Grenzeloze RotterdammersVideo26 juni 2016

Video: Een nieuw thuis

Grenzeloze Rotterdammers: de docu deel 4/8

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis in de wederopbouw. Naast de portretreeks bestaat dit project uit een 8-delige documentaire serie van regisseur Tim van den Hoff en Dore van Duivenbode. Bekijk hier de vierde aflevering:

De gezinshereniging bracht in de jaren zeventig Turkse families naar Rotterdam. En door de onafhankelijkheid van Suriname verhuisden Surinamers naar Nederland. Hoe maakten zij van Rotterdam een nieuw thuis?

Mildred Korstam begeleidt de Surinaamse seniorengroep Ajuma en maakt een wekelijks radioprogramma om contact te houden met de ouderen. Veyis Șenyürek is voorzitter van woongroep Orkide, waar 25 Turkse gezinnen wonen, die als gastarbeiders naar Rotterdam waren gekomen. Maatschappijleraar Halil Karaaslan probeert jongeren hun eigen definitie van succes te laten bepalen. Lloyd Hunte heeft de eerste Surinaamse dragersvereniging  in Nederland en brengt overledenen dansend naar hun laatste rustplaats.

Reageer of deel op Social Media

Tags:dragersvereniging Wi Kan Doe, gastarbeiders, Grenzeloze Rotterdammers, identiteit, kolonie, Nederlanderschap, radio Stanvaste, Rotterdam viert de stad!, Surinaamse uitvaart, Suriname, Surinamers en Turken

Secties: Grenzeloze Rotterdammers en Video

Over Grenzeloze Rotterdammers

De meer dan 170 nationaliteiten hebben allen een geschiedenis in Rotterdam, soms al generaties lang. Tussen de repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië en de huidige Syrische vluchtelingen zitten decennia van postkoloniale migratie, gastarbeid en interne Europese emigratie. In deze achtdelige serie vertelt Grenzeloze Rotterdammers hoe zij zich in de stad hebben geworteld. Grenzeloze Rotterdammers is een initiatief van regisseur Tim van den Hoff en journalist Dore van Duivenbode.

mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Mondriaan Fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Democratie en Media, Prins Bernard Cultuur Fonds

Grenzeloze Rotterdammers is onderdeel van Rotterdam Viert de Stad!

Publieksinfo

expositie
5 juni – 31 juli
Leuvehaven 59
10:00 – 19:00
gratis toegankelijk en in samenwerking met Aicha El-fassi van Wijkkeuken Zuid

televisieserie
iedere dinsdag bij OPEN Rotterdam om 18:15, iedere zondag bij RTV Rijnmond om 17:19, vanaf zondag online bij Vers Beton

Meer info: bezoek de Facebookpagina.

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *