Grenzeloze Rotterdammers3 juni 2016

Opnieuw beginnen

Grenzeloze Rotterdammers deel 1/8

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis. Wie kwamen hier aan en hoe maakten zij van Rotterdam hun thuis? Fotograaf Peter de Krom en journalist Dore van Duivenbode tonen hoe immigranten, repatrianten en vluchtelingen zich in de stad hebben geworteld. Deel 1: Opnieuw beginnen

Katendrecht met op de achtergrond de nieuwbouw op de Wilhelminapier Beeld: Peter de Krom

‘Dat ik in een voormalig Chinese wijk woon, interesseert mijn ouders niet. Van hen hoef ik mij niet in een Chinese gemeenschap te begeven.’ Schuin boven Tattoo Bob woont Dada. De balkondeur staat open, buiten klinkt gegil van rennende kinderen over het Deliplein. Binnen slaapt baby Shane. Vlak nadat Dada de woning kocht, kwam haar vader vanuit Shanghai twee maanden langs om te helpen met klussen. Vader en dochter zetten de Ikea-keuken in elkaar en bespraken Rotterdam. ‘Vooral de Afrikaandermarkt vond hij leuk. Mijn ouders hebben een andere mentaliteit dan hun Chinees-Nederlandse generatiegenoten. Die laatste komen meestal uit traditionele gebieden zoals Hongkong en proberen vast te houden aan tradities die voor mijn ouders in China niet meer spelen. De Chinezen in Nederland zijn conservatiever. Zelfs de taal is in Shanghai moderner dan het Chinees dat hier wordt gesproken.’

Shane groeit op in een wijk die er totaal anders uitziet dan toen zijn ouders de cascowoning kochten. ‘Ik kende het bestemmingsplan, wist dat de Rijnhavenbrug er zou komen en ons uitzicht bespaard zou blijven met de komst van de Fenix lofts.’ De oorspronkelijke Fenix loodsen zaten ooit aan elkaar vast. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de loods gebouwd, vervolgens spleet hij door een brand in tweeën. Kort voor de brand meerden de eerste Chinese zeemannen aan in Rotterdam. Ze kwamen uit Engeland en hadden als taak de Nederlandse havenstaking van 1911 te breken. Met de gegraven Rijn- en Maashaven was Katendrecht een schiereiland geworden. Er kwamen kroegen en arbeiderswoningen waar de zeemannen voor zo min mogelijk geld werden ondergebracht. ‘Voor de koop van dit huis speelde die geschiedenis geen rol,’ vertelt Dada. ‘Ik keek puur naar de economische situatie en bouwkundige staat.’

"Of ik nou wilde of niet, de stad is toch onderdeel van mij geworden"

Ze kijkt naar buiten, over de Rijnhaven, Hotel New York en Montevideo. De Rotterdam en New Orleans zag zij gebouwd worden. Shane maakt de bouw van de Boston-toren mee. De torens vallen in het niet bij de hoogbouw in haar geboortestad Shanghai. Ook wat betreft levensverwachting doet Rotterdam voor de stad onder. In Shanghai worden de inwoners twee jaar, zeven maanden en drie dagen ouder. De levensverwachting in de met smog vervuilde stad is even hoog als die in de Zwitserse bergen. Volgens Dada komt het niet door een gezondere levensstijl, maar door een gunstige berekening waarin de miljoenen forenzen niet worden meegeteld. Hun slechtere omstandigheden zouden het gemiddelde doen dalen. Dada maakt zich dan ook geen zorgen over de gezondheidsgevolgen van haar migratie naar Rotterdam.

Tien jaar geleden ging de destijds 21-jarige student Architectuur voor het eerst naar het buitenland. ‘Alleen met het vliegtuig, naar een nieuw land, weg van mijn ouders, zelf alle beslissingen nemen, vond ik mijzelf volwassen. Ik had te lang in China gewoond om nog Nederlander te kunnen worden. Wel voel ik mij hier thuis. Vooral sinds het verbouwen van onze eigen woning.’ Laminaat leggen, muren witten, gipswanden vervangen en kasten bouwen. ‘Stap voor stap werd dit van mij en neig ik steeds meer naar Rotterdam. Dat merk ik in Shanghai. Tegenwoordig vind ik het daar te druk en de wooncondities slecht. Wanneer ik het uitzicht over de Maas aan mijn vader laat zien, ben ik trots. Of ik nou wilde of niet, de stad is toch onderdeel van mij geworden.’

Reageer of deel op Social Media

Tags:China, Grenzeloze Rotterdammers, Katendrecht, migratie, Rotterdam viert de stad! en Shanghai

Sectie: Grenzeloze Rotterdammers

Over Grenzeloze Rotterdammers

De meer dan 170 nationaliteiten hebben allen een geschiedenis in Rotterdam, soms al generaties lang. Tussen de repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië en de huidige Syrische vluchtelingen zitten decennia van postkoloniale migratie, gastarbeid en interne Europese emigratie. In deze achtdelige serie vertelt Grenzeloze Rotterdammers hoe zij zich in de stad hebben geworteld. Grenzeloze Rotterdammers is een initiatief van regisseur Tim van den Hoff en journalist Dore van Duivenbode.

mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Mondriaan Fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Democratie en Media, Prins Bernard Cultuur Fonds

Grenzeloze Rotterdammers is onderdeel van Rotterdam Viert de Stad!

Publieksinfo

expositie
5 juni – 31 juli
Leuvehaven 59
10:00 – 19:00
gratis toegankelijk en in samenwerking met Aicha El-fassi van Wijkkeuken Zuid

televisieserie
iedere dinsdag bij OPEN Rotterdam om 18:15, iedere zondag bij RTV Rijnmond om 17:19, vanaf zondag online bij Vers Beton

Meer info: bezoek de Facebookpagina.

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *