Voor de harddenkende Rotterdammer

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis. Wie kwamen hier aan en hoe maakten zij van Rotterdam hun thuis? Fotograaf Peter de Krom en journalist Dore van Duivenbode tonen hoe immigranten, repatrianten en vluchtelingen zich in de stad hebben geworteld. Deel 3: In transit

‘Delfshaven is het walhalla van de Kaapverdianen. Vroeger woonde heel mijn familie daar. Mijn oudere broer en zus namen mij op sleeptouw. Thuis werd Kaapverdiaans gesproken.’
‘Een paar jaar later woonde ik in Crooswijk. Daar zijn mijn twee jongens geboren en gingen ze naar de basisschool. Op een dag kwamen ze thuis en spraken ze straattaal. Ze waren een jaar of acht en zaten in een klas met één Nederlands jongetje, de rest was Marokkaans. Ze gingen Marokkaanse woorden gebruiken en spraken alles uit met een ‘sshhh’. ‘Oké, stop’, zei ik. ‘Dit gaat niet goed.’ De straattaal vond ik niet erg, wel de uitspraak. Ik heb de nadelen van mijn kleur ondervonden en weet dat wanneer je netjes praat, je daar nooit op kan worden aangesproken. We gingen oefenen. Corrigeren, ABN en ar-ti-cu-le-ren.’

‘Ik ben in Nederland geboren en getogen, maar weet niet of het mijn thuis is. Wanneer mijn kinderen op straat lopen, worden zij als risicogroep gezien. Ze worden er altijd uitgepikt. Eén van hen was slachtoffer was etnische profilering en zat onschuldig vast. Hij leek op het signalement van een zwarte jongen met witte Nike-gympen. Daar zijn er honderden van! Ik was woedend. De politie heeft nooit zijn verontschuldigingen aangeboden. Vrienden van de tweede generatie zijn verhuisd. Naar Kaapverdië, naar België. Ik voel ook dat ik iets mis. Daarom moet ik naar Kaapverdië, om dat uit te zoeken. Zijn het mijn wortels, is het de familie? Voorlopig blijf ik voor de toekomst van de jongens in Nesselande.’
‘Mijn moeder kwam in de jaren zestig naar Nederland en deed wat ze kon, maar wist niet de juiste kanalen te vinden. ‘Jíj bent hier geboren en spreekt de taal’, zei ze. Ik moest het zelf uitzoeken. Voor mijn kinderen wil ik dat niet. Van de crèche tot het hbo wandel ik met hen mee. We sparren dagelijks en ik ga overal mee naartoe. Langzaam moet ik hen loslaten en gaan ze de wijde wereld in. Maar ze weten: all the way, I’ve got their back.’
Lilian over haar tweeling Angelo en Tyrese (niet afgebeeld op de foto)

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
_MG_4702_Willem de Kam

Peter de Krom

Peter de Krom (35) is fotograaf en meervoudig Zilveren Camerawinnaar, publiceert regelmatig in NRC, NRC.next en Vrij Nederland. Voor Grenzeloze Rotterdammers gaat hij in eigen stijl met de thema’s en locaties van de afleveringen op pad en maakt een serie foto’s voor publicatie en expositie.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.