Voor de harddenkende Rotterdammer

Na de aanslag in homonachtclub Pulse in Orlando werd een petitie gestart voor een homomonument in Rotterdam. Een ongefundeerd plan, legt Frank Fabian van Keeren uit.

illustratie Rotterdam Pride
illustratie Rotterdam Pride Beeld door: beeld: Nina Fernande

“Roep om homomonument in Rotterdam groeit”, kopte het Algemeen Dagblad een paar weken geleden. Met daaronder: “De Rotterdamse homogemeenschap is een petitie gestart voor een homomonument in de stad.” Bijna was ik na het lezen van dit bericht mijn oudpapierbak ingedoken, op zoek naar een over het hoofd gezien consultatieformulier. Al snel bleek echter dat niet de Rotterdamse homogemeenschap de petitie was gestart, maar Gert-Jan Verboom van The Hang-Out 010.
Omdat, aldus Verboom, “de LHBTQ+community uit Rotterdam en allen die hen steunen, constateren dat Rotterdam de enige stad binnen de G4 is die een plek mist voor haar LGBTQ+community om te gedenken en in moeilijke tijden, zoals nu na de aanslag in Orlando, steun bij elkaar te vinden. We constateren pijnlijk dat deze plekken, in de vorm van monumenten, wel in andere steden worden gerealiseerd en Rotterdam opvalt door afwezigheid.”
Met ‘community’ bedoelt Verboom ‘gemeenschap’ en op wat hij precies met ‘LHBTQ+’ bedoelt, kom ik nog terug.

Regenboogzebrapad

Laat ik maar beginnen met mijn grootste ergernis. Er bestaat niet zoiets als de homo- dan wel de LHBTQ(I)+gemeenschap. Het is kwalijk voor te wenden dat die wel bestaat en nog kwalijker om je voor te doen als de vertegenwoordiger ervan. Mensen met een atypische seksuele voorkeur of atypische geslachtskenmerken maken als individuen deel uit van de samenleving. Wat hen kenmerkt is juist dat ze, al dan niet heimelijk, binnen alle gemeenschappen en in alle lagen van de samenleving voorkomen. Door ze als een (coherente) gemeenschap af te schilderen, categoriseer je en plaats je ze als groep buiten het ‘normale’. Dat moeten we nou juist niet willen.
Het is te makkelijk om daarmee de vraag naar een monument af te doen. Hoewel Nederland een eind op de goede weg is, is de emancipatie van LHBTQI+’ers onvoltooid en zijn emancipatiebevorderende initiatieven welkom. Een voorbeeld hiervan is de aanleg van een regenboogzebrapad (een prachtig contradictio in terminis) in Rotterdam. Een initiatief, waar ik overigens iets mee noch tegen heb, dat aandacht vraagt voor de rechten en emancipatie van homo’s.

Afbakening

Maar in tegenstelling tot regenboogzebrapaden zijn monumenten er niet louter om aandacht te vragen. Ze zijn er vooral om te gedenken. En dat vraagt om een zekere afbakening van wie of wat dan te gedenken. Of het nu gaat om het Nationaal Monument Slavernijverleden, het aanstaande Holocaustmonument in Amsterdam of de Verwoeste Stad van Ossip Zadkine. Lukraak een monument oprichten voor alle LHBTQI+’ers die ooit, waar ook ter wereld, wel eens slachtoffer waren van discriminatie? Dat is alsof je een monument opricht, niet voor holocaust- of slavernijslachtoffers, maar voor joden of mensen met een donkere huid.

Het zou wat anders zijn als het bijvoorbeeld ging om een monument voor Rotterdamse homoseksuelen die vanwege hun geaardheid door de nazi’s werden vervolgd. Al zijn die vermoedelijk op één hand te tellen.

Nieuwe initiatieven

Wikipedia leert ons dat ‘LHBT’ staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender. Om niemand uit te willen sluiten kwam daar de Q bij. Die staat voor queer of voor questioning. Niemand weet het meer precies. Vervolgens voegde men er ook de I aan toe van intersexuality. En voor iedereen die zich dan nog steeds uitgesloten voelt is er tegenwoordig de plus. Vooral die laatste intrigeert: zo langzamerhand hoort iedereen die zich erbij verbonden voelt, er helemaal bij.
Er zijn tal van plekken waar homoseksuelen samen kunnen komen in Rotterdam, van vrijblijvende uitgaansgelegenheden tot organisaties met een specifieker karakter. Die hebben allemaal bestaansrecht en waar men op dit gebied tekortkomingen constateert, is het prima als er nieuwe initiatieven ontstaan. Maar het zoveelste monument voor iedereen die ooit en waar ook ter wereld wel eens met discriminatie te maken heeft gehad, is mij te gratuit.

Vers Beton heeft jouw support nodig!

Voordat je verder leest: Vers Beton kan alleen blijven bestaan dankzij support van onze lezers. Maak jij ook onafhankelijke journalistiek in Rotterdam mogelijk?

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Frank Fabian van Keeren

Frank Fabian van Keeren

Frank is een kind van Rotterdam-Zuid. Na een paar jaar in Leiden te hebben gewoond, keerde hij in 2015 terug op het oude nest. Zijn tijd vult hij met schrijven, zich ergeren aan Feyenoord en als lid van GroenLinks. Eind 2015 verscheen bij uitgeverij Geroosterde Hond zijn debuutbundel ‘Massamoord is ook maar een woord’.

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Lees 2 reacties