dag Wouter. Ongeacht wat je van NIDA en DENK zou kunnen vinden; het zijn politieke partijen in Rotterdam. Hun mening vond ik voor dit artikel relevant. Wat niets zegt over mijn standpunt met betrekking tot dit onderwerp. Je bent uiteraard helemaal vrij om het totaal niet eens te zijn met de stellingen/meningen van de heren.

   1. Profielbeeld van Wouter
    Wouter

    Beste Caterine,
    Dank voor je reactie. Inderdaad goed om de meningen van politieke partijen hier in mee te nemen. Mijn verwachting is echter dat de mening van andere politieke partijen genuanceerder zal zijn. Een beeld dat gezien de reacties op dit onderwerp ook goed is om te belichten. Misschien interessant voor deel twee van het twee-luik. :-)

 4. Profielbeeld van Marianne
  Marianne

  Blij dat Vers Beton hier aandacht aan besteedt. Het is een van de grootste onuitgesproken problemen in Rotterdam. En we zijn allemáál verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat moslims in Nederland hun leven kunnen leiden zonder discriminatie.

  1. Profielbeeld van R.Sorensen
   R.Sorensen

   Wat naief. Nergens in deze wereld leven islamitische minderheden in harmonie met anderen. Lees hun inspiratie Hadith en Koran, dan begrijp je het. Actief verzet tegen andersdenkenden (ongelovigen) is een heilige plicht!
   Ik ben overigens alleen verantwoordelijk voor mijn eigen handelen. Als intolerante mensen intolerantie ontmoeten is dat hun eigen fout.
   Ga van de zomer eens met een zomerjurkje door Delfshaven of Zuid lopen en turf hoevaak je gediscrimineerd wordt. Het ergste is dat je het weet en toch nog deze nonsens schrijft!

  2. Profielbeeld van Paul
   Paul

   Waar haal je dat vandaan?!? Denk jij dat een blank, blond, blauwe ogen autochtoon meisje , niet moslims, een baan zou kunnen krijgen in welke islamitische winkel cq instelling? Waarom hebben vrouwen een andere ingang in de moskee? Waarom is een vrouw een betere moslima als ze helemaal niet naar de moskee gaat maar thuis bid? In Rotterdamse Schouwburg, mannen aparte ingang en vrounwen ook. Mannen voorin in de zaal, vrouwen achterin.

   De hoofddoek is cultureel bepaald, heeft niets, maar dan ook helemaal niets met de islam/geloof te maken. Is een man minder moslim als zijn piemel niet verminkt is?

   Geloof is een ideologie net als nazisme! Vrijheid van godsdienst dient zo snel mogelijk uit de grondwet gehaalde te worden.

   Ik ben opgegroeid tussen alleen maar moslims. Van jongs af aan de k-bakkara, k-kaaskop, k-witte aangehoord. Geloof me, de haat tegen blank is enorm en dat is een discriminatie die vele malen groter is en nog steeds niet erkend.

  3. Profielbeeld van J. Taat
   J. Taat

   En dat de niet-moslims weer de vrijheid die wij al 60 jaar hadden wat betreft het kunnen hebben van kritiek op religie, fijne omgang met de homosexuele medemens, echte scheiding tussen kerk en staat ect ook weer terug !!! krijgen. Het is raar dat de islam continu op de voorgrond treedt in het nieuws, progr. kranten etc. en dat je er vervolgens niets over mag zeggen. De dame in de tram vind ik triest, maar een partij als Nida negeert alle doodsbedreigingen van islamitische zijde, Theo vGogh vermoord, cabarettiers, cartoonisten bdreigd. Geen enkel land wil TERUG in de tijd, een geloof dat anno 2016 afvalligen doodt is geen vreedzaam geloof, dat is mentale slavernij, zo’n geloof gijzelt mensen en dat merk je.

