Advertentie

klein_botanical_topbanner
Voor de harddenkende Rotterdammer

Geen vakantie naar een ver, zonnig oord geboekt? Ook in Rotterdam is het vakantiegevoel nooit ver weg, bewijzen onze redacteuren. Zes tips voor de ultieme staycation in de stad.

Athena_Gronti__Toeristisch_Rotterdam‏
Beeld door: beeld: Athena Gronti

Over bruggen

Indien gedoemd om – net als ik, op één week in het hete Italië na – de zomervakantie in de stad te moeten vieren, stap dan op de fiets en ga de bruggen over. Ja echt, overbrug dat water. Ik heb het niet alleen over de Erasmusbrug, de Willemsbrug en de ingepakte Hef, maar ook over de Koninginnebrug, die gekke Ibisbrug en de Piet Heynsbrug. Vergeet ook de Hoerenloper, de Mouterbrug en de VOC-brug niet.
Nooit van gehoord? Precies. Zoals de praktische architect Cedric Price ooit zei: “No one should be interested in the design of bridges – they should be concerned with how to get to the other side.” Dus sta even stil op die utiliteitsgevaartes en geef ze wat liefde. Ervaar de constructie, de oevers en het uitzicht. En net als tijdens de zomers in Rockanje zal slechts kijken naar het glimmende wateroppervlak je nét zoveel voldoening geven als het voelen ervan.
Lindy Kuit

Zwemabonnement

Voor mij is het pas echt vakantie als er gezwommen kan worden. Er zijn diverse plekken waar je de – zogenaamd steeds schoner wordende – Nieuwe Maas in kunt springen. Echt ontspannen vind ik het nooit. De stroming is soms zo verraderlijk dat ik continu bang ben dat ik op een onbewaakt moment ondergesleurd word en verdrink, om na twee weken in onherkenbare staat aan te spoelen op het strand van een troosteloze Engelse badplaats.
Daarom heb ik dit jaar maar voor de tweede keer op rij een zomerabonnement op het buitenbad van het Van Maanenbad. Ooit leerde ik hier binnen zwemmen en nu trek ik als het meezit zo’n drie keer per week baantjes. Het water is ijskoud, maar daar voel ik na een paar minuten niets meer van (een van de weinige voordelen van overgewicht). Het is er druk, de mensen zijn luidruchtig, maar als de zon schijnt, de bomen ruisen en ik in het water dobber, dan weet ik: het is zomer!
Tara Lewis

Leesheuveltje

Poepbruin. Zo keer ik terug van vakantie. Behalve de bleke plek ter hoogte van mijn borstbeen. Oorzaak? Een van de vele boeken die ik liggend op het strand heb verslonden. Leesadvies zal ik jullie besparen, wel verklap ik dé leesplek van Rotterdam. Hippe koffietent of intellectueel leescafé? Allesbehalve dat. Het heuveltje tussen restaurant De Schone Lei en het naaktstrand halverwege de Kralingse Plas: daar moet je zijn.
Een oase van rust, ver verwijderd van barbecues, kinderen en blauwalg. Vergeet je kleedje niet en lees weg. Voor de meer actieve lezer bieden de stenen tafels prima materiaal voor een workout. Mijn methode: ieder hoofdstuk een paar leg jumps en push ups. Wie zegt dat lezen enkel je brein vergroot? Laten we afspreken dat jij de woensdag tot zondag krijgt. Dan reserveer ik de maandag en dinsdag.
Milan T’Hooft

De Binnenweg door

Steden moet je zoveel mogelijk te voet ontdekken. Als ik vrienden van buiten de stad op bezoek heb die iets van Rotterdam willen zien, plan ik bij mooi weer vaak een wandeling over de Oude en Nieuwe Binnenweg. Allesbehalve doorsnee en tegelijk typisch Rotterdam, in al zijn diversiteit. In dit gedeelte van de stad wonen rijk en arm en alle culturen door elkaar, wat je terugziet in het winkelaanbod.
Van tweedehandsplatenzaken tot de warung, en van design tot beruchte coffeeshops. De statige herenhuizen van de Heemraadsingel afgewisseld met de stripclubs op de ‘s Gravendijkwal. Vermaarde horeca om onderweg uit te rusten met een alcoholische versnapering. En als je aan het einde nog niet moe bent, loop je zó historisch Delfshaven in.
Frank Fabian van Keeren

