Kunst & Cultuur1 juli 2016

Hoe zit het met Annabel(le Hélène)?

Stichting Belle Hélène krijgt als het aan de RRKC ligt bijna anderhalve ton om te programmeren in Annabel. Goed nieuws, zou je denken. Maar directeur Aziz Yagoub heeft aangekondigd dat het hele plan mogelijk niet doorgaat. Tara Lewis zocht uit wat hier in hemelsnaam aan de hand is.

Aziz & Annabel Beeld: Melanie Drent

Aziz Yagoub is boos. In het advies van de RRKC over de te verdelen 75 miljoen subsidie in de kunst- en cultuursector veronderstelt de raad namelijk een wederzijdse afhankelijkheid tussen ‘zijn’ Annabel en Belle Hélène, de stichting die (als de raad het advies opvolgt) 145.000 euro krijgt om daar te programmeren.

Volgens de horeca-ondernemer staat het advies vol leugens. Het impliceert namelijk dat Belle Hélène en Annabel in één adem genoemd kunnen worden, hetgeen RRKC dan ook herhaaldelijk doet. Is Yagoub blij dat de stichting, vanuit het niets een zakje met 145.000 euro krijgt toebedeeld om in Annabel te programmeren? Nee. De geïmpliceerde verstrengeling tussen de stichting en zijn podium is onverkwikkelijk. Als RRKC niet rectificeert ‘zal de stichting een andere plek moeten vinden om te programmeren’, zo schrijft hij op Facebook.

Moord en brand

Wat is nu eigenlijk het probleem van die veronderstelde verwantschap? Welnu, het zit zo. Yagoub heeft een hartstochtelijke hekel aan subsidie voor poppodia. Hij is dan ook apetrots dat hij een commercieel zelfstandig opererend podium heeft opgericht. Als hij of Annabel gelieerd zijn aan een partij die subsidie ontvangt voor het programmeren van popconcerten, blijft er van dat verhaal maar weinig over. Daar heeft waarschijnlijk niemand in de stad een probleem mee, behalve Yagoub zelf. Dus schreeuwt de ondernemer moord en brand om het onrecht ongedaan te maken.

Dat is echter nog niet makkelijk. Naast dat het gros van de mensen niet echt begrijpt wat het probleem is, zitten er nogal wat hiaten in het verhaal. De stichting heeft zogezegd NIETS met Annabel te maken. Yagoub neemt dusdanig afstand van de stichting dat mensen zich openlijk op Facebook afvroegen of hij wel op de hoogte was van de aanvraag. Dat was hij. Belle Hélène heeft, zo is te lezen in de aanvraag, afspraken gemaakt voor dertig concerten in Annabel. Naast dat de naam al iets héél anders impliceert, de stichting voornamelijk in Annabel zal programmeren en daar (zo staat in het advies) geen zaalhuur zal hoeven te betalen, is er nog één essentieel punt. De programmeur van Annabel, Niels Nieuborg, is de directeur van de stichting en aanvrager van de subsidie. Formeel zijn het twee onafhankelijke partijen, dat heeft Yagoub goed opgemerkt. Maar het is moeilijk voorstelbaar dat Nieuborg op eigen houtje een kwart miljoen (het gevraagde bedrag) heeft aangevraagd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het de RRKC niet duidelijk was dat de twee partijen niet in één adem genoemd mogen worden.

Subsidiekraan

De formulering dat de ‘stichting en Annabel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn’ is de enige fout in het advies van de RRKC, schrijft Niels Nieuborg in een reactie. Hij beaamt dat dit inderdaad een formele scheiding is en er tussen de twee partijen in de praktijk wél een connectie is. Toch blijft er één vraag recht overeind staan. Als een stichting 145.000 euro ontvangt om bijna volledig te programmeren in Annabel, hoe kun je dan blijven roepen dat subsidie voor poppodia verkeerd zijn? Yagoub heeft bewezen zijn hoofd boven water te kunnen houden zonder subsidie. Petje af, zonder meer! Er komt meer geld voor concerten, uitstekend! Allemaal goed nieuws, maar, zoals een collega-ondernemer op Facebook opmerkte: misschien zou het op zijn plaats zijn om wat minder hoog van de toren te blazen over subsidies. Hoe je het ook wendt of keert, Annabel hangt straks, weliswaar indirect, net zo hard aan de subsidiekraan als anderen. En daar is helemaal niets mis mee.

Of RRKC zal gaan rectificeren is niet duidelijk. Aangezien ze het gesprek met Aziz Yagoub niet ‘via Vers Beton’ willen voeren waren ze niet beschikbaar voor inhoudelijk commentaar. Aziz zelf heeft aangekondigd dat Annabel met een statement zal komen en Niels Nieuborg heeft aangegeven dat ‘de stichting zich zal beraden over de toekomst’, om hier op een later moment op terug te komen.

Reageer of deel op Social Media

Tags:annabel, aziz yagoub, Cultuurplan 2017-2020, RRKC en Stichting Belle Helene

Sectie: Kunst & Cultuur

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *