Voor de harddenkende Rotterdammer

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis in de wederopbouw. De Spanjaarden kwamen als eerste gastarbeiders naar Nederland. In de jaren 60 kwamen ook Kaapverdische zeemannen naar Rotterdam. Hoe werd Rotterdam meer dan een werkadres? Bekijk de derde aflevering van de documentaireserie.

Bron: beeld: www.youtube.com

Vanaf de jaren ‘60 kwamen de eerste Kaapverdianen naar Rotterdam als zeelieden onder Nederlandse vlag. In diezelfde tijd kwamen ook de eerste Spaanse gastarbeiders. De havens groeide als kool; er was werk genoeg. Voor de Kaapverdianen veranderde Rotterdam in een thuis, maar de meeste Spanjaarden gingen na gedane arbeid weer naar huis.
Stanis Ramalho was een van de eerste Kaapverdianen in Rotterdam. Hij opende een pension voor andere zeelieden om hier vaste grond onder de voeten te krijgen. Arturo Corral kwam ook in de jaren zestig en ging zich voor zijn Spaanse landgenoten inzetten. Lilian Cardoso en haar voorbeeld Tomasia Teixeira leren de Kaapverdiaanse vrouwen mondiger te worden en voorbij het label ‘stille migranten’ te komen. Elisabel Castaneda geeft dansles bij de laatste Spaanse vereniging in de regio.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff

Tim van den Hoff (1981) stapt graag met een camera in werelden die hij niet kent, maar graag wil snappen. Na een studie filosofie en een baan bij VPRO maakt hij nu documentaires en opdrachtfilms.

Profiel-pagina
Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.