Grenzeloze Rotterdammers19 juni 2016

Video: In Transit

Grenzeloze Rotterdammers: de docu deel 3/8

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis in de wederopbouw. De Spanjaarden kwamen als eerste gastarbeiders naar Nederland. In de jaren 60 kwamen ook Kaapverdische zeemannen naar Rotterdam. Hoe werd Rotterdam meer dan een werkadres? Bekijk de derde aflevering van de documentaireserie.

Vanaf de jaren ‘60 kwamen de eerste Kaapverdianen naar Rotterdam als zeelieden onder Nederlandse vlag. In diezelfde tijd kwamen ook de eerste Spaanse gastarbeiders. De havens groeide als kool; er was werk genoeg. Voor de Kaapverdianen veranderde Rotterdam in een thuis, maar de meeste Spanjaarden gingen na gedane arbeid weer naar huis.

Stanis Ramalho was een van de eerste Kaapverdianen in Rotterdam. Hij opende een pension voor andere zeelieden om hier vaste grond onder de voeten te krijgen. Arturo Corral kwam ook in de jaren zestig en ging zich voor zijn Spaanse landgenoten inzetten. Lilian Cardoso en haar voorbeeld Tomasia Teixeira leren de Kaapverdiaanse vrouwen mondiger te worden en voorbij het label ‘stille migranten’ te komen. Elisabel Castaneda geeft dansles bij de laatste Spaanse vereniging in de regio.

Reageer of deel op Social Media

Tags:cabo, Casa Tiberias, Grenzeloze Rotterdammers, havenarbeiders, Hogar Andalucia, Kaapverdiaanse vrouwen, Kaapverdianen, Kaapverdië, Rotterdam, Rotterdam viert de stad!, Spanjaarden, Spanje en zeelieden

Sectie: Grenzeloze Rotterdammers

Over Grenzeloze Rotterdammers

De meer dan 170 nationaliteiten hebben allen een geschiedenis in Rotterdam, soms al generaties lang. Tussen de repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië en de huidige Syrische vluchtelingen zitten decennia van postkoloniale migratie, gastarbeid en interne Europese emigratie. In deze achtdelige serie vertelt Grenzeloze Rotterdammers hoe zij zich in de stad hebben geworteld. Grenzeloze Rotterdammers is een initiatief van regisseur Tim van den Hoff en journalist Dore van Duivenbode.

mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Mondriaan Fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Democratie en Media, Prins Bernard Cultuur Fonds

Grenzeloze Rotterdammers is onderdeel van Rotterdam Viert de Stad!

Publieksinfo

expositie
5 juni – 31 juli
Leuvehaven 59
10:00 – 19:00
gratis toegankelijk en in samenwerking met Aicha El-fassi van Wijkkeuken Zuid

televisieserie
iedere dinsdag bij OPEN Rotterdam om 18:15, iedere zondag bij RTV Rijnmond om 17:19, vanaf zondag online bij Vers Beton

Meer info: bezoek de Facebookpagina.

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *