Advertentie

VB_banner_1456x80_2
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Deze maand heeft Ferrie keuzestress.

ookleuk_ikrotterdam
Beeld door: beeld: Ferry van Steijn - IkRotterdam

Stel: je wilt deze maand naar een festival of evenement. Dat wordt keuzekramp. Het aanbod in de stad is namelijk zó overweldigend dat selectie een bijna bovenmenselijke inspanning vergt.
Zelfs in de niche is het dringen. In het genre ‘geheime plekken’ strijden verborgen tuinen, daken en galeries om de gunst van de bezoeker. Zichzelf respecterende architectuurliefhebbers gaan naar de IABR, maar mogen ook ZigZagCity en de Dag van de Architectuur niet missen. Onder het motto ‘verrassende onbekende buurten’ schreeuwen het Wijnhavengebied, Charlois en het Zomerhofkwartier om aandacht.
Ook Rotterdammers met zéér specialistische interesses draaien overuren. Neem bijvoorbeeld de leden van de categorie ‘Hillegersbergse netwerker/sportfanaat’. Zij moeten hun tijd en aandacht verdelen tussen het CHIO, Zomeravondhockey en het Rotterdam-The Hague Airport toernooi op tennisclub Lommerrijk.

Ik vind alles interessant en heb het zwaar. Zelfs als ik me beperk tot mijn twee lievelingshobby’s, te weten zwemmen en hondjes, is 80 procent van de weekenden al volgeboekt. Ik wil namelijk minimaal vier keer van The Big Slide afglijden, en moet met Rotterdam Swim over de Maas crawlen. En wat mijn liefde voor harige viervoeters betreft: geloof het of niet, maar er vinden in juni twee hondenfestivals plaats, één in Charlois en één op de West-Kruiskade.
Intussen word ik kritisch gadegeslagen door acht enorme wederopbouwbaby’s. Hun anders zo aandoenlijke fluoriserende snuitjes staan in een strakke, argwanende frons. Mijn onvermogen om ‘de stad te vieren’ bevalt hen allerminst. ‘Lapzwans!’ sissen ze me toe. ‘Generaties hebben zich in het zweet gewerkt om de stad op te bouwen, en jij zwelgt in lamlendige besluiteloosheid.’
Deze sociale druk kan ik niet aan. Dus creëer ik deze zomer mijn eigen privéfestival. Ik wandel met de hond over de Lloydpier, neem een duik in de Coolhaven, en drink een biertje bij De Oude Sluis. Ik noem het: vier je eigen buurt.

Voordat je verder leest...

Jij kan dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij de support van onze lezers die zo onafhankelijke journalistiek over Rotterdam mogelijk maken. Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ferrie

Ferrie Weeda

Ferrie Weeda (1977) studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Ferrie houdt van publiek en van de stad. Hij is voorzitter van BuurtBestuurt Coolhaveneiland. Als stadsgids en schrijver deelt hij zijn betrokken en bevlogen verhalen over geschiedenis, samenleving en cultuur. Gerrit, Ferries jack-russell uit Tiel, is vernoemd naar Erasmus.

✉ ferrie@versbeton.nl

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.