Politiek8 juli 2016

Rotterdam kachelt achteruit

Opinie

Kolenwarmte zet ons vast in het verleden, en het is tijd om te kiezen voor een duurzame toekomst. Dat is het pleidooi van het Rotterdams Klimaat Initiatief. Lees hier het opinieartikel van deze nieuwe Rotterdamse burgerbeweging.

Beeld: Ossip van Duivenbode

Met de opening van twee fonkelnieuwe kolencentrales toont Rotterdam zich de fossiele dinosauriër van Europa. Voor ons, ondergetekende Rotterdammers, wordt de trots die we voor onze stad voelen steeds meer overschaduwd door schaamte. In Parijs kwamen vorig jaar bijna tweehonderd regeringsleiders overeen de opwarming van de aarde ruim onder de gevaarlijke grens van twee graden Celsius te houden. Daarvoor is het nodig dat we het gebruik van fossiele brandstoffen snel afbouwen. We moeten af van olie en gas en zeker ook van kolen, want die zijn met afstand het meest vervuilend.

Maar Rotterdam kachelt achteruit. Met de nieuwe kolencentrales neemt het Rotterdamse kolenvermogen met 60 procent toe. Bovendien is naast de nieuwe centrales een grote kolenoverslag aangelegd, waardoor de inwoners van Hoek van Holland dagelijks worden blootgesteld aan ongezond kolenstof. En nu is het plan dat deze centrales ook nog eens onze huizen moeten gaan verwarmen door de aanleg van een gigantische pijpleiding. Wij vinden dat onbegrijpelijk.

In 2006 kondigde Rotterdam luid aan dat het wereldwijd koploper zou worden in de aanpak van klimaatverandering en werd het Rotterdam Climate Initiative opgericht. De uitstoot van CO2 moest in 2025 gehalveerd zijn. Daarbij werd vooral gerekend op opslag onder de grond. Dat werd door de eigenaren van de nieuwe kolencentrales bij de vergunningverlening ook beloofd, maar de gemeente verzuimde harde afspraken te maken. Nu staan de kolencentrales te roken, terwijl de eigenaren Uniper en Engie hun toezeggingen niet waarmaken. De belofte van CO2-opslag is een excuus gebleken om door te gaan met de meest vervuilende vorm van energieopwekking.

"Met de keuze voor kolenwarmte wordt Rotterdam extra afhankelijk van de kolencentrales, waardoor sluiting hiervan moeilijker wordt"

Valse beloftes

En ook nu is er weer een belofte van vooruitgang die echte vernieuwing alleen maar zal tegengaan: kolenwarmte. Uniper en Engie lobbyen samen met de Haven van Rotterdam om ervoor te zorgen dat Rotterdam wordt aangesloten op stadsverwarming met warmte afkomstig uit hun kolencentrales. De aangesloten bewoners krijgen zo geen andere keuze dan dat voor hun verwarming extra kolen worden verstookt. Terug naar de kolenkachel dus. Met de keuze voor kolenwarmte wordt Rotterdam extra afhankelijk van de kolencentrales, waardoor sluiting hiervan moeilijker wordt.

Wij willen niet meedoen met deze valse beloftes. Dus hebben we besloten een nieuw initiatief te beginnen: het Rotterdams Klimaat Initiatief. Een beweging van onderop, want de oplossing voor de klimaatcrisis gaat niet van de gevestigde orde komen. We zijn een Rotterdamse burgerbeweging voor echte duurzame oplossingen. We willen niet terug naar de kolenkachel, maar vooruit met oplossingen als grootschalige isolatie van onze woningen en inzet van aardwarmte. Daarom is het belangrijk dat Rotterdam zich nu duidelijk uitspreekt tegen de plannen voor kolenwarmte. En vervolgens: op naar een feestelijke sluiting van die kolencentrales!

Ondertekend door:

Adriaan Korthuis
Aetzel Griffioen
Agnes Verweij
Angélique Boel
Angelique Vandevenne
Anna Visser
Ariane Lelieveld
Arie Lengkeek
Bas de Groot
Boris Stein
Césare Peeren
Chris van der Meulen
Chris Roorda
Corine Erades
Daryl Grootfaam
Derk Loorbach
Dieter Vandoren
Donald van den Akker
Duzan Doepel
Emile van Rinsum
Eeva Liukku
Eva Rood
Henk Oosterling
Ike Teuling
Jan Rotmans
Jelte Boeijenga
Kevin Levie
Lidewij Tummers
Liesbeth Hoogenboom
Nurullah Gerdan
Maarten Hunink
Marjolein Kooistra
Maurice Specht
Mohamed Hacene
Patrick van Klink
Rien Bongers
Rien Tuk
Rineke Kraaij
Susanne Ferwerda
Tobias Kokkelmans
Vatan Hüzeir
Wouter Bauman

Meer ondertekenaars op www.rotterdamsklimaatinitiatief.nl – teken zelf ook via die site!

Volg het Rotterdams Klimaat Initiatief via Facebook of @RdamKlimaat

Lees meer:

Reageer of deel op Social Media

Tags:duurzaamheid, klimaatbeleid, kolencentrale, Rotterdam Climate Initiative, Rotterdams klimaat initiatief en Uniper

Sectie: Politiek

Ontvang de wekelijkse Vers Beton newsletter!

Op Vers Beton discussiëren we met liefde. We horen daarom graag je mening. Houd daarbij wel onderstaande richtlijnen in gedachten, dan weet je zeker dat je reactie zichtbaar blijft:

  • Draag inhoudelijk bij aan de discussie
  • Blijf on-topic
  • Speel op de bal, niet op de man
  • Wees respectvol: reacties waarin sprake is van schelden, haat, racisme of seksisme worden verwijderd
  • Reacties over huisregels en toelatingsbeleid worden verwijderd
  • We gaan niet in discussie over verwijderde reacties
  • Zie je reacties die niet aan de huisregels voldoen? Ons controlesysteem is niet waterdicht. Laat het ons weten via info@versbeton.nl

Verdiep de discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *