Advertentie

Banner Vers Beton
Voor de harddenkende Rotterdammer

Gemeentesecretaris Philippe Raets verdient 13.000 euro meer dan de minister-president, ontdekte Leefbaar-raadslid Michel van Elck onlangs. Vincent Cardinaal maakt zich er boos over. In dit scherpe pleidooi vertelt hij waarom het minder mag.

illu_72_Seb
Beeld door: beeld: Seb Ikso

Gemeentesecretaris Philippe Raets verdient 191.000 euro per jaar. Dat is 13.000 euro meer dan de Balkenendenorm: de officieuze naam in dit land die stelt dat publieke bestuurders niet meer dan het salaris van de premier mogen verdienen. Voor wie het zich afvraagt: een gemeentesecretaris is niet zoiets als de secretaris van je voetbalvereniging. Een gemeentesecretaris is eerder de CEO of algemeen directeur van een gemeente. In het geval van onze stad is dat een miljoenenbedrijf. Dat Raets een flink salaris krijgt is daarom niet zo gek. Dat Raets meer dan onze minister-president verdient is dat wel. Hij wordt hoe je het ook wendt of keert volledig betaald uit publiek geld.
Het feit kwam deze week aan het licht: Leefbaar-raadslid Michel van Elck bestudeerde de jaarrekening 2015 van Rotterdam en constateerde het gegeven. Hij doet daarom een ‘moreel beroep’ op de gemeentesecretaris en verantwoordelijk wethouder Adriaan Visser: of de goede regent Raets misschien bereid is 13.000 euro minder te gaan verdienen, zodat de integriteit van de Balkenendenorm en dat van de salarissen van de gemeente Rotterdam een beetje kosjer blijven. Raets weigert dat vooralsnog, en Visser steunt hem – de wethouder stelt in het AD dat de gemeente als ‘fatsoenlijk wethouder de gemaakte afspraken nakomt.’
Die gemaakte afspraken zijn waar het schoentje wringt: de Balkenendenorm werd van kracht op 1 januari 2013. Raets werd een paar maanden daarvoor aangenomen – zijn salaris werd kortom vastgesteld zonder de ‘last’ van de ‘norm’. Naar de letter van de wet hebben de secretaris en de wethouder dus gewoon gelijk – vandaar dat Van Elck slechts een moreel beroep kan doen. Dat dus eigenlijk bij voorbaat al terzijde is geschoven. Ik ben geen fan van Leefbaar Rotterdam – ook geen tegenstander per definitie, overigens – maar in dit geval vind ik dat Van Elck alle gelijk van de wereld heeft.

Vooral de zeer bestuurlijke redeneringen die aangevoerd worden om het salaris intact te houden stuiten mij tegen de borst. Voor bestuurders die meer dan de premier verdienen, maar zich beroepen op eerdere afspraken geldt een overgangsregeling van zeven jaar. ZEVEN JAAR! Deze Bijbelse termijn is dus een buiklanding voor mensen die bijna twee ton jaarlijks verdienen, om het zo voor hen behapbaar te maken net iets minder dan bijna twee ton per jaar te verdienen. In welke wereld leven deze mensen?
Ik heb al eerder en vaker over armoede op Vers Beton geschreven. Moet ik de CEO van Rotterdam en zijn wethouder nu echt gaan uitleggen dat – bureaucratische gelijkhebberij ten spijt – dit een nogal wrang statement van hen is? Realiseren zij zich wel dat 13.000 euro bruto per jaar voor tienduizenden mensen in deze stad een volledig jaarinkomen is? Weten zij hoeveel van die mensen kinderen hebben? Snappen zij wel hoe vaak ZIJ een moreel beroep op de inwoners van deze stad hebben gedaan om bezuinigingen te slikken? Dat iemand die in een bijstandsuitkering versukkeld raakt, papier mag gaan prikken teneinde een bedrag dat nog lager ligt dan die 13.000 euro te rechtvaardigen?
Phillipe Raets heeft, als hij 13.000 euro ‘laat liggen’, nóg zeker dertien keer datzelfde bedrag in zijn vestzakje zitten. Het is alsof je sterft van de dorst en iemand met 14 flesjes water vraagt om een flesje. En deze zegt: ‘dit heb ik nu eenmaal gekregen, en ik heb ze allemaal nodig, ik kan geen enkele watermolecuul missen, sorry, jammer voor je. Lees het anders na in de regels.’

Het is, om het op zijn Vlaams te zeggen: degoutant. Als Adriaan Visser écht een fatsoenlijk werkgever is, dan doet hij ook een moreel beroep op Philippe Raets om dit recht te trekken. Symboolpolitiek is namelijk niet altijd slecht. Als de rechter een euro symbolische schadevergoeding toekent, dan heeft die waarde. De 13.000 euro van Raets ís zo’n symbolische euro. Het geeft aan dat bestuurders, hoe hoog ze ook in het staal en glas van De Rotterdam zitten, nog wel een fuck hebben begrepen van wat er op de grond leeft, bij ons, het voetvolk, dat alleen maar kan dromen van de keuze om 13.000 euro van je schouders te kunnen kloppen, al was het droge hoofdhuid op je colbertje.
Philippe, Adriaan – doe toch wat juist is. Slik deze symboolpolitiek als een stel kerels en show us the money.

Voordat je verder leest...

Wij kunnen alleen bestaan dankzij support van lezers. Help jij ons om onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk te blijven maken? Vanaf 6 euro per maand ben je supporter!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Seb Ikso

Seb Ikso

Seb Ikso (1989) is illustrator en striptekenaar en woonachtig in Rotterdam. Hij kan zich in elk denkbaar onderwerp verdiepen, maar vooral zijn fascinatie voor humor en absurdisme zijn goed terug te zien in zijn werk. Op dit moment studeert hij nog aan de Willem de Kooning academie en kan niet wachten tot hij daar van verlost is.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Hans Roodenburg
  Hans Roodenburg

  Mark Hoogstad heeft gelijk: bron AD Rotterdams Dagblad noemen. Ook al verifieer je dat bij het raadslid. In dit geval is dat nodig omdat het vrij ecclusief is en deze opinie op de kern is gebaseerd

 2. Profielbeeld van Melissa van Amerongen
  Melissa van Amerongen

  Het zal van Raets zelf moeten komen. Wat zijn zijn argumenten om vast te houden aan zijn bovenBalkenendse vergoeding?

 3. Profielbeeld van Bernard Weiss
  Bernard Weiss

  Een vergeefs beroep, vrees ik. Dit soort regenten is kennelijk domweg niet in staat om de immoraliteit van dergelijk gedrag te zien, laat staan te begrijpen. En het is erger.

  Want voordat de Balkenende-norm ook echt “De Norm” werd, was de discussie al jaren daarvoor begonnen en gevoerd. En dat wisten, publieke bestuurders als ze zijn, zowel Raets als Visser natuurlijk allang.

  Het is gewoon een koehandeltje van die twee. En ze vegen en passant de bips af met de armoedelijers in Rotterdam, en elders. Als zij zich kunnen verrijken, dan zullen ze het niet laten. Bloedzuigerss en aasgieren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.