 5. Profielbeeld van Marcel
  Marcel

  He David, ik begrijp dat je heel boos bent. Zo boos dat je niet eens meer normaal kan typen. Ga asjeblieft eerst een kop thee of een biertje drinken, kalmeer wat.
  Ik vind het rijtje wat je opsomt, van burqua’s tot stenigingen, nogal, hoe zal ik het zeggen, essentialistisch. Mensen doodgooien met stenen is kut. Moet ik daarom bang zijn voor de overbuurman die op vrijdagmiddag naar de moskee gaat?
  Vrouwen besnijden is ook best wel kut. Moet ik daarom heel boos worden als er verderop in de wijk een moskee gebouwd wordt?
  De opstelling van Erdogan is ronduit hilarisch, ware het niet dat veel mensen zijn leiderschap volgen. Maar ik begrijp nog steeds niet waarom ik bang zou moeten zijn voor een vrouw met een hoofddoek. Of een man met een hoofddoek, for that matter. Laat staan waarom ik háár (of hem) de schuld zou moeten geven van wachtrijen op het vliegveld.

  Wellicht kunnen we het met elkaar eens zijn dat er een hoop angst is voor de islam. Maar om elke moslim met een mening verantwoordelijk te houden voor die angst, gaat mij toch wat ver.

  1. Profielbeeld van David
   David

   Ja, we zijn het erover eens dat er een hoop angst is voor de islam. Die hebben ze ‘islamofobie’ genoemd. ‘Islam-angst’.

   Ik vind het een prachtige term. Sluit perfect aan bij wat er in NL heerst, en wat er eigenlijk in vele andere delen van de wereld heerst: angst voor de islam.

   Het schijnt dat vooral ook in islamitische landen zelf zeer veel islamofobie heerst. Vooral onder vrouwen, homo’s en anders gelovigen ter plaatse.

   Nou denken veel mensen, als ze over een fobie horen: “Hoe komt het en wat doen we er aan?” Niet NIDA c.s.. Die beperken het islamofobie-frame eerst tot die 174 incidenten (waarvan nog maar de vraag is of die allemaal samenhangen met islam) en gaan straal voorbij aan de oorzaak en aan de andere verschijningsvormen van islamofobie.

   Want er zijn vele verschijningsvormen van islamofobie. Ook veel incidentloze. Zo schijnen mensen vaak koude rillingen te krijgen van de Arabische taal (oproep tot gebed e.d.). Of mensen kijken bang om zich heen als iemand ‘Allah Akhbar!’ roept op een drukke plaats. Of mensen zitten niet zo lekker in het vliegtuig wanneer er drie moslimmannen voor hen zitten met lange baarden en navenante kleding.

   Daar moeten we het ook over eens zijn: dat dit soort angsten bij mensen bestaan. Je leest er regelmatig over. Dus die islamofobie is reeel. En die blijkt niet (enkel) uit die 174 incidenten, maar die fobie is er vaak ook in stilte, in stille angst. In een koude rilling.

   En als je nou onderzoek wilt gaan doen naar deze islomofobie, dan moet je dat soort verschijningsvormen ook in kaart brengen. Dan ga je van deur tot deur met een vragenlijst en vraag je mensen welk gevoel ze hebben bij de islam. Vragen zoals “Voelt u zich prettig als iemand ‘Allah Akhbar!’ roept op een drukke straat?” Of “Hebt u aangename associaties bij mannen in gewaden, met lange zwarte baarden die binnensmonds gebeden prevelen in het Arabisch?”

   Dat zijn vragen waarmee je een fobie in kaart brengt. Zo doen ze dat ook met spinnen, grote hoogten, en andere angsten.

   En heb je dat eenmaal in kaart gebracht, dan ga je je afvragen waar die angst toch in ’s hemelsnaam vandaan komt. En daarover heb ik wel zo mijn gedachten…

 6. Profielbeeld van R.Sorensen
  R.Sorensen

  Islamofobie is een totaal verkeerd woord.Fobie is een irreële angst.
  De angst voor de Islam is heel logisch. Kijk naar de discrepantie tussen daad en woord. Kijk naar de leefregels in Islamitische landen. Kijk naar de percentages criminaliteit.
  Dit artikeltje is dus volslagen belachelijk.
  Kijk naar de bronnen. Ze hebben allemaal een duidelijke financiële reden om de fictie islamofobie staande te houden.
  Kom er nog op terug, want ik kan iets dat de meeste islamieten en nog erger de islamofielen niet verwachten: lezen! Ik heb hun bronnen gelezen en ik wil helemaal niets te maken hebben met mensen, die denken en handelen in de geest van de Koran. Google de naam van hun grote voorbeeld, de meest voortreffelijke mens ooit. Dan weet je toch genoeg!

  Nog iets. Mag ik een stukje over Jehovafobie schrijven? Bronnen haal ik wel bij de mensen die langs de deur komen.

  1. Profielbeeld van Caterine Baeten
   Caterine Baeten

   Beste heer Sorensen,

   Het onderwerp ‘islam in Nederland’ kan inderdaad op verschillende manieren belicht worden. En ik begrijp dat er inderdaad een discussie is omtrent het begrip ‘islamofobie’. Daar kom ik in deel 2 op terug.

   De presentatie van het rapport is voor dit artikel nu als uitgangspunt genomen. Het gaat er dus om dat gewone burgers op een vervelende manier fysiek of verbaal bejegend worden vanwege hun geloofsovertuiging. U vind dat, dat moet kunnen?

   1. Profielbeeld van R.Sörensen
    R.Sörensen

    Geachte mevrouw Baeten

    Uw veronderstelling dat ik “schelden i.v.m. religieuze overtuiging goed zou vinden is een goedkope truck”
    Ik vind schelden altijd een teken van zwakte. In de praktijk heb ik dat altijd meegemaakt met islamofielen en sommige moslims.
    Ieder debat c.q. discussie, c.q. dispuut, c.q. polemiek eindigde in schelden. Ik kan u honderden voorbeelden geven. In feite is het word islamofobie ook een scheldwoord , omdat het verwijst naar irrationaliteit van betrokkenen.

    Ik ben van gematigd social democraat (lid zelfs van jeweetwel) tot zeer kritisch islamvolger geworden.
    De redenen zijn de wijze van omgang met medemenden die ik vanuit moslims hoek ervaren heb. Ik bemerkte de discriminatoire instelling bij leerlingen, ouders en imams. Daarna ben ik me gaan verdiepen in de bronnen, zoals dat in onze Westerse beschaving gebruikelijk is. Voila.

    Even iets voor uw schooling (ben en blijf schoolmeester)
    Ik lees veel in het NT. Inspiratiebron en daar las ik dit. Niets nieuws onder de zon, zoals iedere historicus zal weten.

    MATTHEUS 7

    1 Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.

    2 Want met welk oordeel gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden; en met welke mate gij meet, zal u wedergemeten worden.

    3 En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?

    4 Of, hoe zult gij tot uw broeder zeggen: Laat toe, dat ik den splinter uit uw oog uitdoe; en zie, er is een balk in uw oog?

    5 Gij geveinsde! werp eerst den balk uit uw oog, en dan zult gij bezien, om den splinter uit uws broeders oog uit te doen.

    mail u dit door aan uw bronnen?
    Geveinsde mag u ook vertalen met huichelaar. Iets voor de directeur van een antidiscriminatie bureau, die geweldadige antifascisten steunt?

    O ja, wilt u zich ook in de belangrijkste bron van de Islam verdiepen, koop dan een exemplar met een woorden register. wel zo makkelijk. Zoek eens bij : Ongelovigen, vrouwen, Joden, veelgodenaanbidders.

 7. Profielbeeld van Frank Fabian van Keeren
  Frank Fabian van Keeren

  Volgens mij lopen hier twee dingen door elkaar. Het is natuurlijk ieders goed recht om bang te zijn voor moslims, al dan niet terecht. Ieder mens gaat over zijn eigen angsten (al dan niet bewust). In die zin is het woord fobie misschien ook wat ongelukkig.

  Maar het is niemands recht om anderen, wie dan ook en om wat voor reden dan ook, fysiek te bedreigen, geweld aan te doen, hun eigendommen te beschadigen of te discrimineren. Dààr gaat dit artikel over. Bovenstaande tirades ten aanzien van de Islam doen dus in het geheel niet terzake. Je blijft gewoon met je fikken van een ander af!

  En dan nog een korte reactie op het stukje over Jehova’s getuigen dat dhr. Sörensen graag zou schrijven: niemand houdt u tegen. Wel wil ik dan graag meegeven dat ik meer dan twintig jaar in een straat woonde met een gezin Jehova’s getuigen en dat waren misschien wel de aardigste en meest tolerante mensen uit de buurt. Iets om in overweging te nemen als u ook op dit onderwerp weer aan het generaliseren slaat over een minderheid die een haatdragende religie aanhangt met een boek vol intolerante passages.

  1. Profielbeeld van David
   David

   Je 2e alinea: Daar gaat dit artikel dus nu juist niet over. Het is immers NIDA c.s. die incidenten – waar ieder wel denkend mens van vindt dat ze niet door de beugel kunnen – in breder verband trekt: islamofobie-verband.

   Dit zijn niet zomaar incidenten, dit zijn incidenten tegen de islam! Veroorzaakt door islamofobie!

   Dus NIDA c.s. plaatsen het in een islam-frame. Wel, dan is het direct de taak van NIDA om de desbetreffende fobie te verklaren.

   Dus NIDA c.s.: Waarom denken jullie dat er bij sommige mensen angst voor de islam heerst?

   En NIDA, ervan uitgaande dat islamofobie zich niet altijd uit in incidenten zoals die genoemde 174, maar mensen juist vaak in stilte lijden aan deze fobie zonder incidenten te vroorzaken: Wat is jullie voorstel om tegen de fobie te ondernemen? Welke remedie zien jullie voor deze fobie? Hoe kunnen we mensen van deze vreselijke fobie verlossen?

 8. Profielbeeld van Alex
  Alex

  Interessant dat NIDA het voorval met de vrouw die’zonder aanleiding’ werd uitgescholden en geslagen doet aanhalen als voorbeeld. Een groot verdraaid/verzonnen lariekoek verhaal.

  Door het aanhalen van dit voorbeeld wordt het artikel vwb NIDA een stuk minder geloofwaardig. Verhalen verdraaien voor politiek gewin…

 9. Profielbeeld van Gerardus
  Gerardus

  Podium geven is prima, maar een tegengeluid is wat er bij journalistiek hoort. Wederom faalt Vers Beton hier in. Probeer toch eens uit dat politiek correcte hoekje te stappen, jullie kunnen beter dan bijvoorbeeld een Joop.nl.

  Natuurlijk hebben NIDA en DENK bestaansrecht, maar snap dat het bij het gros van de Nederlands onverkoopbaar is als een politieke partij die de Armeense genocide ontkent in gemeenteraad of Tweede Kamer komt.

  1. Profielbeeld van Caterine Baeten
   Caterine Baeten

   Beste Gerardus. Bovenaan het artikel staat vermeld dat dit deel 1 is van een tweeluik. Volop mogelijkheden dus nog voor een ander geluid. Anderzijds wordt er in andere media met grote regelmaat kritisch geschreven over de islam/ islamitische gemeenschap. Dat is prima. Maar daarom wilde ik nu de nadruk leggen op wat de islamitische gemeenschap zelf vindt. Daar mag u natuurlijk van alles van vinden.

   NIDA en DENK zijn partijen die ook een geluid vertegenwoordigen van een deel van de Rotterdamse bevolking. Dus wanneer het relevant is, vragen wij naar hun mening ongeacht wat ik van hen vind. Voor dit artikel vond ik relevant om hen te quoten. Natuurlijk is dit onderwerp op verschillende manieren te belichten, dus er zijn mogelijkheden genoeg voor in de toekomst.

 10. Profielbeeld van John C
  John C

  Beste mensen,
  Bekijk iedere godsdienst nou eens als een vorm van normenstelsel, waarbij de ceremonie bewust in stand wordt gehouden door clericale en militaire machthebbers als een medium om hun volgelingen te beïnvloeden hun al dan niet ellendige levensomstandigheden te aanvaarden ten voordele van diezelfde machthebbers. Feodale en achterhaalde ideeën van hen die leiding geven?
  In mijn optiek, ja.
  Door hen wordt de fobie gevoed.

 11. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  https://www.youtube.com/embed/gJKHrLEvApU

  Grijze wolven zijn de Turkse fascisten. Google het maar.
  Vraag me af of “geveinsde” C.T. aangifte gedaan heeft ?
  Als je n.l. kijkende naar deze demonstratie zou roepen : “Doe dat in Ankara of je elders in zo te zien je eigen land” word je door die geveinsde voor racist of islamofoob uitgescholden.

  Nog iets heel anders . Als RADAR een toename ziet van racisme en islamofobie, dan heeft die club haar totale nutteloosheid toch bewezen? Miljoenen aan subsidie (wat verdient of liever krijgt C.T. aan salaris van die instelling?) jaren waarschuwen, vervolgen en vooral “scholen”en wat is het resultaat. Precies het tegenovergestelde. Opgesodemieterd met die club dus ( heel af en toe word ook ik wel eens boos.)

 12. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Benieuwd naar het onderzoek maar dan andersom! Men moet echt helemaal niets hebben van de westerse normen en waarden. De anti-blank beweging is steeds groter aan het worden. Maar ja, als blanke mag je niets zeggen volgens velen.

  Heb je ooit weleens één niet moslim bij een een zaak gezien waar de eigenaars moslims zijn? Ooit een donker niet islamitisch meisje bij de Turkjse slager gezien? Vrouwelijke imam?

  Hoe komt het dat je van Chinezen, en die zijn slecht geintegreerd, geen ‘last’ hebt? Heel simpel, zit niet in het aard van het beestje. Er zijn tig geloven, één is zeer nadrukkelijk aanwezig en aan het opdringen. Mes snijd aan twee kanten, men zou eens vaker in de spiegel moeten kijken!

  Geloof heeft haar langste tijd gehad en er dient een verdere veel striktere scheiding van kerk en staat doorgevoerd moeten worden, voordat geloof weer een te veel macht krijgt. Geen geloofspartijen meer, geen subsidie en geloofsinstellingen, geen geloofsscholen!

 13. Profielbeeld van Karin
  Karin

  En na het geklaag ad nauseam, zullen we toch tot een oplossing moeten komen.

  Columnist en Moslim @MaajidNawaz doet vandaag een voorzet die op een tegeltje zou moeten staan op de WC’s van SPIOR, DENK en NIDA:

  “The first step to our emancipation as Muslims, is to stop always playing the victim:
  Stop playing victim cry-bullies and try contributing positively against rising extremism, for once in your lives”

  1. Profielbeeld van R.Sorensen
   R.Sorensen

   Mooie spreuk, maar de beroepsmoslims zullen zich met hand en tand of beter met Kalasnikov en bomgordel verzetten tegen deze instelling en hem afdoen als niet islamitisch dus gevaarlijk.
   Gevolg voor gematigden uitstoting, bedreiging van familieleden en sympathisanten. Aanklacht: Aanpassen aan de Westerse samenleving, die wel goed is voor bijstand,huisvesting en zelfs bescherming. Gekanaliseerde ondankbaarheid !

 14. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Anno 2016 in Rotterdam, bij een bijeenkomst van DENK en NIDA, vrouwen aparte ingang, mannen aparte ingang, vrouwen zitten gescheiden van mannen, in de schouwburg zelfs achterin. Ik maar denken dat de vrouw gelijk is. Hoor je ze niet over.

 15. Profielbeeld van R.Sorensen
  R.Sorensen

  Ik blijf maar wachten op deel twee.
  Dat gaat waarschijnlijk over de mensen die twee paspoorten hebben.
  Een van ons land en een van een ondemocratisch land.
  Hun kritiek richt zich voor 110% op het democratische land, dat ze alle kans geeft hun irreële kritiek te spuien.

  1. Profielbeeld van Caterine Baeten
   Caterine Baeten

   Daar gaat deel twee absoluut niet over. Ik begrijp ook niet waar u die gedachte vandaan haalt. Uw aversie tegenover de islam is duidelijk. Zou u ook inhoudelijk willen reageren (dus waar het artikel écht over gaat) in plaats van random kritiek op de islam uiten? Dan blijft de discussie mbt dit artikel relevant.

   1. Profielbeeld van R.Sorensen
    R.Sorensen

    Ga u nu al bepalen waarop kritiek kan en mag worden geleverd? Leer lezen,ik ben begonnen met het( beredeneerd) bekritiseren van de titel en de bronnen.
    Daarna is de bedenkelijke inhoud in feite irrelevant.
    Alle door uw bronnen geleverde ” feiten” kunnen niet worden gefalsificeerd.
    Tendentieuze lariekoek ( wat netjes gezegd) van beroepsmoslims, die kritiekloos wordt overgeschreven door een ziende blinde.

    Maar ik ben benieuwd naar deel 2 .

 16. Profielbeeld van Karin
  Karin

  haha, meneer Sorensen, denk om uw hart. Op Twitter was u allang uitgemaakt voor een extreemrechtse, Islamofobische, racistische fascist, Caterine drukt zich zeer fatsoenlijk uit en ik twijfel niet aan haar goede intenties.

  Vers Beton is de huiskamer van zelfbenoemde slachtoffers (en helper whitey’s) . Die net als de ongelovigen onder ons alle vrijheden en alles wat ze hebben bereikt te danken hebben aan de samenleving waar ze op spugen. Maar toch, er wordt niet of nauwelijks gemodereerd, dat moet u VB nageven.

  1. Profielbeeld van R.Sorensen
   R.Sorensen

   Je hebt gelijk Karin. Mijn impulsiviteit is de reden, dat ik niet Twitter etc. Ziende blinde gaat te ver en ik zal me verontschuldigen.
   Ik erger me nu eenmaal te pletter aan al die mensen, die zich erop voorstaan extreem rechts te bestrijden en die voortdurend de verkeerde kant uit kijken en zwijgen c.q. vergoeilijken als dat extreem rechts zich heel openlijk manifesteert binnen voor hen onverdachte kringen.
   Ik proef die teneur in dit stukje vandaar.

 17. Profielbeeld van henry koster
  henry koster

  lieve reageerders, ik kom niet zo vaak meer op versbeton vandaar ook mijn laten reactie…

  even zonder hoofdletters, interpuncties en vast een paar typefouten maar dat boeit mij niet zo veel.
  weet je wat mij nou altijd zo ergert van dit soort wij-van-wc-eend onderzoekjes is dat er bitter weinig naar zichzelf gekeken wordt.

  even een paar kleine ervaringen vanuit Delfsgaza waar ik mee mag doen met de over het algemeen zeer linkse feestcommissie.

  In 2010 ben ik weer in Delfsgaza komen wonen. Over het algemeen gaat het lekker. Over en weer groeten wij elkaar en maken praatjes over koetjes en kalfjes en het weer en ik het bere veel respect hoe mijn gematigd salafistische buurman twee prachtige en nette kinderen weet groot te brengen in deze nog steeds, achterstandsbuurt.

  Ik ga redelijk vriendschappelijk om met mijn Turkse buren, na de eerste kennismaking waar allereerst werd gevraagd hoe veel mijn huis had gekost en hoeveel ik per maand verdiende, waarop ik antwoordde, “vraag voor een knaak een uittreksel aan bij het kadaster en je weet het en ik werk op Zestienhoven bij de luchtverkeersleiding. ” natuurlijk allebei onwaarheden wat niet zo netjes is net als de vragen van de buren maar ik begrijp dat dit wel vaker gebeurt. Het zijn net Nederlanders die lieft alles net iets beter hebben als de ander maar mijn hart gaat echt naar hun uit. Ik durf te zeggen dat ik voorzichtig ook wel van ze houd. Het zijn goede en hardwerkende mensen. We zijn het niet altijd met elkaar eens maar dat heb ik ook met de hoogopgeleide Nederlandse inmtellectueel aan de andere kant die mij vast een onbehouwen boer vind en ik haar een ietwat over het paard getilde liberaal maar goed we leven in vrede en we accepteren elkaars verschillen en tekortkomingen ECHTER

  Ik maak ook genoeg mee in deze buurt waar je sokken van afzakken. Mijn kinderen die op de door islamitische overheerste basisschool die in het begin werden uitgemaakt voor duivels omdat ze geen moslims zijn. En kinderachtige grappen (tsja wat verwacht je van een 4de groeper) die zegt ik ben moSLIM en jij bent christenDOM… ha ha

  Was het echter maar zo onschuldig want de appel valt niet ver van de boom. Ik zit 2 van de 5 ochtenden in de aula koffie te drinken als enige man tussen ca. 60 meestal gesluierde dames. Ik heb daar helemaal geen moeite mee, de meesten van hen ook niet maar je vangt wel eens wat op.

  Zoals een keer dat een Turkse dame mij wist te vertellen dat die Joden, daar moeten we voor oppassen en dat die Zionisten hun kinderen vermalen in het brood huh hoor ik dat goed?? vermalen in het brood en dat komt uit de mond van een volwassen vrouw? Sindsdien als Israel gezinde christen loop ik soms demonstratief of zelfs provocatief met mijn Israel speldje rond, zijn ze helemaal gek geworden?.

  Maar goed goddank is het grootste deel redelijk normaal in hun denken maar een anti christelijk en anti semitisch sentiment is zeker aanwezig en al spreekt het gross zich niet uit je proef dat het in de lucht hangt. Men praat wel met je uit beleefdheid maar kijken je toch argwanend aan wanneer je de kindervermaler uit je zak zult halen?

  Ook moet gezegd worden dat het slechts enkelen zijn die zo extreem denken (geloof ik) en vooral vanaf salafistische hoek, tsja ik bewonder eerlijk waar dat deze mensen net als in Iowa redelijk terug willen naar de core want laten we wel wezen in ben ook heel principieel en condervatief, vind een hoop maar heb moeten leren mijn vijanden lief te hebben en goed te zijn voor mijn vervolgers.

  concluderend het zou Spior sieren om ook eens te onderzoeken naar fobien van moslims naar al het andere… Nochtans ik woon er naar tevredenheid, ik kom op en ben er voor mijn naaste want ik herken maar al te goed ook wel dat de moslims met argwanen worden aangekeken

  ik las van de week een stukje over een moslim vrouw die er van baalde eerst gezien te worden als moslim en daarna pas als mens…. ik zou zeggen eens en dito

 18. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Waar blijft deel 2?
  Ik heb zelf een stuk geschreven over discriminatie als Maatschappijleer oud docent Bestuursacademie tegenwoordig Haagse bBestuursschool (HBO) dat kapot geredigeerd werd en daarom dor me werd teruggetrokken.
  Misschien waag ik nog een poging, want ik word geconfronteerd met ergerlijk negeren van artikel 1 van onze grondwet.

 19. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Wanneer krijg je hier net als op andere sites LR !!! de kans fouten te corrigeren?

  1. Profielbeeld van Henry Koster
   Henry Koster

   niet Ronald, het erge is dat iemand zich als ook als u kan voordoen en geqoon iets kan posten…

Reageren is voorbehouden aan Vers Beton-supporters. Meld je hier aan als supporter of log in.