Advertentie

unnamed
Voor de harddenkende Rotterdammer

Schrijver Ernest van der Kwast en Rats On Rafts-frontman David Fagan zijn maar twee van de vijf juryleden van Liedje voor de Laurenstoren. Vandaag stellen we alle juryleden voor en geeft elk van hen een tip om de wedstrijd te winnen.
De wedstrijd Liedje voor de Laurenstoren is nu dik een maand onderweg. Je kunt nog altijd je eigen compositie voor het klokkenspel van de Laurenskerk indienen – ga ervoor! Uitleg en spelregels vind je hier. De prijzen? De winnende composities – jury- én publieksprijs – zijn een half jaar lang dagelijks door de hele stad te horen!
Maar wie zijn die juryleden eigenlijk, die beslissen over winst en verlies? Zij bepalen uiteindelijk welke melodie wel en welke niet goed genoeg is om door stadsbeiaardier Richard de Waardt in muziek voor het carillon te worden omgezet. Wie denken ze wel niet dat ze zijn? We stellen ‘de vijf’ met grote graagte even voor – en vroegen ze direct om een gouden tip.

Richard de Waardt - stadsbeiaardier en juryvoorzitter

Richard de Waardt is stadsbeiaardier. Hij nam het stokje over van zijn vader, het bespelen van het carillon zit in zijn bloed. Richard heeft een aparte graadmeter: koffietentje Sherlocks Place aan de voet van de Laurenskerk. “Zij moeten er constant naar luisteren, dus als hun personeel er niet knettergek wordt, dan is het geslaagd. De sleutel is dat een goede melodie een lekkere oorwurm moet zijn. Van ieder uur ‘Heb je even voor mij?’ word je al snel knettergek. Vrolijk en herkenbaar, zoals ‘Top of the World’ van The Carpenters, dat is beter.”
Tip van Richard:
“Luister goed! Wat ik daarmee bedoel, is dat je luistert naar je eigen compositie en verder kijkt en luistert dan het instrument waarop je speelt. Als iets op piano top klinkt, dan hoeft dat helemaal niet te gelden bij klokken. De doorklinktijd van een klok is van belang, dat is heel specifiek. Helder, transparant, less is more – dat moet het zijn.”

laurenstoren
Beeld door: beeld: Eva Wijers

Ernest van der Kwast - schrijver en presentator

Ernest van der Kwast is schrijver – zijn bekendste en meest succesvolle boeken zijn ‘Mama Tandoori’ en ‘De IJsmakers’. Van der Kwast presenteert Rotterdam Late Night, waar hij deze wedstrijd bij toeval min of meer heeft bedacht. “Voor Late Night schrijf ik elke maand een ode aan een Rotterdammer – Richard was daar een van. Het voorgesprek vond plaats in de Laurenstoren, naast de speeltrommel uit 1660. Een fabelachtige plek! Ik weet niet meer hoe we erop zijn gekomen, maar het stond buiten kijf dat deze wedstrijd een uitstekend idee zou zijn. Ik vind ook dat het een jaarlijks fenomeen moet worden.”
Hoe maak je Ernest blij?
“Ik ben volslagen a-muzikaal, dus ik ga met mijn hart luisteren. Laat het maar sneller bonzen. Durf te betoveren, jouw tonen gaan neerdwarrelen over duizenden mensen – iedere dag! Verder roep ik ook alle kinderen en scholen op om mee te doen. Samen een liedje voor de Laurentoren bedenken.”

David Fagan - frontman Rats On Rafts

Je moet als Rotterdamse muziekliefhebber de afgelopen jaren onder een steen hebben gelegen, wil je het succes van Rats on Rafts niet hebben meegekregen. De Rotterdamse no-wavegroep timmert onder leiding van frontman David Fagan lekker aan de weg. Non-conformisme is hun handelsmerk. “Voor sommige mensen is het lastig zichzelf te zijn, voor mij is het lastig dat niet te zijn. Aan wedstrijden doe ik zelf nooit mee – ik vind het appels met peren vergelijken. Wat niet betekent dat ik niet razend benieuwd ben wat hier uit gaat komen.”
David hoopt op:
“Iets heel duisters, haha! Dat zou geweldig zijn. Ik heb al niet zoveel met kerken, dus als het helemaal indruist tegen wat een kerk is, dan is dat te gek. Wat ik daarmee bedoel? Misschien wel niet lief. Verder: doe wat je wilt, trek je niks aan van de rest. Je bent zelf je grootste criticus, zo kijk ik ernaar.”

Geert Bierling - stadsorganist

Geert Bierling is stadsorganist en speelt ook op het carillon van de Laurenskerk. “Ik vind het leuk en spannend om jurylid te zijn – je weet helemaal niet wat voor inzendingen er komen. En dat is moeilijk, want als het veel zijn dan kunnen we er maar twee honoreren. Het is voor het eerst in jaren dat we het publiek oproepen om een liedje in te sturen. Twintig jaar geleden hebben we ook zoiets georganiseerd, maar nu is het bereik heel groot dankzij een online platform.”
Geert luistert naar zijn intuïtie:
“Je kunt theoretisch naar deze materie kijken, maar dan wordt het een wedstrijd voor componisten vol met regels, waarbij de lat heel hoog ligt. Ik ga het veel meer op intuïtie aanpakken. Wat me pakt leg ik direct terzijde op het stapeltje ‘goed’. Dan kijk ik naar het potentieel. Muzikaliteit is doorslaggevend – je kunt het bij wijze van spreken inzingen op een iPhone, als het maar wérkt.”

Fiona Fortuin - muziekjournalist en chef Noisey

Een van de talloze kanalen van media-fenomeen Vice is het hippe muziekplatform Noisey. De verantwoordelijke voor de website in Nederland is Fiona Fortuin. De muziekjournalist was in het verleden ook aan Vers Beton verbonden als (eind)redacteur. Ze werkt in Amsterdam, maar woont in Rotterdam. “Kerkklokken doen mij denken aan mijn jeugd in Strijen, in de Hoeksche Waard. Daar zijn ze, omdat het er zo rustig is, heel prominent aanwezig. Vreselijk. Hier in de stad gaan ze op in het alledaagse rumoer, en dat vind ik wel heel tof.”
Fiona is verstandig:
“Ik zou als deelnemer vooral heel goed naar Richard en naar Geert luisteren. Zij hebben er zoveel verstand van! Ik hoop verder op de ‘Rotterdamhit’ van 2016. Een toffe melodie, die de mensen niet uit hun kop krijgen. En dan bedoel ik de goede wijze waarop dat gebeurt. Dus niet de rotmethode van Sky Radio, die het expres zo vaak herhalen dat je het niet meer los kunt laten. Dat is marteling, dat is Guantanamo Bay. Ik wil een goeie oorwurm, een natuurlijk hitje.”

Stadsmuziek logo

De speeltrommelwedstrijd is georganiseerd in samenwerking met Stichting Stadsmuziek.

Deze banner kun je wegklikken, maar....

..je kunt ook supporter worden! Vers Beton kan alleen bestaan dankzij een bijdrage van lezers. Vanaf 6 euro per maand maak jij onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

2d38c04bd249ad4f0720a4736b231294

Hilde Westerink

Uitgever

Hilde Westerink (1979) is uitgever van Vers Beton. Hilde kan van alles een beetje, maar veel balletjes in de lucht houden is haar specialiteit. Haar eerste publicatie ooit was een zine: Riot Grrrl Europe #1.
hilde@versbeton.nl

Profiel-pagina
Eva-Wijers

Eva Wijers

Illustrator

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.

Advertentie

1718_2021_009_600x500_online banner_geef ruimte