Grenzeloze Rotterdammers14 juni 2016

In transit

Grenzeloze Rotterdammers deel 3/8

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis. Wie kwamen hier aan en hoe maakten zij van Rotterdam hun thuis? Fotograaf Peter de Krom en journalist Dore van Duivenbode tonen hoe immigranten, repatrianten en vluchtelingen zich in de stad hebben geworteld. Deel 3: In transit

Beeld van Peter de Krom

‘Delfshaven is het walhalla van de Kaapverdianen. Vroeger woonde heel mijn familie daar. Mijn oudere broer en zus namen mij op sleeptouw. Thuis werd Kaapverdiaans gesproken.’

‘Een paar jaar later woonde ik in Crooswijk. Daar zijn mijn twee jongens geboren en gingen ze naar de basisschool. Op een dag kwamen ze thuis en spraken ze straattaal. Ze waren een jaar of acht en zaten in een klas met één Nederlands jongetje, de rest was Marokkaans. Ze gingen Marokkaanse woorden gebruiken en spraken alles uit met een ‘sshhh’. ‘Oké, stop’, zei ik. ‘Dit gaat niet goed.’ De straattaal vond ik niet erg, wel de uitspraak. Ik heb de nadelen van mijn kleur ondervonden en weet dat wanneer je netjes praat, je daar nooit op kan worden aangesproken. We gingen oefenen. Corrigeren, ABN en ar-ti-cu-le-ren.’

"Ik ben in Nederland geboren en getogen, maar weet niet of het mijn thuis is"

‘Ik ben in Nederland geboren en getogen, maar weet niet of het mijn thuis is. Wanneer mijn kinderen op straat lopen, worden zij als risicogroep gezien. Ze worden er altijd uitgepikt. Eén van hen was slachtoffer was etnische profilering en zat onschuldig vast. Hij leek op het signalement van een zwarte jongen met witte Nike-gympen. Daar zijn er honderden van! Ik was woedend. De politie heeft nooit zijn verontschuldigingen aangeboden. Vrienden van de tweede generatie zijn verhuisd. Naar Kaapverdië, naar België. Ik voel ook dat ik iets mis. Daarom moet ik naar Kaapverdië, om dat uit te zoeken. Zijn het mijn wortels, is het de familie? Voorlopig blijf ik voor de toekomst van de jongens in Nesselande.’

‘Mijn moeder kwam in de jaren zestig naar Nederland en deed wat ze kon, maar wist niet de juiste kanalen te vinden. ‘Jíj bent hier geboren en spreekt de taal’, zei ze. Ik moest het zelf uitzoeken. Voor mijn kinderen wil ik dat niet. Van de crèche tot het hbo wandel ik met hen mee. We sparren dagelijks en ik ga overal mee naartoe. Langzaam moet ik hen loslaten en gaan ze de wijde wereld in. Maar ze weten: all the way, I’ve got their back.’

Lilian over haar tweeling Angelo en Tyrese (niet afgebeeld op de foto)

Reageer of deel op Social Media

Tags:Delfshaven, Grenzeloze Rotterdammers, Kaapverdianen, Kaapverdië en Rotterdam viert de stad!

Sectie: Grenzeloze Rotterdammers

Over Grenzeloze Rotterdammers

De meer dan 170 nationaliteiten hebben allen een geschiedenis in Rotterdam, soms al generaties lang. Tussen de repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië en de huidige Syrische vluchtelingen zitten decennia van postkoloniale migratie, gastarbeid en interne Europese emigratie. In deze achtdelige serie vertelt Grenzeloze Rotterdammers hoe zij zich in de stad hebben geworteld. Grenzeloze Rotterdammers is een initiatief van regisseur Tim van den Hoff en journalist Dore van Duivenbode.

mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Mondriaan Fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Democratie en Media, Prins Bernard Cultuur Fonds

Grenzeloze Rotterdammers is onderdeel van Rotterdam Viert de Stad!

Publieksinfo

expositie
5 juni – 31 juli
Leuvehaven 59
10:00 – 19:00
gratis toegankelijk en in samenwerking met Aicha El-fassi van Wijkkeuken Zuid

televisieserie
iedere dinsdag bij OPEN Rotterdam om 18:15, iedere zondag bij RTV Rijnmond om 17:19, vanaf zondag online bij Vers Beton

Meer info: bezoek de Facebookpagina.

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *