Kunst & Cultuur1 juni 2016

Festivalstress

Column

Vers Beton schrijft iedere maand een column voor de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Deze maand heeft Ferrie keuzestress.

Beeld: Ferry van Steijn - IkRotterdam

Stel: je wilt deze maand naar een festival of evenement. Dat wordt keuzekramp. Het aanbod in de stad is namelijk zó overweldigend dat selectie een bijna bovenmenselijke inspanning vergt.

Zelfs in de niche is het dringen. In het genre ‘geheime plekken’ strijden verborgen tuinen, daken en galeries om de gunst van de bezoeker. Zichzelf respecterende architectuurliefhebbers gaan naar de IABR, maar mogen ook ZigZagCity en de Dag van de Architectuur niet missen. Onder het motto ‘verrassende onbekende buurten’ schreeuwen het Wijnhavengebied, Charlois en het Zomerhofkwartier om aandacht.

Ook Rotterdammers met zéér specialistische interesses draaien overuren. Neem bijvoorbeeld de leden van de categorie ‘Hillegersbergse netwerker/sportfanaat’. Zij moeten hun tijd en aandacht verdelen tussen het CHIO, Zomeravondhockey en het Rotterdam-The Hague Airport toernooi op tennisclub Lommerrijk.

Geloof het of niet, maar er vinden in juni twee hondenfestivals plaats

Ik vind alles interessant en heb het zwaar. Zelfs als ik me beperk tot mijn twee lievelingshobby’s, te weten zwemmen en hondjes, is 80 procent van de weekenden al volgeboekt. Ik wil namelijk minimaal vier keer van The Big Slide afglijden, en moet met Rotterdam Swim over de Maas crawlen. En wat mijn liefde voor harige viervoeters betreft: geloof het of niet, maar er vinden in juni twee hondenfestivals plaats, één in Charlois en één op de West-Kruiskade.

Intussen word ik kritisch gadegeslagen door acht enorme wederopbouwbaby’s. Hun anders zo aandoenlijke fluoriserende snuitjes staan in een strakke, argwanende frons. Mijn onvermogen om ‘de stad te vieren’ bevalt hen allerminst. ‘Lapzwans!’ sissen ze me toe. ‘Generaties hebben zich in het zweet gewerkt om de stad op te bouwen, en jij zwelgt in lamlendige besluiteloosheid.’

Deze sociale druk kan ik niet aan. Dus creëer ik deze zomer mijn eigen privéfestival. Ik wandel met de hond over de Lloydpier, neem een duik in de Coolhaven, en drink een biertje bij De Oude Sluis. Ik noem het: vier je eigen buurt.

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:buurt, festivals, Rotterdam viert de stad! en uitagenda

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *