Advertentie

Pionect top banner_V2
Voor de harddenkende Rotterdammer

De poppenkast op het Binnenwegplein is voor de derde keer uit het Cultuurplan geschrapt. Poppenspeler Wim Noordegraaf is het zat. Hij blikt voor Vers Beton terug op het ontstaan van ‘zijn’ poppenkast en doet een dringende oproep aan de gemeente: “Houd de poppenkast open!”

PPK beginjaren 3 (2)
Beeld door: beeld: persoonlijk archief Wim Noordegraaf

In 1972 werd ik poppenspeler, ondanks de wijze raad van Gerard Remmert, een voorganger. “Doe het niet Noordegraaf”, waarschuwde hij, “er is geen droog brood in te verdienen.” Toch heb ik inmiddels drie poppenkasten versleten, duizenden voorstellingen gespeeld en ben ik koning in mijn eigen koninkrijk. Rijk werd ik niet, maar wel gelukkig.
Het idee voor de huidige poppenkast ontstond in 1978. Na een paar keer te zijn omgewaaid op het Schouwburgplein leek het me tijd voor iets stevigers. Ik bedacht de ‘Gewapend Betonnen Poppenkast’. Samen met enkele andere poppenspelers gingen we op zoek naar financiering van een vaste behuizing, midden in de stad.
Het waren andere tijden: de Rotterdamse Kunststichting (RKS) zat nog in een bouwkeet in het Hertenkamp op de hoek van Kruisplein en Weena. De grote jongens waren nog losbollen met leren jekkies: Hugo Bongers, George Lawson, Kees Weeda, Eddy Geerlings en Coos Rijsdijk. Ik had de wind mee. Burgemeester van der Louw vierde Binnenstadsdag en ik mocht het plan toelichten tijdens een talkshow in de hal van het Stadhuis.

Cadeau aan de stad

Ton van Hoorn van de RKS schreef daarop een prijsvraag uit voor het ontwerp van de eerste Gewapend Betonnen Poppenkast ter wereld. Naar goed gebruik werd het ontwerp van de tweede prijswinnaar (Jan Weeda) bekroond. Het winnende ontwerp werd feestelijk gepresenteerd in de hal onder de twee torens aan het Marconiplein. Maar geld om te bouwen was er nog steeds niet. Ton van Hoorn knikte me bemoedigend toe: “Komt goed”.
In juni 1979 stond ik met mijn poppenkast op een jaarmarkt in Westerbork (Drenthe). Van het thuisfront hoorde ik dat ik de AMRO Bank aan de Coolsingel moest bellen. Het was bloedheet in de glazen telefooncel in Westerbork. Directeur Koole van de AMRO vertelde mij persoonlijk dat de poppenkast gebouwd kon worden naast zijn bank, op het Binnenwegplein. Het was een cadeau aan de stad in het kader van de eenprocentsregeling (die bepaalde dat één procent van de bouwkosten aan kunst gespendeerd moest worden). Juichend reed ik met mijn bus terug van Drenthe naar Rotterdam.

Vier Rotterdamse poppenspelers hebben vanaf 1980 met veel plezier gespeeld op het Binnenwegplein. Een ieder had zijn eigen eenmanszaak waarmee door het hele land werd gespeeld. Daarnaast runden we samen de poppenkast in de binnenstad, aanvankelijk in het prijswinnende houten gebouwtje en daarna in de huidige glazen driehoek.
We waren straatartiesten, afhankelijk van het weer voor het succes van onze voorstellingen. Rijk werden we niet van de vrijwillige bijdragen van het publiek. Maar gelukkig was er subsidie. De gemeente kreeg steeds meer aandacht voor ‘verlevendiging van de binnenstad’. Toen de RKS werd opgevolgd door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) begonnen de problemen. De kunstbobo’s schrapten de poppenkast elke vier jaar uit het Cultuurplan. Altijd werd er waardering uitgesproken voor de poppenkast op het Binnenwegplein. Maar met de poppenspelers was volgens de RRKC steeds van alles mis. Soms was de visie onvoldoende. Soms rammelde de onderbouwing. Dan was de kwaliteit van de aanvraag onder de maat. En de laatste keer werd gebrek aan ambitie en innovatie geconstateerd.

Kunstbobo's

Ook dit jaar was het weer prijs. Op 1 juni werd ik om 7.50 uur ’s ochtends gebeld. Subsidie ingetrokken – einde poppenkast. We hadden weer zo ons best gedaan. Zo mooi mogelijk gespeeld, ook bij windkracht 10, tussen de regenbuien door. We hadden weer een prachtige aanvraag ingediend met de bekende ingrediënten: kinderen en theater, verlevendiging van de binnenstad, de poppenkast als traditioneel volkstheater etc.
Wij poppenspelers zijn niet erg veranderd. Hooguit beter geworden, want in ons vak tellen de vlieguren. Het publiek is ook niet veranderd. Nog steeds een doorsnee van de bevolking. Veel trouwe klantjes die afhaken als ze wat ouder worden. Veel grootouders die met hun kleinkinderen komen. Het plein is ook nog steeds het zelfde. Nou ja: Termeulen weg, Jungerhans weg, Riksbioscoop weg en het City Informatiecentrum is er ook weer vandoor. De harde oostenwind is gebleven. We zijn de AMRO nog steeds dankbaar voor ons plekje in de stad. Maar het waait er wel een beetje. Toch zijn we van ons tochtgat gaan houden.
Wat wel veranderd is, zijn zij die adviseren over ‘Kunst’. Ook nu weer kwamen de kunstbobo’s tot de verrassende ontdekking: poppenkast is leuk, maar geen kunst. Zelfs als vorm van lage kunst worden we niet gepruimd. Pech voor ons en voor het jonge publiek. Als de poppenkast is opgehoepeld, komt er weer 27.000 euro vrij voor echte, innovatieve kunst.

Petitie

Inmiddels halen we weer handtekeningen op. Het lessenaartje van vier jaar geleden hangt opnieuw aan de poppenkast en ook online kan getekend worden. Met de moed der wanhoop zijn we begonnen aan een brief aan de wethouder. Waarin we hem redenen geven om het advies naast zich neer te leggen. Maar ook opmerken dat het niet zo innovatief is van de kunstbobo’s om ons elke vier jaar met dezelfde argumenten de grond in te boren. Dat het advies van de RRKC dit keer op de grens zit van belediging en leeftijdsdiscriminatie.
Als alles toch misloopt zeg ik: bedankt gemeente Rotterdam, ook namens het publiek, voor de 36 heerlijke jaren op het Binnenwegplein.

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

3056790882_3ea81b728e_o

Wim Noordegraaf

Wim Noordegraaf is poppenspeler en woont in het Zelfbeheercomplex Teilingerstraat. Hij wil dat graag zo houden en wantrouwt de afdeling Vastgoed van de gemeente Rotterdam.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Agnes Claessens
  Agnes Claessens

  De poppenkast ga je toch niet sluiten??? Dat kan je niet maken!!!!
  Nee, deze moet blijven!!! Waar vind je nu zo iets? Alleen bij ons volgens mij!

 2. Profielbeeld van Andries van Wijngaarden
  Andries van Wijngaarden

  beste WIM en collegas

  In het verleden heb ik jullie werk steeds gesteund
  het is een schande dat dit steeds opnieuw weer ter discussie moet komen ,
  dit is een basis voorziening in onze mooie stad , dat moet behouden worden !
  daarom nogmaals ondersteuning ,Ik ben het geheel eens met vorige spreker PAUL

 3. Profielbeeld van Petra
  Petra

  bezuinigen op de poppenkast. Daar kan ik volledig niet bij. De uitgave hieraan is van zo veel meerwaarde voor de Rotterdammers. Kinderen verheugen zich op een bezoek aan de binnenstad met hun ouders, als er een bezoekje aan de poppenkast wordt ingepland. Toegankelijk voor iedereen. Een laagdrempelig stukje cultuur en onderwijs. Is dit daadwerkelijk vanuit bezuiniging nodig, of staat het de ambities voor de Coolsingel in de weg?

 4. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Het meest achterlijke idee ooit, of sterker nog, 2 achterlijke ideeen hebben bij elkaar 8 miljoen gekregen. Ik heb het over de gebakken Luchtsingel en golfslagbad voor surfen. Als men realistischer had geweest, had men geen 4 miljoen gegeven. Liever de poppenkast behouden dan die golfslagbad, die er waarschijnlijk niet eens gaat komen!

 5. Profielbeeld van Bernard Weiss
  Bernard Weiss

  Hoe haalt zo’n stuk wethouder het in z’n hoofd om zoiets moois, leuks en liefs af te willen schaffen? En daarmee in te gaan tegen dringende adviezen van één van Nederlands meest vermaarde wetenschappers: Oom Ben, jeugdgoog te Blaricum?

  Laat ik er op wijzen dat de helft van het budget nu al teveel wordt betaald aan de gemeentesecretaris…. Die we misschien beter kunnen bestempelen als de Gemeenste Secretaris, een leuk typetje voor één van de poppekasteurs.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

Logo_giraffe_01_600x500