Hotel in eigen stad

In je eigen stad in een hotel overnachten vind ik een fantastische decadente luxe. Om te beginnen omdat het volslagen nutteloos is: je kan tenslotte net zo makkelijk in je eigen huis overnachten. Maar ook omdat je, zodra je de drempel van een hotel over stapt, in een andere wereld terechtkomt. Een wereld waarin je je als bewoner van de stad zelden begeeft. Om je heen wordt gesproken in vreemde talen, en alles voldoet aan de codes waaraan hotels wereldwijd voldoen. Van incheckbalie tot keycard, en van gladde lakens tot minibar. Instant vakantiegevoel gegarandeerd.
Er zijn nogal wat hotels bij gekomen in Rotterdam de laatste jaren, maar mijn inkomsten zijn er niet naar om die eens rustig allemaal uit te proberen. Dus het blijft tot nu toe bij een paar zeer bijzondere gelegenheden. Omdat ik blijkbaar een romantische sucker ben, heb ik mijn vriend vorig jaar voor zijn verjaardag verrast met een overnachting in het nhow Hotel in De Rotterdam. ’s Avonds eerst eten bij Du Bac, het beste Franse restaurant van de stad aan het Deliplein. De volgende dag ontbijten in de Fenix Food Factory. Op vakantie naar de Kop van Zuid voor de Noorderlingen die we zijn. De ultieme staycation als je het mij vraagt.
Fay van der Wall

Het (enige echte) Park

Wie het echte vakantiegevoel in Rotterdam wil beleven, die gaat naar Het Park. Een waanzinnig fenomeen, dat dus niet ‘Euromastpark’ heet zoals het zo vaak wordt genoemd. Het stamt uit de negentiende eeuw en zowat heel de Rotterdamse geschiedenis is er gepasseerd. Ga maar na: de oorsprong ligt in twee parken. Beide waren de ‘vrijplaatsen’ van rijke families. De schitterende ‘ ‘Rhododendron-allee’ (de naam alleen al, en drie keer woordwaarde) was de vroegere scheiding tussen deze gedeeltes. In Villa Parkzicht woonden eerst de Valckeniertjes, daarna huisden er officieren, vervolgens stampten de gabbers er rond en nu lunchen er voetballers met hun trofeevrouwen.
Het Park is groot genoeg om de drukte van de stad echt door stilte te vangen en tegelijk aan ieders behoefte te voldoen. Lunchen en met je kinderen ravotten? Ga naar Parqiet. Romantisch wandelen, zonnen, barbecueën of eindeloos voetballen? Het is bijna 30 hectare groot. Het Park kent standbeelden van Koningin Wilhelmina en de dichter Tollens, en het kent geen standbeeld meer van Lord Baden Powell – oprichter van de scouting en uitvinder van de concentratiekampen – want dat is vorig jaar gestolen. Het is bovenal het enige park in de stad dat een formaat kent dat je ook in echte wereldsteden tegenkomt. Daar waar stedelingen de zomermaanden benutten om uit te blazen, verliefd te worden, los te gaan en er als een ander mens weer uit tevoorschijn te komen.
Vincent Cardinaal

Welke plek in Rotterdam roept bij jou het ultieme vakantiegevoel op? Deel je persoonlijke tips in de comments hieronder!

Voordat je verder leest...

Je kunt dit artikel gratis lezen, maar wij kunnen het niet gratis maken. Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina
Athena Gronti 300×300

Athena Gronti

Profiel-pagina
Lees 4 reacties
 1. Profielbeeld van Wilma Kun
  Wilma Kun

  Ik zou deze zomer naar de zomer universiteit gaan en/of gaan open water zwemmen. Waarom zou je net als Tara betalen voor een ijskoud zwembad. Terwijl de Maas zo’n 19 graden is nu!

 2. Profielbeeld van A.F.
  A.F.

  De trein vanaf CS richting Schiphol is ook een aanrader. Binnen 26 minuten zit je op een vlucht richting de zon.

 3. Profielbeeld van olivier
  olivier

  Er is deze zomer ook van alles aan de hand op het Quarantaine gebied. Dicht bij de stad, ver van de stad. Heel veel Rotterdammers zijn hier nog nooit geweest, je weet niet wat je ziet.

 4. Profielbeeld van Paul
  Paul

  Zuiderpark mis ik erin. Sport toutes, parqour, frisbee golf, barbequeplekken, speel’tuin’ met waterkanon, heuvels, heerlijk skaten, kano’s huren enzovoorts.

  Regentessebrug oftwel Leeuwenbrug, dan kom je op een eiland midden in de stad!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.